Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schron- ogrzanie

oczko361

Recommended Posts

fotohobby Wiem, że to trudne ale zrozum: "Opracowanie działającej pompy ciepła (lepszego rekuperatora) która pozwala na wymianę powietrza jest już dziś dość proste."

Cieszę się, że wiesz jaka jest różnica pomiędzy rekuperatorem a PC. Ja mówię o połączeniu tych urządzeń, gdzie kompresor pracuje też zamiast wentylatora. To wyznawcy PC piszą bzdury jak to dzięki inwerterowi urządzenie pobiera minimalne ilości prądu, bo moduluje moc. Oczywiście nigdy nie podają tej minimalnej mocy. Lub podają mniejszą niż producent. Zjawisko transportu temperatury wykorzystane w PC nastąpi też przy mniejszych różnicach ciśnień, zastosowaniu innych kompresorów.

Wysokość dedykowanego schronu zależy od wysokości użytkownika. Nie grzejesz magazynu żywności, wody, magazynu technicznego. Urządzenie schronu to inny temat. Grzać "musisz" jedno pomieszczenie do "dziennego" pobytu.

Ty to piszesz Science-Fiction :lol:

"Opracowanie działającej pompy ciepła (lepszego rekuperatora) która pozwala na wymianę powietrza jest już dziś dość proste.

To podaj:

- jaki będzie COP

- jaki bedzie zużycie prądu

- dlaczego tego nie ma na rynku

To wyznawcy PC piszą bzdury jak to dzięki inwerterowi urządzenie pobiera minimalne ilości prądu, bo moduluje moc. Oczywiście nigdy nie podają tej minimalnej mocy. Lub podają mniejszą niż producent.

To zdecydyj sie, czy NIGDY nie podają minilalnej wartości, czy jednak ją podają ?

Jeśli jest o kilkadziesiąt W niższa, niż podaje producent, to tym lepiej.

Edytowane przez fotohobby

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie @fotohobby ten wątek nie jest o sposobie działania PC. Twoje ostatnie zdanie pokazuje Twoją wiedzę na temat PC, ale to twój problem. Różnica kilkadziesiąt W to wskazuje na nieprawdziwe dane. Włączenie żarówki 60W nie zakryje nieprawdy. Mówiąc "tym lepiej" - pokazujesz, że nie rozumiesz jak to działa, a więc "tym lepiej". Nie niszczmy cudzego wątku.

O pompach, to Ciebie tu trzeba było uczyć, kolego.

O ile wiem zainstalowałes ich kilka, bedac swiecie przekonanym, że przez większą cześć roku będą pobierały więcej energii, niż oddawały.

W ten watek tez wszedłeś fachowo, twierdząc, że generator nie może być pod ziemią... Ech...

Nie odpowiedziales na moje pytania, odnośnie tego polaczenia PC i rekuperatora

Autor tematu powinien trochę bardziej opowiedzieć o samym projekcie:

Na wypadek czego schron jest wybudowany a dopiero później możemy mówić o możliwościach ogrzania tego pomieszczenia.

Jeśli mówimy o zagrożeniach wojennych nasz schron nie może w żaden sposób okazywać naszej obecności, jeśli schron na wypadek gdyby Ruscy mieli zbyt wiele rakiet balistycznych i jedna z nich spadała by w okolicy raczej nie musimy ukrywać naszej obecności bo " nie będzie przed kim"

Oczywiście pomijam że ewentualny impuls elektromagnetyczny który dobije generator, pompę ciepła czy inny sprzęt elektroniczny.

Skoro autor ma możliwość "magazynowania" gazu/paliwa może znajdzie się też miejsce na inne paliwo stałe? Ale jak pisałem czy autor autor zamierza się "urywać" czy nie.

fotohobby Prowadząc z kimś rozmowę zakładamy minimum chęci zrozumienia u drugiej osoby. Zamiast kolejny raz pisać nieprawdę o mnie wyjaśnij Jak średnio inteligentna osoba (jak założyłem) może nie zrozumieć mojej wypowiedzi: "Ogrzewanie: byle podmuch zniszczy altankę. Jak zabezpieczysz generator, musi zostać na powierzchni?. - spaliny wylecą same, nawet te 3 m ale jak podasz powietrze pod ziemię."

Spróbuj zrozumieć po co umieściłem w środku zdania znak zapytania. I dlaczego pisałem , że "spaliny wylecą same, nawet te 3 ."

I teraz wytłumacz dlaczego napisałeś: "W ten watek tez wszedłeś fachowo, twierdząc, że generator nie może być pod ziemią... Ech... " Gdzie twierdziłem, że generator nie może być pod ziemią. Czytanie ze zrozumieniem to sztuka?

Na twoje pytania nie istnieje uczciwa odpowiedz. Gdybyś znał choć zasadę działanie PC wiedział byś o tym. Chcąc odpowiedzieć musiał bym co najmniej przyjąć jakieś założenia wstępne, a nie jestem zainteresowany takim rozwiązaniem. U siebie muszę "czerpać ciepło garściami" nie interesuje mnie "kapanie ciepła"

Cytuję:

Ogrzewanie: byle podmuch zniszczy altankę. Jak zabezpieczysz generator, musi zostać na powierzchni? - spaliny wylecą same, nawet te 3 m ale jak podasz powietrze pod ziemię.

Nie musi.

To raz.

Twoja propozycja ogrzewania tego schronu czymś bedacym połączeniem PC i rekuperatora jest zupelnie bez sensu, skoro nie potrafisz podać najbardziej podstawowych danych takiego urządzenia.

Chcąc odpowiedzieć musiał bym co najmniej przyjąć jakieś założenia wstępne, a nie jestem zainteresowany takim rozwiązaniem. U siebie muszę "czerpać ciepło garściami" nie interesuje mnie "kapanie ciepła"

To po co zabierasz głos ?

Zamiast kolejny raz pisać nieprawdę o mnie

Gdzie napisałem nieprawdę ? Moze sie teraz wyprzesz swoich słów (wyedytowanych zresztą jakis czas później) o pompie pobierajacej wiecej, niż oddajacej przez wieksza część roku ?

,,,, Zostaje mi wymyślenie systemu który praktycznie nie zużywa prądu i podniesie temperature o 10 stopni. ,,,,

Oczko361 ja na Twoim miejscu dążyłbym do celu małymi kroczkami.

W domu na pewno masz główne bezpieczniki odcinające dopływ prądu.

Odetnij znienacka dopływ prądu do domu na jeden miesiąc, przeżyjesz wraz z rodziną ten miesiąc to myślę, że możesz myśleć o trudniejszym zadaniu.

fotohobby serdeczne wyrazy współczucia. Cieszę się , że to nie boli.

Na marginesie: Po co zabierasz głos w tym wątku? Co wniosłeś oprócz informacji, że; "U-booty potrafiły płynac na Dieslu bedac kilka metrow pod wodą."

Bardziej logiczny byłby przykład kopalni, nie pod wodą.

Bo to miało Ci uzmysłowić, jak dawno problem ten został rozwiązany. Nawet tego nie zrozumiałeś.

Dziękuje za tak obszerne rozszerzenie mojej wiedzy. Tylko jeszcze chciałbym wiedzieć dlaczego: "U-booty potrafiły płynac na Dieslu bedac kilka metrow pod wodą." łodzie podwodne pod wodą płyną na silnikach elektrycznych. U-boot nie był ani pierwszy ani najlepszy. Dlaczego właśnie U-boot.

Proszę o źródło wiedzy, że U-boot płyną na dieslu pod wodą.

Ale teraz zabłysnąłeś... Człowieku, czy ja jestem na tym Forum, żeby Cię uczyć...?

Najpierw, że znamionowa moc pompy ciepła to nie moc jaką pobiera z sieci, potem, że istnieją pompy inwentorowe, pobierające np od 400 do 1500W w zależności od obciążenia, a teraz mam jeszcze wyjaśniać jak, dzięki chrapom, zanurzony okręt podwodny płynie na dieslu...

Sorry, dla autora wątku, że nei ma temat, ale...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Chrapy_%28%C5%BCegluga%29

Eureka... co, Jurgonka ?

To był tylko eksperyment z innym typem napędu. Raczej nie w temacie wątku, gdyż piszemy o zasilaniu powietrzem diesli, znajdujących się pod powierzchnią.

Edytowane przez fotohobby

Dziś to standardowe rozwiązanie w okrętach konwencjonalnych i z napędem atomowym

Czyli rozumiemy że temat ogrzewania, cwu, i prądu w schronie rozwiązany ;)

Chłopie autorze wątku masz schron to weź się zaszyj w anonimowej sieci "TOR" i pogadaj na forum traperów bo w razie "W" będziesz miał bardzo wielu klientów chętnych do skorzystania z lokum.

Ale wcześniej zaszyj się ze swoją rodziną na 2 tygodnie w swoim schronie i sprawdź czy będziesz w stanie dać sobie radę przez ten czas później zapraszamy do dyskusji na forum traperów odnośnie szkoły przetrwania.

Ja zamiast schronu kupił bym 5 sztuk kałaszy i wiadro naboi zza wschodniej granicy bo ja z kałachem wejdę do Twojego schronu a Ty do mojego domu raczej nie.