EdiM 28.11.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 WitamA można gdzieś kupić wymienniki RS160?Czy ktoś zna wyroby firmy Barbor?http://barbor.biz/shop/kategorie/26/Wymienniki/Wymiennik_Krzyzowy_w_obudowie.html Ja generalnie najchętniej bym zrobił rekuperator samodzielnie. Sterowanie będę miał. Silniki EBM EC się kupi. Pozostaje dobry wymiennik i obudowa. ten Barbor wydaje się OK dla mnie, ale pewnie wymiennik taki sobie. Potrzebuje centrali o wydatku ok. 250m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.11.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Witam A można gdzieś kupić wymienniki RS160? Czy ktoś zna wyroby firmy Barbor? http://barbor.biz/shop/kategorie/26/Wymienniki/Wymiennik_Krzyzowy_w_obudowie.html Ja generalnie najchętniej bym zrobił rekuperator samodzielnie. Sterowanie będę miał. Silniki EBM EC się kupi. Pozostaje dobry wymiennik i obudowa. ten Barbor wydaje się OK dla mnie, ale pewnie wymiennik taki sobie. Potrzebuje centrali o wydatku ok. 250m3. dwa wentylatory to 780 euro 190 euro rs160 do tego obudowa i dobra automatyka, bezpieczny układ rozmrażania. i gotowe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 30.11.2014 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Nigdzie tak nie napisałem. Ilość nawiewników powyżej optimum ma pomijalny wpływ na strumień powietrza nawiewanego. Na Pan kanał główny fi 200mm 315 cm2 . Jak Pan potrzebuje 150m3/h , to czy suma pól nawiewów będzie 350cm2 czy 1000cm2 to na Pana pokoje poleci 150m3/h. Ale... wentylacja ma też inne zadanie poza dostarczeniem Panu świeżego powietrza! Odprowadzić nadmiar wody. Z łazienek w najkrótszym czasie. W kuchni chwilowe zwiększenie strumienia podczas gotowania realizuje się okapem, a w łazience? Przecież nie ma tam wentylatorów ! Nie można zabierać strumienia łazienkom. 3 wywiewy po 125mm to 380cm2, nie będą więc "tłumić" wentylacji realizowanej na kanałach głównych fi 200mm (315cm2) niezależnie ile Pan da nawiewów. Poza logikom są jeszcze przepisy. Wywiew w łazience to 50m3/h w kuchni to 30m3/h jak jest elektryczna ja stara gazowa, to nawet 70. Może to głupie pytanie, ale jeżeli chodzi o układ WM dopiero składam klocki razem Gdzie podłaczony jest okap z kuchni jeżeli w domu mamy WM z REQ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.12.2014 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Może to głupie pytanie, ale jeżeli chodzi o układ WM dopiero składam klocki razem Gdzie podłaczony jest okap z kuchni jeżeli w domu mamy WM z REQ? Do kanału i na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 01.12.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 A okap jest w ogóle potrzebny przy WM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.12.2014 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 A okap jest w ogóle potrzebny przy WM? Okap się przydaje. Nie można go montować przy WG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 03.12.2014 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 jak ktoś chce oszczędzać na własnym domu i najniższa cena jest naczelnym kryterium dobroci jakiejś rzeczy to polecam Pana Kazia, on jest w tym genialny i przebija wszystkich producentów, ostatnio za flaszkę swojaka pospawał dyszel we furmance że mucha nie siada, nawet ta końska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts