Redakcja 23.10.2014 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 (edytowane) Zbudowali piękny domek na Mazurach, daleko od miasta, od ludzi i od drogi. Tak zaczyna się ich opowieść o życiu na wsi. Zapraszamy do obejrzenia filmu. A co Ty sądzisz o życiu daleko od miasta? Zobacz inne filmy murator.tv - Telewizji Budowlanej Muratora Edytowane 25 Lutego 2015 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekdomus 30.10.2014 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 A ja mam inną skrajność. Wyprowadziłem się 40 km od Warszawy. Mam bardzo ładna działke 2300 mkw. Dużo zieleni. Tylko 60 m od domu jest linia kolejowa i to dośc ruchliwa. No i mała stacyjka. Na początku było trochę ciężko. Hałas troche dokuczał. Ale za to dojazd... Wychodze z domu po dwóch minutach jestem na stacji a po 45 minutach jestem w centrum Warszawy. Coś za coś...Takie odludzie jak na filmie to dobre na emeryturze i dla samotników. Ale w chwili obecnej kiedy jestem aktywny zawodowo uważam, że jest to bardzo dobre miejsce. Nie tracę czasu pieniedzy na paliwo, nie stoję w korkach. Korzystam z uroków wsi i miasta. Ta linia kolejowa to jednak dużo wieksza zaleta niż wada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanna_a 02.12.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Mieszkanie z dala od miasta wydaje się niebyt wygodne. Te dojazdy przecież muszą być męczące, ale z drugiej strony ta cisza i zieleń. Trudno wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arongumczyk 29.12.2014 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 tez zależy czy masz dzieci, które musisz zawozić codziennie do szkoły i z powrotem i na wszystkie inne zajęcia, spotkania, etc. Jeśli dzieci odchowane, jest łatwiej, dojazdy z poza miasta do pracy niekiedy trwają tyle samo, co u osób, które mieszkają w mieście, trzeba sobie popróbować czy się będzie opłacać czasowo, finansowo itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniakonda 06.02.2015 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Fajnie jest mieszkać na wsi, ale mieć miasto niedaleko, żeby nie było problemu z dotarciem do szkoły/pracy/supermarketu/urzędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fryderykbobrzyk 25.02.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Moi rodzice mieszkają na wsi, ja się zresztą tam wychowałem. Wspominam dobrze, ale własnie zawsze był problem z dojazdami. Na początku rodzice musieli mnie codziennie wozić do szkoły bo miałem daleko, a autobusów nie było (!), dodatkowo jeszcze rodzice pracowali w dużych miastach, do których też jakoś się musieli dostac, więc w zasadzie na sam dojazd codziennie marnowali po około 1,5h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_w123 18.03.2015 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Ja nie potrafiłabym mieszkać daleko od miasta... za bardzo się od niego uzależniłam;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 21.03.2015 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Przypominam, że "dużych miast" w Polsce aż tak dużo nie ma. Mamy całe mnóstwo małych i maleńkich miasteczek, które de facto dla Warszawiaka, Łodziaka itd są po prostu wsią - nie ma tam komunikacji miejskiej, jest kilka szkół podstawowych, kilka barów/ knajpek. Ci ludzie czy będą mieszkać w tym swoim "miasteczku" czy na tytułowej wsi i tak zwykle będą skazani na dojazdy do pracy. Reasumując czy mieszkam na wsi czy mieszkam w małym miasteczku - których jest całe mnóstwo - wychodzi niemal na to samo. W tym porównaniu dla mnie oczywiście wygrywa wieś. Piszę to w kontekście dojazdów do pracy. Szkoła - ok, rozrywka - powiedzmy, ale to co najważniejsze czyli praca i tak jest z dojazdem (zwykle). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wejman7 26.03.2015 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Sądzę, że zależy kto co lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semcio 27.03.2015 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 A ja stwierdzę, że zależy kto jakie ma oczekiwania. Niedawno przeprowadziłem się ok 25km za Wrocław po ponad 30 latach mieszkania w wielkim mieście. Czas dojazdu do pracy może i się troche wydłużył (ale nieznacznie!), ale jakoś nie widzę w tym problem. Czy 30min dojazd to dużo? A ile ludzie w miastach spędzają w korkach, na przystankach, w komunikacji miejskiej? Za dwa lata do mijej miejscowości pociągną drogę ekspresową i czas dojazdu skróci mi się o kolejne 10min. A mieszkam naprawdę na zadupiu, z tym, że wybranym dość mądrze. A teraz weźmy koszty dojazdu - bilet MPK to ok 150zł we wrocławiu. Dojazdy to dla mnie ok 500zł miesięcznie. I to tylk przy założemiu użytkowania jednego auta. U mnie żona także jeździ codziennie do pracy (na szczęście bliżej). Zwłaszcza w momencie dość sporego wycieńczenia finansowego zaraz po zakończeniu budowy może być to niezły szok i spora pozycja w budżecie. Jeżeli ktoś widzi gdzieś problem z przeproiwadzką na wieś, to tutaj bym tego poszukał. Ludzie, którzy mają pieniądze budują się zwykle bliżej miast, a dojeżdżają Ci, którzy szukają tańszej ziemi. Pytanie, czy ich na to stać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzesiekWachacz 28.04.2015 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Jest jeszcze druga opcja- mieszkać na wsi i pracować na wsi np. w gospodarstwie rolnym lub agroturystycznym. Kto powiedział, że rolnikiem trzeba się urodzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 01.05.2015 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Zapominacie o stanach pośrednich, których moim zdaniem jest najwięcej tzn. dom w małym miasteczku, w którym i tak nie pracujesz, i tak dojeżdżasz do pracy; miasteczko jest rozległe; i tak potrzebujesz samochodu; nie ma MPK... w tym miasteczku nie ma gazu ziemnego... na wsi pod tym miasteczkiem masz w zasadzie to samo + ciszę, spokój, naturę, miejsca do spacerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
887Murek 05.05.2015 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Nie no na ten czas nigdy w życiu nie zamienię miasta na wieś, choć ze wsi pochodzę... teraz to w pełni Big City Life! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamanaetacie 07.07.2015 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Zawsze coś za coś Albo cywilizacja albo zieleń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justaan 24.08.2015 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Jeśli ma się dzieci odchowane to faktycznie mieszkanie na wsi ma więcej plusów niż minusów. Ale jeśli dzieci małe, oboje rodziców pracuje to zdecydowanie wybrałabym duże miasto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.08.2015 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Mieszkam i pracuje w małym miasteczku. Do pracy na pieszo mam 10 minut. Syn do gimnazjum ma na pieszo 5 minut. Jak pójdzie do "ogólniaka" to będzie miał znowu 5 minut. Jak pójdzie do technikum samochodowego, to będzie miał 10 minut. Żona do pracy ma na pieszo 15 minut. W miasteczku są niemal wszystkie potrzebne na co dzień instytucje. Jeżeli chce się coś załatwić to są to raczej minuty niż godziny. Nad jezioro mam 15 minut, do lasu podobnie. Od znajomych najczęściej wracamy pieszo, albo taksówką. Uczyłem się przez pięć lat w dużym mieście i bywam często w dużych miastach. NIENAWIDZĘ korków i czasu zmarnowanego na dotarcie z punktu A do B. Kiedyś koleżanka z Wa-wy powiedziała mi, że potrzebuje 1,5h na dotarcie do pracy i tyle samo na powrót. Po szybkich obliczeniach pokazałem jej, że cały jeden MIESIĄC spędza w samochodzie! Szok. Trzeba znaleźć ten swój złoty środek i dla mnie ani wieś, ani duże miasto, tym złotym środkiem jest moje miasteczko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FILANTROP 09.09.2015 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 ja mieszkałem w małym miasteczku przez 24 lata - aż do końca studiów. Musiałem dojeżdżać do liceum (20 min, ), a potem na studia (1,5h), ale... wyszło mi na to samo, co ludziom, którzy nie mieszkali blisko uczelni. Zanim z Wawy z jednego końca przedarli się na uczelnię, tracili w korkach tyle czasu, że... nie móiwąc już o tym, że często zwyczajnie nie mieścili się do autobusu czy tramwaju i musieli czekać na następny. Dojazdy były naprawdę, ok, ale na dłuższą metę rzeczywiście są męczące. Teraz niby mieszkam w Wawie, ale i tak dojeżdżam do ptracy godzinę. Dlatego czy wieś, czy miasto - pod tym względem nie ma różnicy. Jedyna jest taka, kto co woli. Bo słyszałem od znajomych w pracy, że mimo wszystko, jeśli nie mieszka się w mieście, życie towarzyskie powoli wymiera, kończą się spontaniczne wypoady na piwo czy do klubu z ludźmi, bo jak się prowadzi samochod to już się nie wypije etc. Z drugiej str. rzadziej się jeździ do miasta, bo po co. Jeśli jest jeszcze fajnie jeziorko w okolicy, to rzeczywiście człowiek ze wsi ma się czym pochwalić. a jak nie ma, a sąsiad hoduje świnki i śmierdzi wieczorami, to już niestey gorzej, bo nawet na grilu się nie posiedzi. Reasumując: i wieś, i miasto mając swoje wady i zalety. To my wybieramy, co lubimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 30.09.2015 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Na wsi fajnie. Tylko dojazdy do pracy męczące i zabierające czas. I po pracy człowiek goni do domu, bo ogród, zwierzaki itp. A chciałoby się czasem po południu na zakupy do miasta skoczyć albo kultury zażyć. Zostają na to weekendy a wtedy .... szkoda czasu, bo dom do ogarnięcia, bo zwierzaki...Chyba dom za duży (bo ogród to na pewno za wielki)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarceliMarek 06.10.2015 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Wychowałem się na wsi,a obecnie mieszkam w niedużym mieście. Nie wyobrażam sobie teraz powrotu na wieś. Tutaj mam dostęp chociażby do sklepów, które prosperują 24 h, nie wspomnę o kinie czy kawiarniach. Gdybym miał coś zmienić, to wybrałbym przedmieścia, np. pod Poznaniem ale nie wróciłbym na wieś , oj nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1964as 24.10.2015 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 A ja kocham wieś blisko miasta,odludzie to całkiem inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts