snajper2008 24.10.2014 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Witam. Mam dylemat a gdzie chodzę po hurtowniach to każdy swoje chce wcisnąć. A dokładnie chodzi mi jaką wełną ocieplić poddasze?Zacznę od tego że mury mam z TERMOTONU 25cm + 15cm styropianu AUSTOTHERM 0.039Okna też mam dość szczelne bo firmy Brigman 6 komorowe, 3 szyboweI teraz pytanie jaka wełna? między krokwie chce dać 15cm i na to jeszcze 10cmChodziłem teraz po hurtowniach i jedni polecają wełnę o współczynniku 0,039 a inni 0,034Cena jest ok. 5zł różnicy na m2(oczywiście ta 0.034 droższa)Firma wełny to Schwenk, Czy jest warto dopłacać do tej droższej? Potrzebuje tego ok. 210m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metalzkudowy 24.10.2014 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 ja bedę kładł taką 0,035 i najprawdopodobniej też schwenka lub isovera. 200m2 x 5zł w Twoim przypadku to koszt 1000zł. Jakby to zwykle powiedzieli handlowcy: "w stosunku do całej inwestycji to niewielki procent" - kazdy tak mówi a potem wychodzi, że koszty przewyższyły 50% całej inwestycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 24.10.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Jesli chodzi o okna, o ktorych radziles wspomniec to nie jest az tak wazna ilosc komor tylko ich montaz. Jesli jest skopany, to komory i ilosc szyb nie nie powstrzymaja przed utrata ciepla. Odnosnie welny to moge Ci powiedziec iz kupilem super- mate z Isovera. Swoja decyzje opieralem wpiasami na forum i innymi sugetiami.Gdybym mial to jeszcze raz wybierac zdecydowalbym sie na Urse. Fachowiec od poddaszy, ktory u mnie kladl Isovera nie mial z nia nigdy wczesniej do czynienia, stwierdzil iz jakosciowo Ursa Platinium wypada lepiej. Nie chodzi tu o sam wspolczynnik tylko o jakosc samej welny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
snajper2008 25.10.2014 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 na szybko licząc jakieś 20 lat zwrotu kapitału poszukaj taniej, szybciej się zwróci Oj to jednak widze że nie warto dopłacać. A to nie jest 1000zł jak ktoś tam wyliczył wyżej w poście tylko 2000zł bo jeszcze do tego dochodzi wełna 10cm która też jest droższa o 5zł. czyli w sumie muszę kupić ok. 420m2 wełny. A co do ceny to wydawało mi się że ta już jest dość tania. Myślisz że da się znaleźć jeszcze coś tańszego i w miarę dobrego? Ja tą wełne 0,034mam w w cenie 18,50zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.10.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 (edytowane) Chodziłem teraz po hurtowniach i jedni polecają wełnę o współczynniku 0,039 a inni 0,034 Cena jest ok. 5zł różnicy na m2(oczywiście ta 0.034 droższa) Firma wełny to Schwenk, Czy jest warto dopłacać do tej droższej? Potrzebuje tego ok. 210m2 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?231208-We%C5%82na-szklana-jaka tu z Kolega Mati dostał wzorki do przeliczenia i sobie sam wyliczył ile będzie go kosztować dane U... Jeśli lambda jest gorsza to trzeba więcej materiału dać na takie samo U ... ale czy to lepsze podąża liniowo za ceną ? jeśli wyjdzie Ci że "droższa da tańsze U to bierz droższą) ale zawsze jest odwrotnie ... tańsza wychodzi z tym samy U lepiej. Niestety "handlowcy" łowią na to inwestorów bajerując o cudnej wełnie ... cóż ... jeśli na U jakieś tam potrzeba 5cm wełny to na to samo U potrzeba 20cm drewna ... ponad 1m cegieł ... Edytowane 25 Października 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
snajper2008 25.10.2014 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 A czy tak na chłopski rozum ktoś może mi powiedzieć "kup 0,039 bo.. " albo kup 0.034 bo.." bo te wszystkie wyliczenia przeliczenia mnie przerażają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.10.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Niestety nie, bo finalnie ma to dać jakieś konkretne U i dojście do tego jest wielotorowe.Gorszej trzeba będzie dać więcej, ale czy to więcej wyjdzie jednak mniej, jak by to samo chcieć z droższą.proste jak cep w budowie ... 0,2m/0,039 = 5,12 m2K/W to jest opór cieplny.teraz 1/ R = 1/5,12 = 0,195 W/m2K po jeśli są dwie różne grubości to sumujesz opór cieplny i w tedy 1/suma oporów ..i później zestawiasz ekonomicznie U 0,195 kosztuje 20 zł ... a U 0,15 kosztuje 22 zł na lepszej wełnie np .. w tedy jest prosta piłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 25.10.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Jak nie zależy ci na miejscu nad głową możesz dać tańszą wełnę i grubiej.Jeśli walczysz o każdy cm wysokości pomieszczeń to dajesz droższą o lepszej lamdzie przez co możesz dać mniejsza grubość.Sam muszisz zdecydować na czym ci zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barakuda 26.10.2014 01:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 snajper 58 na pewno czym cieplejsza wełna tym lepiej , ale patrz również na firmę . Niestety o tym widzę nikt nie pisze . Niestety ISOVER należy do najdroższych , ale ,żadna inna wełna nie ma takich parametrów . Chodzi dokładnie o elastyczność wełny . To fakt i tego nie da się zmienić . Jest to ważne o tyle , że jak weźmiesz "fachowców do położenia wełny , to zanim Ci ją położą , to staną na niej kilka razy i po zawodach . Wełna krucha potrzaska i nigdy nie wróci do swoich parametrów ociepleniowych , jeśli staniesz na nią nogą . Wełna elastyczna wróci do swoich parametrów ponownie . Tak elastycznych włókien jakie posiadała technologia szwedzkiego GULFIBER'A jeszcze nikomu nie udało się powtórzyć i nawet wielki koncern SAINT GOBAIN wolał chodził wiele lat za szwedami dopóki nie wykupił tej technologii . Dzisiaj sprzedaje tą technologię właśnie pod marką ISOVER . W wełnie nie grzeje materiał . Izolacje stanowi ilość powietrza zawartego w jej wnętrzu . Stąd wełna lżejsza , bardziej miękka zawiera więcej tego powietrza niż wełna twardsza i cięższa i mówimy , że ma lepsze U. Jeżeli na niej nieopatrznie staniesz , to wełna o gorszej elastyczności nie wróci do swoich parametrów objętościowych , a tym samym straci część swoich właściwości , będzie miała gorsze U niż założono . Fizycznie tak to działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.10.2014 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Stąd wełna lżejsza , bardziej miękka zawiera więcej tego powietrza niż wełna twardsza i cięższa i mówimy , że ma lepsze U zabawny jesteś, lepsze U ty nawet nie rozróżniasz U o lambdy. jest dokładnie odwrotnie, wełna cięższa ma lepsza lambdę, styropian i pianka też tak no ale nasz nowy spec chce zaistnieć sam począł kąsać w innym temacie. To nie pozostanie bez uwagi. Jeżeli na niej nieopatrznie staniesz , to wełna o gorszej elastyczności nie wróci do swoich parametrów objętościowych , a tym samym straci część swoich właściwości , będzie miała gorsze U niż założono . Fizycznie tak to działa ta ta ... jak byś wiedział to optimum izolacyjności dla wełny to 90kg/m3 taką powinna mieć gęstość idealna wełna. Ale co tam ... ważnie powtarzać slogany pana józia z budowy co mu się coś uwidziało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.10.2014 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 (edytowane) To osoba jak widać wysoce lubująca się w produkcji mitów i zaklęć. wszystko jest specjalne, dedytkowane itp .. ta .. producent wełny. wyłożyli się przy poradzie na izolację stropu. Mpoplaw typowy mitoman nie bez udziału świadomości. Dawno takich pierdół nie czytałem, ale raczył tu wejść ze swoimi filcakami i pouczać. typowy wyznawca czereśniackiej fizyki budowli. Bo mu się wydaje że wyschnie. Wełna w rękach takiego człowieka, to jak brzytwa w rękach małpy. Edytowane 26 Października 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 26.10.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 zabawny jesteś, lepsze U ty nawet nie rozróżniasz U o lambdy. tak no ale nasz nowy spec chce zaistnieć sam począł kąsać w innym temacie. To nie pozostanie bez uwagi.... Czyzbys mial na mysli watek o piance OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.10.2014 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?230625-Skraplanie-wody-na-starym-stropie nie piankowym temacie, tu raczył wyjechać.Normalnie chce zemnie wróżkę zrobić, oraz hazardzistę. Sorry ale staram się opracowywać temat na bieżąco.Raz, dwa wróżką nie jestem i nie wiem dokładnie jak i co się tam dzieje. I tak poleciało, popatrzyłem co kolo pisze i gdzie poczytałem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin834 29.10.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 warto skorzystać moim zdaniem z doradztwa przedstawicieli roockwoola czy też isovera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 30.10.2014 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 (edytowane) Powrzechnie stosowaną metodą doboru produktów np. do ocieplania poddaszy jest skupienie uwagi klientów na jednym z parametrów materiału izolacyjnego tj. lambdzie.Warto wiedzieć, że różnica we współczynniku lambda wielkości 0,001 to różnica od 3 do 4 mm grubości izolacji. Warto zatem o tym pamiętać, zwłaszcza że sam współczynnik łambda nie jest żadną informacją o izolacyjności ściany czy dachu. Dopiero przeliczenie lambdy, grubości materiału oraz uwzględnienie pozostałych materiałów tworzących element budynku pozwoli odpowiedzieć na pytanie " czy 15 cm wełny o takiej lambdzie ... izoluje dobrze czy źle". Jeszcze jedno nasuwa mi się na myśl, idąc tą analogią doboru materiału izolacyjnego tylko pod kątem lambdy. Czy jak podejmujemy decyzję o kupnie samochodu patrzymy tylko na to ile jedzie na godzinę ? Albo z którego jest rocznika ? Nie..... bierzemy pod uwagę kilka różnych parametrów np. pojemność silnika, rocznik,cena, spalanie, kolor. Dla każdego pewno dominująca cecha będzie inna, ale zawsze bierzemy pod uwagę kilka parametrów. Dlatego skoro wydajemy pieniądze na matr. izolacyjny również powinniśmy wziąć pod uwagę inne właściwości np. niepalność, sprężystość, gęstość, łatwość montażu, cenę etc. Edytowane 30 Października 2014 przez Tomek W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.10.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 warto skorzystać moim zdaniem z doradztwa przedstawicieli roockwoola czy też isovera raczej kogoś nie zależnego od tych firm .. bo jeszcze knauf, swnek czy bafs nobasil czy inne produkty. Trochę licho wygląda post osoby 4 postowej z Warszawy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 30.10.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 (edytowane) Powrzechnie stosowaną metodą doboru produktów np. do ocieplania poddaszy jest skupienie uwagi klientów na jednym z parametrów materiału izolacyjnego tj. lambdzie. Warto wiedzieć, że różnica we współczynniku lambda wielkości 0,001 to różnica od 3 do 4 mm grubości izolacji. Warto zatem o tym pamiętać, zwłaszcza że sam współczynnik łambda nie jest żadną informacją o izolacyjności ściany czy dachu. Dopiero przeliczenie lambdy, grubości materiału oraz uwzględnienie pozostałych materiałów tworzących element budynku pozwoli odpowiedzieć na pytanie " czy 15 cm wełny o takiej lambdzie ... izoluje dobrze czy źle". Jeszcze jedno nasuwa mi się na myśl, idąc tą analogią doboru materiału izolacyjnego tylko pod kątem lambdy. Czy jak podejmujemy decyzję o kupnie samochodu patrzymy tylko na to ile jedzie na godzinę ? Albo z którego jest rocznika ? Nie..... bierzemy pod uwagę kilka różnych parametrów np. pojemność silnika, rocznik,cena, spalanie, kolor. Dla każdego pewno dominująca cecha będzie inna, ale zawsze bierzemy pod uwagę kilka parametrów. Dlatego skoro wydajemy pieniądze na matr. izolacyjny również powinniśmy wziąć pod uwagę inne właściwości np. niepalność, sprężystość, gęstość, łatwość montażu, cenę etc. Panie Tomku ... Być może w tym kraju jeszcze kogoś stać na nowy samochód i poczuje się urażony @snajper2008 Weź skalną ... testowałem kilka i tylko skalna przeżyła , reszta albo się spaliła , albo rozpuściła albo zeszmaciła ... a rockwool przeżył (toprock) Dla Ciebie lepiej dla wykonawcy ... Ja sam kładłem ... Ach i przy dostawie oglądaj dokładnie rolki - ja miałem parę rolek które nie były "świeże" (połamane i chyba repakowane) Edytowane 30 Października 2014 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.10.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?231337-Ocieplenie-starego-stropu-drewnianego drugi post mówi wszytko ... stąd trzeba uważać na porady 4 postowców o "fachowości" Weź skalną ... testowałem kilka i tylko skalna przeżyła , reszta albo się spaliła , albo rozpuściła albo zeszmaciła ... a rockwool przeżył (toprock) w czym się rozpuściła ... może to była kołdra lateksowa ? że się rozpuściła .. cuda .. Szklana wełna ma parametry szkła ... a to zaczyna się topić przy koło 600-700 st .. Ta wziął benzynę i rozpuścił szkło ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 30.10.2014 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 (edytowane) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?231337-Ocieplenie-starego-stropu-drewnianego drugi post mówi wszytko ... stąd trzeba uważać na porady 4 postowców o "fachowości" w czym się rozpuściła ... może to była kołdra lateksowa ? że się rozpuściła .. cuda .. Szklana wełna ma parametry szkła ... a to zaczyna się topić przy koło 600-700 st .. Ta wziął benzynę i rozpuścił szkło ... Weź marketówę nie napiszę którą ale ta brązową ... i zalej wodą , obgadamy wynik Odcinałem "boszką" nadmiar śruby wystających nad murłatą ... osłaniałem wełną - wszystkie szklane - dziury na wylot , skalna tylko się "przysmędziła" ... Być może miałem pecha i trafiłem na same "wybraki" Edytowane 30 Października 2014 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.10.2014 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 No chyba że spoiwo szlag trafił o to tak .. ale samego materiału bazowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts