Mario430 24.10.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Witam. Zapodałem sobie wentylator dospel model styl II z timerem i higrometrem. Wentylator posiada 3 wejścia: L - stała faza, T-faza aktywowana włącznikiem i N-zero. Chciałem go tak na szybko sprawdzić i podpiąłem fazę pod T, zero pod N i cisza. Byłem (i jestem nadal) przekonany, że powinien kręcić, no chyba, że potrzebuje mieć równocześnie podpięte wszystkie 3 wejścia, czyli stałą fazę L również, ale tego nie zdążyłem sprawdzić. Natomiast gdy podpiąłem fazę pod L i zero pod N to kręcił. Wszystko na odwrót. Co o tym sądzicie??? W załączeniu schemat: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.10.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Nic nie jest na odwrót.Podłączyć zgodnie ze schematem, wyregulować i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 25.10.2014 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Dzięki, czyli mam rozumieć, że L nie może wisieć w powietrzu? Postaram się to dzisiaj sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raven80 27.10.2014 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 No to raczej jest logiczne - jak ma działać skoro nie jest zasilony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 28.10.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Witam. Zapodałem sobie wentylator dospel model styl II z timerem i higrometrem. Wentylator posiada 3 wejścia: L - stała faza, T-faza aktywowana włącznikiem i N-zero. Chciałem go tak na szybko sprawdzić i podpiąłem fazę pod T, zero pod N i cisza. Byłem (i jestem nadal) przekonany, że powinien kręcić, no chyba, że potrzebuje mieć równocześnie podpięte wszystkie 3 wejścia, czyli stałą fazę L również, ale tego nie zdążyłem sprawdzić. Natomiast gdy podpiąłem fazę pod L i zero pod N to kręcił. Wszystko na odwrót. Co o tym sądzicie??? W załączeniu schemat: Moim zdaniem (fachowcy mnie z pewnością poprawią) to masz 2 opcje - podłączenie fazy pod L i sterowanie np dodatkowym wyłącznikiem lub oświetleniem oraz podłączenie fazy pod T - sterowanie czujnikiem wilgotności. Jeśli podłączyłeś pod T i nie działało, to pewnie (jak pisze elpapiotr) kwestia ustawienia czułości czujnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.10.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Nic nie pisałem o ustawieniu czułości czujnika, proszę mi nie imputować tego rodzaju wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 28.10.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 (edytowane) Oczywiście -daleki jestem od imputowania jakichkolwiek wypowiedzi. Napisałeś tylko ogólnie o regulacji, o czujniku sam sobie dopowiedziałem. Na szczęście napisałem też, że "fachowcy mnie poprawią", co też szybko się zadziało . Zapewne chodzi o regulację wył czasowego. Natomiast brak włączenia mógł być spowodowany niskim poziomem wilgotności - włączy się dopiero po przekroczeniu granicznej wartości. Edytowane 28 Października 2014 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 30.10.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Wejście T służy tylko i wyłącznie do uruchamiania wentylatora "na życzenie", ale wentylatora poprawnie zasilanego. Zasilanie MUSI być podane na odpowiednie zaciski zgodnie ze schematem widocznym na zdjęciu. Kolega elpapiotr pisząc "Podłączyć zgodnie ze schematem" wyczerpał w zasadzie temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts