Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czujnik temperatury w kotle Defro Duo.

noiragneau

Recommended Posts

Witam,

czy już ktoś wymieniał (lub wie jak to zrobić) czujnik temperatury przy kotle Defro ?

Poprzedni uległ awarii, mam nowy ale starego nie mogę wyciągnąć (wyraźny opór) więc nie mam nawet jak wymienić nowego.

Z tyłu pieca nie widzę żadnego dojścia a nie chce rozwalać całego poszycia z tyłu...

Masz pewnie sterownik w zabudowie ?

Jak nie możesz sobie poradzić to sam czujnik pewnie tkwi w jakiejś kapilarze w kotle.

Jeśli masz problem z wyciągnięciem przewodu to w wyciągnij czujnik z kapilary odetnij stary czujnik i do tego na jakiejś kostce podłącz nowy.

Tak domowym sposobem :)

Tylko wyłączyć ster z prądu przed odcięciem starego.

O prosze jakie porady :) odciąć ,zalać betonem itp.

Przecież kolega napisał ,że nie może samego czujnika wyciągnąć a nie przewód !

Ja Ci proponje psiknąć np. wd 40 lub czymś podobnym ,pewnie dostało się troszkę wody ,skropliny czy coś podobnego i najzwyczajniej w świecie przyrdzewiał.

• 2 weeks później...

Po weekendzie skontaktowałem się z serwisem. Czujniki umieszczone są pod górną pokrywą kotła, w przypadku Defro Duo jest ona na zatrzaski i bardzo łatwo się ją ściąga.

Czujnik udało się wymienić bez problemu.

Co do miejsca zakupu to polecam kupić na allegro.

Czujnik do kotła kupiłem u producenta, odpisali mi że 48zł + koszty wysyłki. Wysłali kurierem za pobraniem za 34zł !

Nauczony doświadczeniem, czujnik CWU kupiłem już na allegro - z przesyłką 36zł:)