fraksipon 25.10.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Cześć zastanawiałem się nad takim biurkiem bez szafki o wymiarach mniej więcej szerokość 1200 głębokość 700 wysokość 800 Chciałbym je wykonać na wzór taki nigdzie nie mogę znaleźć na internecie ile może kosztować deska np. dębowa do takiego rozwiązania. Google z reguły wyrzuca mi wyniki parkietu albo gotowych rozwiązań. Proszę o informację czy zakup materiałów i zlecenie lokalnemu stolarzowi przekroczy koszt kupna gotowego? Proszę o informację gdzie w internecie mogę sprawdzić koszt desek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 26.10.2014 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 To konkretne biurko jest na 99% wykonane z jakiejś płyty (wiórowa, stolarska lub MDF) pokrytej fornirem lub obłogiem. Na meble płyta jest moim zdaniem lepszym rozwiązaniem niż lite drewno - chodzi o stabilność. Jeżeli jednak ma być z litego to raczej klejonka, szerokie dechy raczej napewno będą pracować pod wpływem zmian wilgotności w mieszkaniu (a amplituda jest spora - w zimę jakieś 30-40%, latem nawet okolice 90%). Litego drewna szukaj np. na allegro pod hasłem tarcica dębowa / jesionowa, płyta -> płyta fornirowana. Cena tarcicy to jakieś 2000-3000 pln za 1m3, płyta fornirowana to pewnie jakieś 50-200 pln za 1m2 (zależy od forniru i grubości płyty) Czy zlecenie stolarzowi będzie tańsze - nie wiem, zależy zapewne od konkretnego mebla który jest bazą do porównania. Ogólnie biurko bardzo proste, wykonane z płyty fornirowanej moim zdaniem nie powinno być droższe niż 1 000 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 12.11.2014 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Witam, a nie łatwiej udać się do jakigoś marketu budowlanego i nabyć drogą kupna: odpowiednie odcinki blatu klejonego (świerk) o szerokości 60 cm i grubości ok. 3 cm ? Można pomalować lakiero-bejcą (kolor w/g uznania). P.S. : biurko będzie miało głębokość mniejszą o 10 cm to fakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts