Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Biurko pod komputer - praktyczne aranżacje

fraksipon

Recommended Posts

Cześć zastanawiałem się nad takim biurkiem bez szafki o wymiarach mniej więcej

szerokość 1200

głębokość 700

wysokość 800

Chciałbym je wykonać na wzór taki

Bez tytułu.jpg

nigdzie nie mogę znaleźć na internecie ile może kosztować deska np. dębowa do takiego rozwiązania. Google z reguły wyrzuca mi wyniki parkietu albo gotowych rozwiązań.

Proszę o informację czy zakup materiałów i zlecenie lokalnemu stolarzowi przekroczy koszt kupna gotowego?

Proszę o informację gdzie w internecie mogę sprawdzić koszt desek?

To konkretne biurko jest na 99% wykonane z jakiejś płyty (wiórowa, stolarska lub MDF) pokrytej fornirem lub obłogiem. Na meble płyta jest moim zdaniem lepszym rozwiązaniem niż lite drewno - chodzi o stabilność. Jeżeli jednak ma być z litego to raczej klejonka, szerokie dechy raczej napewno będą pracować pod wpływem zmian wilgotności w mieszkaniu (a amplituda jest spora - w zimę jakieś 30-40%, latem nawet okolice 90%).

Litego drewna szukaj np. na allegro pod hasłem tarcica dębowa / jesionowa, płyta -> płyta fornirowana.

Cena tarcicy to jakieś 2000-3000 pln za 1m3, płyta fornirowana to pewnie jakieś 50-200 pln za 1m2 (zależy od forniru i grubości płyty)

Czy zlecenie stolarzowi będzie tańsze - nie wiem, zależy zapewne od konkretnego mebla który jest bazą do porównania. Ogólnie biurko bardzo proste, wykonane z płyty fornirowanej moim zdaniem nie powinno być droższe niż 1 000 PLN.

• 3 weeks później...

Witam, a nie łatwiej udać się do jakigoś marketu budowlanego i nabyć drogą kupna: odpowiednie odcinki blatu klejonego (świerk) o szerokości 60 cm i grubości ok. 3 cm ? Można pomalować lakiero-bejcą (kolor w/g uznania).

P.S. : biurko będzie miało głębokość mniejszą o 10 cm to fakt