quasinur 25.10.2014 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Witajcie Mam taki dziwny problem, w rurze kanalizacyjnej w miejscu, w ktorym gorące scieki kuchenne ze kuchni (w tym zmywarka) łączą się z lustrem zimnego stagnującego scieku (w domu mam szambo)raz na poł roku/rok powstaje czop zatykający swiatło rury (fi 120)czop ma kolor beżowy konsystencje gliny i zakladam, że jest to jakiś skladnik tabletek do zmywarek (używam róznych) (zdecydowanie nie jest to kupa)To zarastajace draństwo jest na tyle wredne, że czyszczenie sprężyną robi tylko niedużą dziurkę i niestety przepychanie trzeba zrobić ręcznie.Nie działa na to popularny KRET. wiem, że problemu nie byłoby gdyby w rurze kanalizacyjne nie utrzymywałoby się lustro wody. ale niestety to jest nie do przeskoczenia czy ktos z szanownych forumowiczów zetknął się z podobnym problemem? wiem, ze takie cos przytrafia się innym, rozmawiałem z ludzmi którym przytrafia się podobny problem dokładnie w takiej konfiguracji jak u mnie.. Niestety nikt nie zna sposobu na rozwiązanie?Przekopałem pół internetu i zero odpowiedzi Czy ktoś wie jak sobie z tym poradzić?jak tego unikać? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.10.2014 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 (edytowane) Podejrzewam, że jest to mydło, powstałe z tłuszczu który ktoś roztropnie nie zastanawiając się wylewa do zlewu w kuchni, tabletki, a raczej ich roztwór w gorącej wodzie trafiają następnie do rurociągu spłukując tłuszcz łącząc się z nim chemicznie tworząc coś co zatyka Ci kanalizację. będzie tak zawsze gdy po smażeniu stary olej wylewasz do kanalizacji.Pozdrawiam Edytowane 25 Października 2014 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.10.2014 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Kreta odradzam w takich sytuacjach. Kret to wodorotlenek. Do tego tluszczyk, w wyniku reakcji powstaje cos mydlopodobnego. Plus troche wlosow, smieci jakichs, resztki papieru i mamy mydlo zbrojone! Ja bym na probe odstawil kreta i minimalizowal ilosc tluszczu ktory wpada do kanalizacji: wycieramy patelnie po smazeniu papierem i do smieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dortmunder 28.10.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Witam, Sytuacja wygląda na tłuszcz, nie tylko z detergentów, ale i z posiłków.Kret działa, ale trzeba ponawiać zabieg co kilka tygodni (przed wlaniem kreta zalać gorącą wodą, a nie po, żeby zapobiec skamienieniu preparatu w rurach).Jest też alternatywa - bakterie rozkładające tłuszcz: http://blog.technologie-sanitarne.com/?p=31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 28.10.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Witam, Sytuacja wygląda na tłuszcz, nie tylko z detergentów, ale i z posiłków. Kret działa, ale trzeba ponawiać zabieg co kilka tygodni (przed wlaniem kreta zalać gorącą wodą, a nie po, żeby zapobiec skamienieniu preparatu w rurach). Jest też alternatywa - bakterie rozkładające tłuszcz: http://blog.technologie-sanitarne.com/?p=31 Tyle ze czop jest przy szambie, w odcinku permanentnie zalanym sciekami (zgaduje ze z racji spapranej instalacji). Zalewanie goraca woda nic nie da. Woda nim tam doleci bedzie zimna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dortmunder 29.10.2014 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Tyle ze czop jest przy szambie, w odcinku permanentnie zalanym sciekami (zgaduje ze z racji spapranej instalacji). Zalewanie goraca woda nic nie da. Woda nim tam doleci bedzie zimna. Też prawda. Ale mikroorganizmom zimna woda nie przeszkadza, także obstaje przy bakteriach rozkładających tłuszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 29.10.2014 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Też prawda. Ale mikroorganizmom zimna woda nie przeszkadza, także obstaje przy bakteriach rozkładających tłuszcz. Daj spokój Dortmunder! Ja rozumiem, że jako "osoba odpowiedzialna za PR firmy" starasz się o wyniki, ale wklejanie w co drugim poście linka do swojej firmy nie jest mile widziane. 4 posty, w tym w 2 linki do firmowego bloga. Zwłaszcza, że piszesz byle co, byle tylko ludzie zaglądali na twoją stronę. Mikroorganizmom jak najbardziej przeszkadza zimna woda, ponieważ prędkość procesów biochemicznych i chemicznych w prosty sposób zależy od temperatury. Po drugie każdy mikroorganizm ma pewien optymalny przedział temperatury, w którym najskuteczniej funkcjonuje. Powyżej i poniżej - szkodzi mu. Po trzecie: Kret to wodorotlenek. Do tego tluszczyk, w wyniku reakcji powstaje cos mydlopodobnego. Plus troche wlosow, smieci jakichs, resztki papieru i mamy mydlo zbrojone! Dokładnie! Tłuszcz + zasada = mydło, czyli sole kwasów tłuszczowych. Twoje bakterie musiałyby chyba zżerać tłuszcz na patelni, żeby nie dopuścić do jego kontaktu z wodorotlenkiem sodu, którego pełno jest w tabletkach do zmywarek. Pytanie @ quasinur: jaka jest głębokość, na której rura wpada do szamba? Może wystarczyłoby nie dopuszczać do jej zalewania, opróżniając szambo odpowiednio wcześniej? Może jakiś sygnalizator by pomógł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dortmunder 31.10.2014 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Dziękuję za rzeczową krytykę, wnosi to coś do mojej wiedzy. Nie zgadzam się jednak, że piszę byle ludzie zaglądali, bo przede wszystkim chodzi o poszerzanie wiedzy mojej i innych mniej poinformowanych w każdej dziedzinie od Pana. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artech 13.12.2015 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Nie stosuj kreta ani innych środków w proszku to zwiększa zator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts