Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmywarka zapycha kanalizację "dziwnym" czymś


quasinur

Recommended Posts

Witajcie

 

Mam taki dziwny problem,

w rurze kanalizacyjnej w miejscu, w ktorym gorące scieki kuchenne ze kuchni (w tym zmywarka) łączą się z lustrem zimnego stagnującego scieku (w domu mam szambo)

raz na poł roku/rok powstaje czop zatykający swiatło rury (fi 120)

czop ma kolor beżowy konsystencje gliny i zakladam, że jest to jakiś skladnik tabletek do zmywarek (używam róznych) (zdecydowanie nie jest to kupa)

To zarastajace draństwo jest na tyle wredne, że czyszczenie sprężyną robi tylko niedużą dziurkę i niestety przepychanie trzeba zrobić ręcznie.

Nie działa na to popularny KRET.

 

wiem, że problemu nie byłoby gdyby w rurze kanalizacyjne nie utrzymywałoby się lustro wody. ale niestety to jest nie do przeskoczenia

 

czy ktos z szanownych forumowiczów zetknął się z podobnym problemem? wiem, ze takie cos przytrafia się innym, rozmawiałem z ludzmi którym przytrafia się podobny problem dokładnie w takiej konfiguracji jak u mnie.. Niestety nikt nie zna sposobu na rozwiązanie?

Przekopałem pół internetu i zero odpowiedzi

 

Czy ktoś wie jak sobie z tym poradzić?

jak tego unikać?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podejrzewam, że jest to mydło, powstałe z tłuszczu który ktoś roztropnie nie zastanawiając się wylewa do zlewu w kuchni, tabletki, a raczej ich roztwór w gorącej wodzie trafiają następnie do rurociągu spłukując tłuszcz łącząc się z nim chemicznie tworząc coś co zatyka Ci kanalizację. będzie tak zawsze gdy po smażeniu stary olej wylewasz do kanalizacji.

Pozdrawiam

Edytowane przez CityMatic
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kreta odradzam w takich sytuacjach. Kret to wodorotlenek. Do tego tluszczyk, w wyniku reakcji powstaje cos mydlopodobnego. Plus troche wlosow, smieci jakichs, resztki papieru i mamy mydlo zbrojone! Ja bym na probe odstawil kreta i minimalizowal ilosc tluszczu ktory wpada do kanalizacji: wycieramy patelnie po smazeniu papierem i do smieci.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Sytuacja wygląda na tłuszcz, nie tylko z detergentów, ale i z posiłków.

Kret działa, ale trzeba ponawiać zabieg co kilka tygodni (przed wlaniem kreta zalać gorącą wodą, a nie po, żeby zapobiec skamienieniu preparatu w rurach).

Jest też alternatywa - bakterie rozkładające tłuszcz:

 

http://blog.technologie-sanitarne.com/?p=31

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Sytuacja wygląda na tłuszcz, nie tylko z detergentów, ale i z posiłków.

Kret działa, ale trzeba ponawiać zabieg co kilka tygodni (przed wlaniem kreta zalać gorącą wodą, a nie po, żeby zapobiec skamienieniu preparatu w rurach).

Jest też alternatywa - bakterie rozkładające tłuszcz:

 

http://blog.technologie-sanitarne.com/?p=31

Tyle ze czop jest przy szambie, w odcinku permanentnie zalanym sciekami (zgaduje ze z racji spapranej instalacji).

Zalewanie goraca woda nic nie da. Woda nim tam doleci bedzie zimna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tyle ze czop jest przy szambie, w odcinku permanentnie zalanym sciekami (zgaduje ze z racji spapranej instalacji).

Zalewanie goraca woda nic nie da. Woda nim tam doleci bedzie zimna.

 

Też prawda. Ale mikroorganizmom zimna woda nie przeszkadza, także obstaje przy bakteriach rozkładających tłuszcz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też prawda. Ale mikroorganizmom zimna woda nie przeszkadza, także obstaje przy bakteriach rozkładających tłuszcz.

 

Daj spokój Dortmunder!

 

Ja rozumiem, że jako "osoba odpowiedzialna za PR firmy" starasz się o wyniki, ale wklejanie w co drugim poście linka do swojej firmy nie jest mile widziane. 4 posty, w tym w 2 linki do firmowego bloga.

Zwłaszcza, że piszesz byle co, byle tylko ludzie zaglądali na twoją stronę.

 

Mikroorganizmom jak najbardziej przeszkadza zimna woda, ponieważ prędkość procesów biochemicznych i chemicznych w prosty sposób zależy od temperatury.

Po drugie każdy mikroorganizm ma pewien optymalny przedział temperatury, w którym najskuteczniej funkcjonuje. Powyżej i poniżej - szkodzi mu.

Po trzecie:

Kret to wodorotlenek. Do tego tluszczyk, w wyniku reakcji powstaje cos mydlopodobnego. Plus troche wlosow, smieci jakichs, resztki papieru i mamy mydlo zbrojone!

Dokładnie! Tłuszcz + zasada = mydło, czyli sole kwasów tłuszczowych. Twoje bakterie musiałyby chyba zżerać tłuszcz na patelni, żeby nie dopuścić do jego kontaktu z wodorotlenkiem sodu, którego pełno jest w tabletkach do zmywarek.

 

Pytanie @ quasinur: jaka jest głębokość, na której rura wpada do szamba? Może wystarczyłoby nie dopuszczać do jej zalewania, opróżniając szambo odpowiednio wcześniej? Może jakiś sygnalizator by pomógł?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 year później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...