darekdz 25.10.2014 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Witam,mam pytanie, jak usunąć z płyt Impressio Trawertyn Bianco, ślady po fudze. Wykonawca zafugował taras i zabrudził płyty, które nie były jeszcze impregnowane. Próby mycia wodą, myjką ciśnieniową nic nie dają. Zabrudzenia z rozmazanej fugi pozostają. Efekt jest taki, że po zmoczeniu widać bardzo dokładnie ślady rozmazanej fugi a płyty Bianco są beżowe. Wygląda to bardzo źle. Proszę o pomoc.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.trybulec 28.10.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Ciężko pisać w ciemno. Lista błędów wykonawcy ma kilka punktów. Płyty wypadało zaimpregnować przed ułożeniem. Niezależnie od tego wykonawca powinien przy fugowaniu używać folii i/lub specjalnej listwy, których zadaniem jest właśnie ochrona przed zabrudzeniem płyt. Do płyt betonowych są specjalne fugi – nie takie jak do płytek ceramicznych czy klinkierowych ale np do kamienia. Jaka to była fuga? Jeśli na bazie cementu, to raczej już niewiele da się zrobić. Zawsze można próbować (ale tylko próbować) szukać jakiegoś środka chemicznego. Np. były kiedyś środki do usuwania cementowych plam z klinkieru. Nie istnieją uniwersalne środki do wszystkiego. Nigdy też nie wiadomo czy związki w ich składzie chemicznym nie wejdą w reakcję z chemią w płycie, nie odbarwią jej albo zaplamią jeszcze gorzej. Dodatkowo to samo przeznaczenie od różnych producentów chemii może dawać różne efekty. Trzeba zachowanie środka testować na jakiejś pozostałej z budowy płycie osobno, przed użyciem na samym tarasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekdz 29.10.2014 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Dziękuję za odpowiedz. Nie wiem dokładnie jaka to jest fuga. Z tego co udało mi się dowiedzieć, nie jest żywiczna a oparta na wapieniach, pewnie z domieszkami cementu. Producentem jest francuska firma Desjoyaux. Moje pytanie ma charakter rozpoznawczy. Nic nie mam zamiaru sam robić. Sprawę przekazałem do prawnika. Lista usterek tego wykonawcy jest bardzo długa. Realizacja umowy była istnym koszmarem. Jeśli usterki nie zostaną usunięte idę z tym do sądu. Mam dość pobłażania "fachowcom" wyciągającym tylko kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts