cosi 25.10.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 (edytowane) Witam wszystkich, Przyszła pora założyć dziennik budowy. Wybór padł na projekt E-127 z pracowni e-domy ze względu na wygląd, rozmiar a przede wszystkim funkcjonalność.W projekcie większych zmian nie robimy. Powierzchnia użytkowa 178 m2Fundament - bloczki szerokość 30 cm na ławachŚciany - Porotherm Wienerberger 30 Profi, ewentualnie Dryfix. http://img.extradom.pl/media/render/261619/resize%24860-860-1http://img.extradom.pl/media/render/261620/resize%24860-860-1 Edytowane 23 Kwietnia 2015 przez cosi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cosi 25.10.2014 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Działka, ściągnięty humus i tyczenie ław. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cosi 16.11.2014 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 (edytowane) 10.11.2014 Zaczynamy fundament Na poczatku musieliśmy wykorytowaś i utwardziś podjazd żeby cieżki sprzęt mógł wjechać. Po małych przejściach z jednym dostawcą kruszywa (przywiózł gruz ze śmieciami) udało nam się dostać coś lepszego w bardzo korzystnej cenie. Fundament wykopany na 1m z przodu i 1,4m z tyłu ze względu na lekkie pochylenie terenu + solidne zbrojenia na 6x12 stal I olbrzymie zbrojenie pod komin, kominek, schody i filar - jak w projekcie Edytowane 16 Listopada 2014 przez cosi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cosi 16.11.2014 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Zalewamy ławy betonem B25 i ekipa układa pustaki szalunkowe 25x25x50 przewiązane dwukrotnie zbrojeniem fi 10 na dwóch poziomach. Ławy zostały odizolowane 2 warstwami papy termozgrzewalnej V20 S60. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 16.11.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Witam Piękny domek budujecie . Czekam na kolejne posty i fotki , będę zaglądała pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cosi 27.11.2014 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Dziękuję beatagl. W zeszłym tygodniu zakończyliśmy fundament i czekamy do wiosny. Kilka rzeczy w ramach uzupełnienia: - fundament został wykonany z bloczków o szerokości 25cm ze względu na fakt, że będziemy budować dom z pustaków Wienerberger 25 Profi - ocieplenie fundamentu - styrodur Synthos XPS Prime S 30 o szer 10 cm - ułożona została podwójna warstwa dysperbitu pod styrodurem i folia kubełkowa od zewnątrz Zdjęcia poniżej Ociplenie i wypusty pod słupy parteru Fundament zasypany i rury kanalizacyjne rozprowadzone. Dodatkowo zostawiliśmy 3 przepusty fi200 pod ławą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek777 28.11.2014 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Hej, fajnie to wszystko wygląda,szkoda,że nic więcej nie zrobicie w tym roku (z oczywistych względów) bo pooglądałbym sobie:yes: . Do usłyszenia, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cosi 01.12.2014 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Zimno się robi a my staramy się wykorzystać ten czas na wybór okien do naszego domku.Wszystkie okna zmniejszamy do wysokości 2,30 i w salonie rezygnujemy z małego (98 cm) szklenia i wstawiamy jedno spooore HST - 4 metry!!! Bedzie pieknie. Rozważamy modele:1. Oknoplast - Winergetic Premiumhttp://cdn31.pb.smcloud.net/t/files/3f/21/d8/eacc0b50f5/okno-pvc-oknoplast-winergetic-premium.jpg 2. Oknoplus - Norskstilhttp://www.oknoplus.com.pl/uploads/norskstil/norskstil2.jpg 3. Okno-pol - Kommerling 88+http://www.okno-pol.pl/var/images/540/1235/main.jpeg Kolor - Winchester lub Montana w Oknoplusie Najkorzystniej wypada Oknoplast... ale jeszcze trochę czasu zostało na podjęcie decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek777 03.12.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Witam, my tez rezygnujemy z małego okna w salonie i zastanawialiśmy się nad dużym fixem ok. 4.5m dwuskrzydłowym. Nie sprawdzałem jeszcze cen ,ale gdyby nie były zabójcze to może rozważymy HST w podobnym rozmiarze. Właśnie ten widok na wąwóz z salonu to jest to czego nie mogę się już doczekać po latach mieszkania w bloku na pierwszym piętrze , gdzie przez okno widzę inny blok w odległości 10m:( Zrezygnujemy także z 3 okien połaciowych. Jeśli to nie tajemnica to na ile wycenili wam okna i to duże HST? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek777 03.12.2014 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Zastanawiamy się też nad podpiwniczeniem części domu, bo powierzchnia pomieszczeń gospodarczych i garażu nie jest zbyt duża. Początkowo nie myśleliśmy o tym,ale coraz więcej ludzi zwraca nam na to uwagę. Tylko ponoć koszty nie są małe,trzeba będzie porozmawiać z projektantem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 03.12.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 witam widzę, że jesteśmy na podobnym etapie, ja także mam fundamenty zrobione i o ile mogę sugerować się zdjęciami nie masz chudziaka, aby piach sobie do wiosny dobrze się uleżał ja jeszcze nie rozprowadziłam kanalizy, zrobię to na wiosnę, aby nikogo nie korciło i ewentualni nieproszeni goście nie połamali na co masz przepusty zrobione pod ławą ? woda, gwc i ? ja mam wodę rozprowadzoną, przepust na GWC oraz przepust na światłowód najważniejsza potrzeba człowieka w dzisiejszych czasach w fundamencie mam przepust na napowietrzenie kominka i na kanalizę rozumiem, że masz w planach WM z rekuperacją i czy faktycznie zgadłam o GWC ? dobra więcej pytań nie będę już zadawać, dałaś mi do myślenia i chyba będę musiała przejrzeć ofertę okien i ja pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cosi 04.12.2014 04:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 piotrek - nasze HS zostało wycenione na ok 9,5 tys uwzględniając promocje zimowe. Jesli chodzi o podpiwniczenie my nie braliśmy tego pod uwagę ze względu na duży metraż domu i schowek na górze. kjuta - zgadza się - chudziak będzie lany na wiosnę żeby nie popękał przez zimę a piasek się uleżał. U nas rury kanalizacyjne już głęboko w ziemi także ktoś musiałby się pomęczyć, poza tym sąsiedzi blisko. Jeśli chodzi o przepusty to woda, gwc i rezerwowy jakby się przydał. Co myślicie o usunięciu dużego okna w jadalni w bocznej elewacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek777 04.12.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Witam, dzięki za odpowiedź.Cosi ,my zostawiamy okno w kuchni bo lubimy dużo światła, mamy też ładny widok z tej strony. Myślę, że zlikwidowanie okna doda wam trochę intymności przy posiłkach zależy gdzie i jakich macie sąsiadów, będzie cieplej w pomieszczeniu i ustawniej, można postawić sobie jakiś mebel lub ozdobę na tej ścianie. Na pewno przy tej ilości przeszkleń w projekcie nie będzie zbyt ciemno:) .Co planujecie powiesić w oknach firanki, jakieś rolety? A na zewnątrz rolety przesuwane jak w projekcie? Nam podobają się żaluzje elewacyjne, coś w tym rodzaju http://www.justroll.pl/produktu/zaluzjefasadowe/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek777 04.12.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Dodam jeszcze ,że to okno wychodzi u nas na południe, więc byłoby trochę ciemniej po jego zlikwidowaniu. Gdyby nie wyjście na taras to zlikwidowałbym okno naprzeciwko kuchni od wschodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cosi 05.12.2014 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Dzieki za komentarz piotrek. Okno najprawdopodobniej zniknie. Myslimy o zaslonach poziomych lub pionowych ale do tego jeszcze dluga droga. Widze, ze jestes z Lublina - mamy tam rodzine takze moze kiedys sie spotkamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cosi 07.12.2014 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Decyzja w sprawie okien już podjęta - wybór padł na Winergetic Premium z pakietem 4X Glass, ramki Warmatec, kolor Winchester. Parametry imponujące U od0,73 do 0,76, dla HS 1,04 czyli jest bardzo dobrze. Dodatkowo finalizujemy współpracę z firmą od rekuperatorów - będzie Zehnder 450 LUXE z rurami plastikowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonsay 09.12.2014 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Decyzja w sprawie okien już podjęta - wybór padł na Winergetic Premium z pakietem 4X Glass, ramki Warmatec, kolor Winchester. Parametry imponujące U od0,73 do 0,76, dla HS 1,04 czyli jest bardzo dobrze. Dodatkowo finalizujemy współpracę z firmą od rekuperatorów - będzie Zehnder 450 LUXE z rurami plastikowymi. Cosi, super że decyzja podjęta, myślę, że nie bedziecie żałować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek777 09.12.2014 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Cosi, zapraszam do Lublina, może już coś wybuduję do tej pory i będzie się czym pochwalić. Okna fajne, parametry robią wrażenie ,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cosi 01.01.2015 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Wszystkiego najlepszego na Nowy Rok 2015 dla wszystkich czytających i budujących !!! Poniżej jeszcze jedno foto aktualnego stanu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cosi 04.01.2015 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Czas na zakupy gdyż w tym okresie ceny są znacznie lepsze. Właśnie przeglądamy poszczególne wyceny dachów i rozbieżność jakościowa i cenowa jest olbrzymia. Zdecydowaliśmy, że dom ma być ciepły więc okna Fakro FTT U6 bez nawiewników ze względu na rekuperację. Dachówka - hmmm ciężka sprawa. Rozważamy Meyer Holsen Piano lub Tandem aczkolwiek płaska nam się najbardziej podoba. Kolor grafit, antracyt lub czarny. Podobno dachówka jakościowo super i bardzo równa, pozostaje kwestia ceny. Rynny stalowe Galeco grafitowe. W najbliższym czasie również dogrywamy szczegóły umowy odnośnie rekuperacji - będzie Zehnder 450 LUXE. To chyba tyle z rzeczy zaplanowanych na najbliższy okres, czekanie na pogodę bywa często frustrujące aczkolwiek nic się nie poradzi. Wykorzystujemy to na co możemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts