Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik MM - projekt E-127

cosi

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Przyszła pora założyć dziennik budowy. Wybór padł na projekt E-127 z pracowni e-domy ze względu na wygląd, rozmiar a przede wszystkim funkcjonalność.

W projekcie większych zmian nie robimy.

Powierzchnia użytkowa 178 m2

Fundament - bloczki szerokość 30 cm na ławach

Ściany - Porotherm Wienerberger 30 Profi, ewentualnie Dryfix.

http://img.extradom.pl/media/render/261619/resize%24860-860-1

http://img.extradom.pl/media/render/261620/resize%24860-860-1

Edytowane przez cosi

• Odpowiedzi 144
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...

10.11.2014 Zaczynamy fundament

Na poczatku musieliśmy wykorytowaś i utwardziś podjazd żeby cieżki sprzęt mógł wjechać. Po małych przejściach z jednym dostawcą kruszywa (przywiózł gruz ze śmieciami) udało nam się dostać coś lepszego w bardzo korzystnej cenie.

kiojEqrLe-KAmQ9gV6SXpX00d1EvwJmRfwyzQVD_Bbg=w400-h224-p-no

20141112_113906.jpg

Fundament wykopany na 1m z przodu i 1,4m z tyłu ze względu na lekkie pochylenie terenu + solidne zbrojenia na 6x12 stal

oxxWQnXJVHF2WnSMROP6P8BMfbl-8XX1SUrVO2YKiBs=w285-h213-p-no

GCMlh8qqjuacDJ_ep7TQ4BsjCb1qduzPmfkFoSsXB5o=w161-h213-p-no

I olbrzymie zbrojenie pod komin, kominek, schody i filar - jak w projekcie :)

20141112_134353.jpg

Edytowane przez cosi

• 2 weeks później...

Dziękuję beatagl.

W zeszłym tygodniu zakończyliśmy fundament i czekamy do wiosny.

Kilka rzeczy w ramach uzupełnienia:

- fundament został wykonany z bloczków o szerokości 25cm ze względu na fakt, że będziemy budować dom z pustaków Wienerberger 25 Profi

- ocieplenie fundamentu - styrodur Synthos XPS Prime S 30 o szer 10 cm

- ułożona została podwójna warstwa dysperbitu pod styrodurem i folia kubełkowa od zewnątrz

Zdjęcia poniżej

HjkkjKaJxgftaE7h3LiIXS9D7JlwW9onm9vvdHVBKyc=w1026-h577-no

Ociplenie i wypusty pod słupy parteru

20141118_134421.jpg

20141119_073507.jpg

Fundament zasypany i rury kanalizacyjne rozprowadzone. Dodatkowo zostawiliśmy 3 przepusty fi200 pod ławą.

20141119_153603.jpg

Zimno się robi a my staramy się wykorzystać ten czas na wybór okien do naszego domku.

Wszystkie okna zmniejszamy do wysokości 2,30 i w salonie rezygnujemy z małego (98 cm) szklenia i wstawiamy jedno spooore HST - 4 metry!!! Bedzie pieknie.

Rozważamy modele:

1. Oknoplast - Winergetic Premium

http://cdn31.pb.smcloud.net/t/files/3f/21/d8/eacc0b50f5/okno-pvc-oknoplast-winergetic-premium.jpg

2. Oknoplus - Norskstil

http://www.oknoplus.com.pl/uploads/norskstil/norskstil2.jpg

3. Okno-pol - Kommerling 88+

http://www.okno-pol.pl/var/images/540/1235/main.jpeg

Kolor - Winchester lub Montana w Oknoplusie

Najkorzystniej wypada Oknoplast... ale jeszcze trochę czasu zostało na podjęcie decyzji.

Witam, my tez rezygnujemy z małego okna w salonie i zastanawialiśmy się nad dużym fixem ok. 4.5m dwuskrzydłowym. Nie sprawdzałem jeszcze cen ,ale gdyby nie były zabójcze to może rozważymy HST w podobnym rozmiarze. Właśnie ten widok na wąwóz z salonu to jest to czego nie mogę się już doczekać po latach mieszkania w bloku na pierwszym piętrze , gdzie przez okno widzę inny blok w odległości 10m:( Zrezygnujemy także z 3 okien połaciowych. Jeśli to nie tajemnica to na ile wycenili wam okna i to duże HST?

witam :)

widzę, że jesteśmy na podobnym etapie, ja także mam fundamenty zrobione i o ile mogę sugerować się zdjęciami nie masz chudziaka, aby piach sobie do wiosny dobrze się uleżał :) ja jeszcze nie rozprowadziłam kanalizy, zrobię to na wiosnę, aby nikogo nie korciło i ewentualni nieproszeni goście nie połamali

na co masz przepusty zrobione pod ławą ? woda, gwc i ?

ja mam wodę rozprowadzoną, przepust na GWC oraz przepust na światłowód :lol: najważniejsza potrzeba człowieka w dzisiejszych czasach ;)

w fundamencie mam przepust na napowietrzenie kominka i na kanalizę

rozumiem, że masz w planach WM z rekuperacją i czy faktycznie zgadłam o GWC ?

dobra więcej pytań nie będę już zadawać, dałaś mi do myślenia i chyba będę musiała przejrzeć ofertę okien i ja :)

pozdrawiam!

piotrek - nasze HS zostało wycenione na ok 9,5 tys uwzględniając promocje zimowe. Jesli chodzi o podpiwniczenie my nie braliśmy tego pod uwagę ze względu na duży metraż domu i schowek na górze.

kjuta - zgadza się - chudziak będzie lany na wiosnę żeby nie popękał przez zimę a piasek się uleżał. U nas rury kanalizacyjne już głęboko w ziemi także ktoś musiałby się pomęczyć, poza tym sąsiedzi blisko. Jeśli chodzi o przepusty to woda, gwc i rezerwowy jakby się przydał.

Co myślicie o usunięciu dużego okna w jadalni w bocznej elewacji?

Witam, dzięki za odpowiedź.

Cosi ,my zostawiamy okno w kuchni bo lubimy dużo światła, mamy też ładny widok z tej strony. Myślę, że zlikwidowanie okna doda wam trochę intymności przy posiłkach zależy gdzie i jakich macie sąsiadów, będzie cieplej w pomieszczeniu i ustawniej, można postawić sobie jakiś mebel lub ozdobę na tej ścianie. Na pewno przy tej ilości przeszkleń w projekcie nie będzie zbyt ciemno:) .

Co planujecie powiesić w oknach firanki, jakieś rolety? A na zewnątrz rolety przesuwane jak w projekcie? Nam podobają się żaluzje elewacyjne, coś w tym rodzaju http://www.justroll.pl/produktu/zaluzjefasadowe/

Decyzja w sprawie okien już podjęta - wybór padł na Winergetic Premium z pakietem 4X Glass, ramki Warmatec, kolor Winchester. Parametry imponujące U od0,73 do 0,76, dla HS 1,04 czyli jest bardzo dobrze.

Dodatkowo finalizujemy współpracę z firmą od rekuperatorów - będzie Zehnder 450 LUXE z rurami plastikowymi.

Decyzja w sprawie okien już podjęta - wybór padł na Winergetic Premium z pakietem 4X Glass, ramki Warmatec, kolor Winchester. Parametry imponujące U od0,73 do 0,76, dla HS 1,04 czyli jest bardzo dobrze.

Dodatkowo finalizujemy współpracę z firmą od rekuperatorów - będzie Zehnder 450 LUXE z rurami plastikowymi.

Cosi, super że decyzja podjęta, myślę, że nie bedziecie żałować :)

• 4 weeks później...

Czas na zakupy gdyż w tym okresie ceny są znacznie lepsze. Właśnie przeglądamy poszczególne wyceny dachów i rozbieżność jakościowa i cenowa jest olbrzymia.

Zdecydowaliśmy, że dom ma być ciepły więc okna Fakro FTT U6 bez nawiewników ze względu na rekuperację.

Dachówka - hmmm ciężka sprawa. Rozważamy Meyer Holsen Piano lub Tandem aczkolwiek płaska nam się najbardziej podoba. Kolor grafit, antracyt lub czarny. Podobno dachówka jakościowo super i bardzo równa, pozostaje kwestia ceny.

Rynny stalowe Galeco grafitowe.

W najbliższym czasie również dogrywamy szczegóły umowy odnośnie rekuperacji - będzie Zehnder 450 LUXE.

To chyba tyle z rzeczy zaplanowanych na najbliższy okres, czekanie na pogodę bywa często frustrujące aczkolwiek nic się nie poradzi. Wykorzystujemy to na co możemy :)