Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik MM - projekt E-127

cosi

Recommended Posts

Witam,

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. :)

Dachówka Piano, owszem bardzo ładnie wygląda tylko ta cena:( - dosyć drogo wychodzi. My zastanawiamy się nad betonową Brass Teviva, ewentualnie ceramiczna Tegalit. Betonowa ,niestety nie jest taka ładna i powierzchnia jest porowata.

Czy kupiłaś już może pustaki, beton stal itd. czy ceny są dużo lepsze niż w sezonie?

• Odpowiedzi 144
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Piotrek,

Pustaki będziemy załatwiać do końca miesiąca, beton i stal na bieżąco bo wychodzi na to że te cenowo się nie zmieniają tak bardzo. Okna już zakupione na zimowej promocji w Oknoplast - dostaliśmy maksymalne zniżki.

Zastanawialiśmy się nad betonowym Brassem ale majster nam odradził twierdząc, że jest cięzka i nasiąka bardziej niż ceramika.

Ogólnie ceny teraz są lepsze, wiele osób twierdzi że od marca niektóre materiały pójdą w górę.

Co dachówki betonowej to też słyszałem opinie, że nasiąka bardziej niż ceramiczna , z czasem się jednak utwardza i nasiąka mniej. U mojej babci na spichlerzu leży dachówka betonowa już 55 lat i nic się z nią nie dzieje, wygląda ładnie jak na tyle lat. Jest to dachówka innego typu oczywiście bo nie barwiona i technologia produkcji inna ( szczegółów nie znam bo nie jestem z branży). Ale wydaje mi się, że skoro pól wieku temu potrafili produkować dobrą dachówkę to teraz tym bardziej. Ogólnie chodzi o kasę gdybym miał jej więcej to kupiłbym ceramiczną :)

• 3 weeks później...

Witam,

Kupiliśmy z żona projekt E-157. Jest to w sumę E-127 tyle ze z pojedynczym garażem.

Jesteśmy na etapie adaptacji projektu i papierologii.

Czy mozna wiedzieć jaki wyszedł orientacyjny koszt zakupu okien do państwa projektu?

Ściany nośne beda budowane z silikatów?

Strop lany czy systemowy?

Witaj esamolocik!

Gratulacje z zakupu, nawet nie wiedzialem ze taki projekt maja e-domy - chyba jakas nowosc.

Ściany jak wyżej wspominałem będą z Porotherm 25 Profi, strop lany. Informacje na temat kosztu stolarki okiennej przesylam na pw.

Pozdrawiam i powodzenia

Tak, to nowość.

Rozumiem ze kanały od rekuperacji beda rozprowadzone w stropie?

• 1 month później...

Po dłuższej przerwie czas uzupelnic co nowego sie wydarzylo. Otoz tak

- wylana zostala plyta

- rozpoczelismy budowe fundamentów pod schody i taras

- pustaki stoja gotowe i czekaja na rozpoczecie murowania

- wiezba i dach zamowione :)

Dzisiaj planowalismy start ale ze wzgledu na pogode nie dalo rady. Obserwujemy pogode i czekamy na dogodny moment do rozpoczecia

Witaj Cosi,

Miło powitać cię po przerwie i poczytać co się u ciebie dzieje.

Jakbyś dysponowa(ł )jakimiś fotkami to wrzuć je do dziennika ,chętnie pooglądam.

U mnie jeszcze się nic nie dzieje na budowie, w niedługim czasie będziemy zakładać wodę, utwardzać drogę i załatwiać prąd. Mam nadzieję,że z budową ruszymy w maju.

Hej, u nas akcja pod tytułem budowa rozpoczęła się na całego. Ze względu że budujemy z Profi, murarze cały pierwszy dzień układali początkową warstwę a póżniej zajęło półtora dnia na wybudowanie pierwszego piętra. Jutro zaczynamy szalować strop i układać zbrojenie.

Równocześnie lecimy z tarasem, który został nieco powiększony.

Kilka fotek poniżej

20150306_114551.jpg

20150307_121238.jpg

20150307_121251.jpg