Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator Prana?

piekar_

Recommended Posts

Czesc. Zależy do czego ci on potrzebny. Jak masz zawilgocone pomieszczenie w ktorym chcesz wymienic powietrze to moze da rady.... to jest pseudo rekuperator scienny. Pseudo poniewaz odzysk ciepla z tego cuda to jak mowi producent "do 60%" , podejrzewam ze realnie to jakies 30/40 % a i to nie zalozylbym sie. Scienny dlatego ze sposob montazu jest jaki jest. Napisz prosze do czego jest ci potrzebny.

Czesc. Zależy do czego ci on potrzebny. Jak masz zawilgocone pomieszczenie w ktorym chcesz wymienic powietrze to moze da rady.... to jest pseudo rekuperator scienny. Pseudo poniewaz odzysk ciepla z tego cuda to jak mowi producent "do 60%" , podejrzewam ze realnie to jakies 30/40 % a i to nie zalozylbym sie. Scienny dlatego ze sposob montazu jest jaki jest. Napisz prosze do czego jest ci potrzebny.

Jak zawilgocone, eo musi odprowadzić wodę! Dokąd?

Dziekuje bardzo za opinię :)

Cały czas rozważam montaż WM z reku w domku i natrafiłem na ten ukraiński wynalazek ;)

A i informuje cie ze wiem ze starasz sie mi udowodnic ze rekuperator nie zapewnia absorbcji i kondensacji pary wodnej. Moze teraz ty mi odpowiesz na pytanie?

Bo z tego co piszesz wynika ze rekuperator nie osusza powietrza tak?

Nie osusza, bo nie działa. Po prostu woda zamarznie. Tak jak to się dzieje w innych tego typu rekuperatorach.

http://www.vent-axia.com/range/hr25.html

http://www.vent-axia.com/range/lo-carbon-tempra.html

• 3 months później...

Przeczytałem ten dialog.

Tomasz Brzęczykowski. Widzę że jesteś z Warszawy. Najbliższy dla Twojej lokalizacji - zamontowany od wielu miesięcy na ścianie budynku rekuperator Prana 200 znajduje się w Raszynie. To bardzo blisko. Są też inne modele, które będziesz mógł obejrzeć. Przyjedź - zapraszam Cię, będziesz mógł obejrzeć jak wygląda elewacja i jak pracują te urządzenia.

Jestem producentem betonowych modułów mieszkalnych Q-Moduł. To przenośne pomieszczenia o powierzchni 18m2 i małej kubaturze. W takich pomieszczeniach - jak w samochodzie - szybko robi się duszno, a otwarcie okna szybko wychładza. Niezbędna jest dobra wentylacja. Szukałem na rynku bardzo długo, aż trafiłem na rekuperatory Prana. Ich rekuperatory montowane są w naszych modułach. Od zamontowania rekuperatora nie ma potrzeby otwierania okna, a koszty ogrzewania wyraźnie spadły. Przekonałem ukraińskiego producenta do przeprowadzenia certyfikacji CE i wprowadzenia rozwiązań na rynek polski. Od niedawna stałem się udziałowcem polskiej spółki należącej do producenta Prana, odpowiedzialnej za dystrybucję tych produktów i serwis. Teraz budujemy sieć dystrybucji i poszukujemy instalatorów, ponieważ zamówień mamy więcej niż osób które rekuperatory instalują.

Szanowny Tomaszu Brzęczykowski. Nie wiem co sprzedajesz, mam nadzieję że fajne produkty. Proszę, zapoznawaj się z produktem o którym wypowiadasz się na forum, bo to może pomóc uchronić Cię przed kompromitacją.

http://www.prana.org.pl

Jarek

Edytowane przez Prana

Szanowny Tomaszu Brzęczykowski. Nie wiem co sprzedajesz, mam nadzieję że fajne produkty. Proszę, zapoznawaj się z produktem o którym wypowiadasz się na forum, bo to może pomóc uchronić Cię przed kompromitacją.
Buduje i montuję centrale wentylacyjne od 1989, więc tak bardzo kompromitacji się nie obawiam, Może Pan napisać co z wodą?

Mamy w biurze wodę. Jest również kawa, herbata i serdecznie zapraszam :)

A co do wilgoci w pomieszczeniu, to Prana po prostu wyrzuci nadmiar wilgoci wraz ze zużytym powietrzem w postaci pary.

Oczywiście, jak w każdym rekuperatorze, występuje również możliwość skraplania wody na wymienniku ciepła. Gdy rekuperator pracuje, skraplanie nie występuje z względu na odpowiednią prędkość przepływu powietrza w cienkich kanałach wymiennika. Możliwość skroplenia wody w warunkach optymalnych występuje wyłącznie, gdy rekuperator jest wyłączony. Oczywiście, po uruchomieniu nastąpi wyrzut tych skroplin. Do tego służy specjalny kanał i otwór przez który woda zostaje odprowadzona na zewnątrz - z całą pewnością nie ociekając na fasadę budynku, o co zadbał Newton oraz energia z jaką jest wyrzucana. Otwór techniczny do wyrzutu tej niewielkiej ilości skroplin odsunięty jest od krawędzi budynku o 3 cm.

Ponawiam zaproszenie na prezentację. Dzisiaj dostarczono nową partię towaru. :)

Gdy rekuperator pracuje, skraplanie nie występuje z względu na odpowiednią prędkość przepływu powietrza w cienkich kanałach wymiennika.

Oczywiście, że występuje ze względu na różnice temperatur.

[...]odpowiednią prędkość przepływu powietrza w cienkich kanałach wymiennika.

Z tego względu nie wymaga tacki ociekowej i odprowadzenia skroplin, bo strumień powietrza wyrzuca wodę i parę wodną.

Edytowane przez Jarszcz