lukasziza 25.10.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 (edytowane) witam. budujemy dom przy migdalowej ze zmianami - tu link do naszego dziennika http://forum.muratordom.pl/showthread.php?229007-Dom-przy-Migda%C5%82owej dom budowany z betonu komórkowego ma być 20cm styro grafitowego, podłoga 20cm styro, poddasze wełna 25-30cm, wm + reku. bez okien dachowych, bez okien od północy. Okna bardzo ciepłe + ciepły montaż. Kominek. Pytanie jaki dać kocioł gazowy? podłogówkę chcemy dać tylko w kuchni łazience - na zasadzie zaworu RTL. Reszta grzejniki. Myślałem nad piecem gazowym dwufunkcyjnym , ale bedzie on raczej mega przewymiarowany. jakieś sugestie? bo już mam mętlik w głowie Edytowane 26 Października 2014 przez lukasziza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.10.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Jednofunkcyjny 12kW z zasobnikiem 160l. Szkoda, że są tam te grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 25.10.2014 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 No grzejników nie ma jeszcze jest tylko założenie żeby były. A masz jakąś koncepcje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.10.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Zamiast 100% grzejników i podłogówki w łazience, 100% podlogówki i grzejnik (drabinka) w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 25.10.2014 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Kurcze ale przy podłogowe to raczej płytki? A poza tym czy cała instalacja nie jest droższa mieszać ze itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.10.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Jak masz 100% podłogówki to po co mieszacz ?Na podłoge dajesz to, co chcesz. Jak nie ceramikę, to panele, drewno, wykładzinę dywanową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 26.10.2014 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Jak masz 100% podłogówki to po co mieszacz ? Na podłoge dajesz to, co chcesz. Jak nie ceramikę, to panele, drewno, wykładzinę dywanową... podłogówka po całości to był najlepszy wybór na mojej budowie. No i potwierdzam to co kolega napisał wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 26.10.2014 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 kurcze ale jak czytałęm to na podlogówkę tylko płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.10.2014 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Co ty czytaleś ? Poradnik z lat '90 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi721 26.10.2014 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 (edytowane) kurcze ale jak czytałęm to na podlogówkę tylko płytki. I dlatego większość inwestorów "czytając" takie porady a przy okazji nie zastanawiając się robi najgorszy błąd przy budowie domu czyli instalację mieszaną a prym wiodą w tym inwestorzy z ekogroszkiem w domu. Na podłogówkę można kłaść wszystko co się komu podoba a bzdurą i wielkim mitem jest tylko,że mają być tam tylko kafle. U siebie mam 100% podłogówki a na niej 80% paneli i działa. Edytowane 26 Października 2014 przez arczi721 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 29.10.2014 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 my jednak damy na poddaszu wszędzie grzejniki, w łazience + podłogówka RTL, na parterze też grzejniki i podłogówka na zaworach RTL. jak uważacie będzie to dobre rozwiązanie?jaki piec do tego dwufunkcyjny gazowy z zasobnikiem warstwowym ok 40litrów czy jednofunkcyjny z zasobnikiem tam ok 200 litrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 29.10.2014 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 kurcze ale jak czytałęm to na podlogówkę tylko płytki. Mam deskę barlinecką na podłogówce i spokojnie się sprawdza. Podłogówka dobrze zrobiona jest naprawdę godna polecenia. Zrób cały dom..ja niestety zrobiłem instalacje mieszana..teraz żałuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi721 29.10.2014 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 my jednak damy na poddaszu wszędzie grzejniki, w łazience + podłogówka RTL, na parterze też grzejniki i podłogówka na zaworach RTL. jak uważacie będzie to dobre rozwiązanie? Nie będzie to dobre rozwiązanie,jest to system mega archaiczny nie dostosowany do dzisiejszych źródeł ciepła,które opierają się na niskiej temp .zasilania. System nie dość że archaiczny to jeszcze droższy w wykonaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 29.10.2014 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 na poddaszu mam małe pokoje.... całkiem spore okna - czy podłogówka do takich sypiani starczy?pokoje mają po podłodze ok 10m2, dodać tam szafe , łóżko, komode , to powierzchni grzewcza podłogi jest stosunkowo mała.... + okno 220cm na 90cm..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.10.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Ja się zmniejszasz ppowierzchnię pokoju, to zmniejsza sie tez jego kubatura. A to właśnie kubaturę ogrzewasz. Jak sa tam skosy, to jeszcze kubaturę zmniejszasz. Nie ma najmniejszego problemu z wydajnoscia podłogówki, chyba,że zapomnisz zaizolować strop Jak dasz system mieszamy, to juz teraz wiem, co bedziesz chcial zmienic w swoim domu 2 lata po zamieszkaniu. Tylko,ze wtedy będzie juz za póżno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 04.11.2014 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 ok, już zaczynam sie sklaniac do samej podłogówki + 1 drabinka w łazience. Tylko pytanie:na parterze mam luzu 28 cm - 20 cm styro - panele - wiec tu nie bedzie raczej problemu?a na poddaszu mam 18cm, tez chce panele, tylko że tu kanały od wentylacji mechanicznej zasilające parter będą ułożon na podłodze - wiec pytanie czy da rade zmieścić podłogówkę? Czy sama podłogówka da radę ogrzać nasz dom? No i teraz pytanie jak to rozwiązać żeby było dobrze - bez skomplikowanej automatyki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 04.11.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 temperatura na kotle regulowana czujnikiem pogodowym a do tego sterownik pokojowy zeby w okresie przejsciowym wyłączał ogrzewanie, poszczególne obwody wyregulowane rotametrami. istnieją też sterowniki pokojowe które sie ucza jak maja grzać, analizują dane z 30 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 05.11.2014 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Mam deskę barlinecką na podłogówce i spokojnie się sprawdza. Podłogówka dobrze zrobiona jest naprawdę godna polecenia. Zrób cały dom..ja niestety zrobiłem instalacje mieszana..teraz żałuje. gdy ja czytałem podobne wpisy na etapie projektu to im uwierzyłem. I całe szczęście. Tak, podłogówka da radę ogrzać dom. Bez najmniejszego problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 06.11.2014 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 ale to najpierw zlecić komuś wykonanie jakiegoś projektu? czy nie jest to konieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts