witu102 26.10.2014 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 (edytowane) Witam, mam taki problem, posiadam rejestrator:http://www.dipol.com.pl/cyfrowy_rejestrator_8-kanalowy_hikvision_ds-7208hvi-sv-a_wd1_15kl_-s_h_264_hdmi_vga__M72708.htmInternet posiadam od providera GTR Net a zatem IP jest stałe.Czytałem już kilka artykułów na temat konfiguracji tego typu sprzętu-przekierowanie portu 80 i 8000 w routerzeAle wciąż nie wiem jak mam zrobić aby mieć dostęp do podglądu z kamer kiedy nie znajduje się w zasięgu domowej sieci WiFi lub nie jestem podłączony kablem do gniazdka. Inna sprawa to taka, że mam do rejestratora obecnie podłączone 5 kamer, zarówno kamery:http://www.dipol.com.pl/kamera_kompaktowa_n-cam_670_dzien-noc_d-wdr_650_tvl_sony_effio-e_0_03_lx_2_8-12mm_osd_ir_do_30m__M11284.htmjak i rejestrator mogą rejestrować obraz z rozdzielczością WD1 (960x576) tymczasem w ustawieniach zarówno rejestratora jak i przy konfiguracji przy pomocy zdalnego programu przy ustawieniu rozdzielczości większej niż CIF (352x288 ) pojawia się błąd. Jakieś sugestie, pomysły?Z góry dzięki za pomoc Edytowane 26 Października 2014 przez witu102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 26.10.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Internet posiadam od providera GTR Net a zatem IP jest stałe. Czytałem już kilka artykułów na temat konfiguracji tego typu sprzętu -przekierowanie portu 80 i 8000 w routerze Ale wciąż nie wiem jak mam zrobić aby mieć dostęp do podglądu z kamer kiedy nie znajduje się w zasięgu domowej sieci WiFi lub nie jestem podłączony kablem do gniazdka. Owszem stałe IP, ale adres IP jest GTR net, a nie twój. To oni muszą na swoim ruterze ustawić przekierowanie na twój router, który jest w ich podsieci. Inna sprawa to taka, że mam do rejestratora obecnie podłączone 5 kamer, zarówno kamery: http://www.dipol.com.pl/kamera_kompaktowa_n-cam_670_dzien-noc_d-wdr_650_tvl_sony_effio-e_0_03_lx_2_8-12mm_osd_ir_do_30m__M11284.htm jak i rejestrator mogą rejestrować obraz z rozdzielczością WD1 (960x576) tymczasem w ustawieniach zarówno rejestratora jak i przy konfiguracji przy pomocy zdalnego programu przy ustawieniu rozdzielczości większej niż CIF (352x288 ) pojawia się błąd. Widocznie ten model tak ma. W końcu to low end. Musisz ograniczyć liczbę klatek dla każdej kamery, o ile DVR ma taką możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 26.10.2014 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 no to trochę nie rozumiem...skoro ja mam IP zewnętrzne którym mogę zarządać z poziomu routera to w takim razie skąd u licha mój router bierze to IP? działa w trybie AP? otóż nie...co do lowendowości mojego rejestratora, to zgoda nie miałem 10000zł na to aby kupić 5 kamer IP z rozdzielczością 4MPix każda ale skoro w parametrach urządzenia coś pisze to chyba mimo, że nie jest to najwyższa dostępna półka jest to parametr prawdziwy...czy jak kupię Fiata Punto Abarth i wg specyfikacji ma on jechać 215km/h a tymczasem po dojściu do 160km/h dostaje zadyszki to wina tego, że nie kupiłem Mercedesa czy może tego że coś jest nie tak bądź z moim sposobem jazdy albo autem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 26.10.2014 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 no to trochę nie rozumiem...skoro ja mam IP zewnętrzne którym mogę zarządać z poziomu routera to w takim razie skąd u licha mój router bierze to IP? Możesz zarządzać? To wejdź na stronę speedtedt i porównaj to co masz w routerze z tym co wyświetli ci ta strona. Po drugie jakim cudem nie działa ci przekierowanie portów skoro działa to na np. Neostradzie, gdzie co prawda nie masz stałego adresu, ale nic nie stoi między tobą a internetem. Pytanie za 1000 pkt: Dzwoniłeś do twojego dostawcy internetu? otóż nie...co do lowendowości mojego rejestratora, to zgoda nie miałem 10000zł na to aby kupić 5 kamer IP z rozdzielczością 4MPix każda ale skoro w parametrach urządzenia coś pisze to chyba mimo, że nie jest to najwyższa dostępna półka jest to parametr prawdziwy...czy jak kupię Fiata Punto Abarth i wg specyfikacji ma on jechać 215km/h a tymczasem po dojściu do 160km/h dostaje zadyszki to wina tego, że nie kupiłem Mercedesa czy może tego że coś jest nie tak bądź z moim sposobem jazdy albo autem? A co na to twój sprzedwawca DVR? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 26.10.2014 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 (edytowane) Witu102: jaki masz model routera i do jakiego momentu konfiguracji dotarłeś ? Edytowane 26 Października 2014 przez Sztywniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 27.10.2014 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Witu102: jaki masz model routera i do jakiego momentu konfiguracji dotarłeś ? Doszedłem do przekierowania portów i mam przekierowane 80 i 8000 pytanie teraz w jaki sposób mam się połączyć (z jakim adresem) z sieci zewnętrznej aby mieć dostęp do routera? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 27.10.2014 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Doszedłem do przekierowania portów i mam przekierowane 80 i 8000 pytanie teraz w jaki sposób mam się połączyć (z jakim adresem) z sieci zewnętrznej aby mieć dostęp do routera? Pozdrawiam Teraz łączysz się pod IP zewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 27.10.2014 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 czyli co? w przeglądarce wpisuje xxx.xxx.x.x(swoje ip)? jak uwzględnić port? po dwukropku, myślniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 27.10.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 czyli co? w przeglądarce wpisuje xxx.xxx.x.x(swoje ip)? jak uwzględnić port? po dwukropku, myślniku? tak, w przeglądarce wpisujesz IP zewnętrzne i numer portu po dwukropku Jak już Ci to zadziała to i tak się odezwij bo to nie może tak zostać na tych portach. Trojany i źli ludzie mogą wykorzystać to że wystawiasz rejestrator na typowych portach. Trzeba to trochę schować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 28.10.2014 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Dzięki za pomoc:) może w najbliższym tygodniu będę miał chwilę żeby się tym zająć to napiszę co i jak.Rozumiem, ze co do kamer to brak pomysłów poza wymianą na 4x droższe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 05.11.2014 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 no i wciaz mam problem, pomimo przekierowanych portow 80 i 8000 po wpisaniu w przegladarkę ip:80 wraca mie na stone o adresie (sam ip) i wyswietla komunikat witamy w sieci...IP sprawdzałem na stronce do tego służącej i za każdym razem podaje ten sam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ochrona-warszawa 24.12.2014 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 no i wciaz mam problem, pomimo przekierowanych portow 80 i 8000 po wpisaniu w przegladarkę ip:80 wraca mie na stone o adresie (sam ip) i wyswietla komunikat witamy w sieci... IP sprawdzałem na stronce do tego służącej i za każdym razem podaje ten sam... Dzień dobry, IP:80 - oznacza to samo, co samo IP (port 80 służy do przeglądania www, czyli na porcie 80 właśnie). Ale po kolei: - napisz, jaki masz rejestrator, sprawdź, czy masz najnowsze oprogramowanie (firmware) do niego; - napisz, jaki masz router; - jeśli nie działa ci przekierowanie portów na routerze, to może to oznaczać, że operator nie przydzielił ci indywidualnego adresu IP, tylko - nazwijmy go - zewnętrzny - prywatny (wielu użytkowników korzysta z tego adresu). Sprawdź w routerze w zakładce DHCP klient lub podobnej, jaki adres masz przydzielony i czy jest to ten sam adres, który wyskoczy w serwisach typu "what is my ip" - sprawdź w google). Jeśli masz adres zewnętrzny - prywatny, to twoja jedyna szansa to proszenie operatora o przekierowanie jakiegoś portu do ciebie. Jeśli opcja druga, czyli masz adres zewnętrzny - indywidualny, to coś źle robisz na routerze. Mogę pomóc, ale muszę wiedzieć, jaki router i jaki rejestrator. Pozdr, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts