Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie dachu na poddaszu użytkowym

hellomoto

Recommended Posts

Czyli zgodnie z wyliczeniami programowymi, to dwie drogi, albo termowizja, albo numeryczne liczenie.

Termowizja daje wynik rzeczywisty, ale bez wartości w watach, znowu numerycznie daje się wyciągnąć w watach .. ale model jest ciut uproszczony, brakuje w nim spoin np nierówności, nieliniowości materiałowych itp.

Oraz na razie mi ... analizy przestrzennej. Antherm czy inne programy to wydatki nawet po 16 tyś ..

Jeśli nie masz jeszcze aż tak urządzonego poddasza to możesz podziałać z tym, wycinając te działówki i wypełniając izolacją

Niestety wszystko wygląda już tak jak na zdjęciu poniżej

1.jpg

Szkoda to niszczyć dodatkowo już jest umeblowane, będę obserwował ale na termowizji strasznie to nie wyglądało było ciut ciemniejsze a od strychu ciężko dojść nawet do połowy ściany tym bardziej że ściany do poprawy mają po 25cm działówki są ok tzn. było miejsce na 15cm wełny

Czyli działówki nie doszły do membrany dachowej tylko nad nimi jest 15cm wełny ?

czy mogło by być ?

między działówkami a membraną jest ok 20cm wełny. Szczyty ścian nośnych są podmurowane do membrany i tam niestety nie weszła mi wełna nie miałem jak a podcinać to teraz po wykończeniu będzie makabra ale jak mówię termowizja nic złego nie wykazała

Tu nie było wątpliwości co do wełny, też grubość większa jak mniejsza.

A że parę nieciągłości się trafiło... po temperaturze tragedii nie ma.

Można jeszcze od środka dać roletę na okno dachowe... ono potrafi też ładnie ssać energię na zewnątrz.

Myślę że wełna wybór dobry no i ilość też okna niestety czuć od nich chłód sama szyba była zimna od zewnątrz tak jak wszystkie okna w domu, ale ramy to już wychodziły mostki :) na całości a okna 3 szyby 7 komór a szyby zimne na zewnątrz pomyślę o tych roletach no i o pomieszczeniu na górze będzie to druga łazienka większa, izolowana tylko między krokwiami niedbale na razie czuć przewiewy. Kratka oczywiście w tem pomieszczeniu jak i w garderobie. Drzwi zamknięte żeby się nie kurzyło ale jak temp. spada czuć z dziur od drzwi zimno. Po zapaleniu kadzidełka które uwielbiam :) zapach po chwili czuć w pokojach gdzie jest chłodno, kratka wentylacyjna między tymi pokojami, dodatkowy szczegół lekka schładzający te dwa pokoje :) tak myślę wszystko układa mi się w jedną całość, dodatkowo a to dmuchnie 1 kratka a to druga kratką musze zamontować nawiewniki :) pozdrawiam

• 2 weeks później...

Wełna ? dobrze wzburzona, to znaczy im lepiej rozdrobnione włókna i zmieszane tym lepsza wełna + większa gęstość wełny.

Optimum gęstości to 90kg/m3 w tedy wełna osiąga maksimum izolacyjności. Ale

też idzie koszt ... a nikt nie będzie się bił o setne części lambdy ! bo to się grubością nadrabia.

Jeśli poruszamy się w materiałach izolacyjnych .. to takich gdzie nie przekraczają lambdy 0,06 W/mK to

aby uzyskać efekty, takie czy siakie robimy to grubością ... przeliczamy na współczynnik przenikania ciepła U .. i porównujemy ile nas to U kosztuje.

Nie mam rekomendacji co do konkretnego producenta, jeden czort.

Można jeszcze od środka dać roletę na okno dachowe... ono potrafi też ładnie ssać energię na zewnątrz.

Szczególnie polecamy rolety podwójnie plisowane, które dzięki strukturze plastra miodu, z wewnętrzną aluminiową powłoką, poprawiają izolacyjność okien nawet o 34%. Dodatkowo dają efekt zaciemnienia i można je obsługiwać za pomocą dolnej lub górnej prowadnicy (tak jak na zdjęciu).

fhc.JPG

Pozdrawiam,

Paweł

doradca VELUX