futrzak 26.10.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Witajcie, w sobotę zamontowano mi HST i okna oknoplastu ale mam trochę obaw do montażu dlatego proszę o pomoc w rozwianiu moich obaw.1. Jaka może być maksymalnie szczelina pod wypełnienie pianką montażową pod HST (pomiędzy poszerzeniem a bloczkiem betonowym)?2. Czy poszerzenie do HST może być pod kontem a nie w pionie (wygląda jakby wypełto się z pod HST i nie jest w pionie razem z HST)?3. Jak powinna być wykonana izolacja przy HST od strony zewnętrznej?4. Czy poszerzenia HST należy wypełnić w środku pianą montażową? Dziękuję za informacje.PozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 26.10.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 .... 1. Jaka może być maksymalnie szczelina pod wypełnienie pianką montażową pod HST (pomiędzy poszerzeniem a bloczkiem betonowym)? 2. Czy poszerzenie do HST może być pod kontem a nie w pionie (wygląda jakby wypełto się z pod HST i nie jest w pionie razem z HST)? 3. Jak powinna być wykonana izolacja przy HST od strony zewnętrznej? 4. Czy poszerzenia HST należy wypełnić w środku pianą montażową?.... ad.1 - nie ma tak naprawdę znaczenia czy będzie to 10 mm czy 40 - istotne jest dokładne podklinowanie by całość stabilnie oparta była na podłożu ad.2 - lekko wygięte zdarza się, czy jest wypięte czy nie zobaczysz w prosty sposób, z jednej strony na łączeniu pojawi się szczelina i tak być nie powinno ad.3 - to już do obowiązków montażystów okien chyba nie należy ? Izolację przeciwwodna robią Ci co wykańczają taras czy co tam potrzeba ad.4 - nie ma takiej potrzeby aczkolwiek ja dostaje już poszerzenia "zakorkowane" pianą. Na pewno nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
futrzak 26.10.2014 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Hej, ad.1 - nie ma tak naprawdę znaczenia czy będzie to 10 mm czy 40 - istotne jest dokładne podklinowanie by całość stabilnie oparta była na podłożu ad.2 - lekko wygięte zdarza się, czy jest wypięte czy nie zobaczysz w prosty sposób, z jednej strony na łączeniu pojawi się szczelina i tak być nie powinno ad.3 - to już do obowiązków montażystów okien chyba nie należy ? Izolację przeciwwodna robią Ci co wykańczają taras czy co tam potrzeba ad.4 - nie ma takiej potrzeby aczkolwiek ja dostaje już poszerzenia "zakorkowane" pianą. Na pewno nie zaszkodzi 1. Co to znaczy dokładnie podklinowane? Bo kliny plastikowe mam co 30-50 cm. Natomiast wyczytałem że max. szczelina w przypadku okien powinna mieć ok 30 mm (gdzieniegdzie piszą 40 mm). 2. Nie zobaczę z drugiej strony po poszerzenia mam zrobione z dwóch poszerzeń czy to od zewnątrz może być ok. 3. Tak, nie robią ale zastanawiam się jak to powinno być dobrze 4. OK. Czy ktoś możne wypowiedzieć się jeszcze na punkty 1 i 2? Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 26.10.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 ...1. Co to znaczy dokładnie podklinowane? Bo kliny plastikowe mam co 30-50 cm. Natomiast wyczytałem że max. szczelina w przypadku okien powinna mieć ok 30 mm (gdzieniegdzie piszą 40 mm). 2. Nie zobaczę z drugiej strony po poszerzenia mam zrobione z dwóch poszerzeń czy to od zewnątrz może być ok. 3. Tak, nie robią ale zastanawiam się jak to powinno być dobrze ... ad.1 - podklinowanie to pozostawienie podkładek dystansowych między profilem a podłożem, przeważnie używa się do tego celu klinów połączonych ze sobą tak by podkładkę o regulowanej wysokości tworzyły. I jest dobrze, tak właśnie ma być 30-50 cm odstęp, dla PSK wystarczy 50 dla HS lepiej 30 Co innego szczelina po bokach i górze a co innego szczelina na dole. tu nawet, jak uda ci się zrobić stabilną konstrukcję podparcia to i 10 cm możesz mieć ad.2 - jak się wypnie poszerzenie to nie sposób tego nie zauważyć, odstaje znacznie, podejrzewam że tylko się wygięło co dla ekip nie znających pewnych smaczków montażu może się zdarzyć, zwłaszcza jak ciężkiego HS do pionu się stawia ad.3 - a poszperaj w sieci, znajdziesz wiele rysunków jak powinno się wykonać izolację przeciwwodną w przypadku okien/drzwi tarasowych/balkonowych czy jak to się nazwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.10.2014 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Jesli jest dobrze podparte (same użycie klinów nie daje tej pewnosci) to większy luz nie przeszkadza. Być może wypadało Ci użyć poszerzenia np. 3 cm a takiego moze nie byc w ofercie. To nie musi byc źle. Wygięcie pod kątem nie brzmi dobrze ale to tak na odległość trudno ocenić (to milimetry? czy centymetry?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 27.10.2014 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Witam futrzak - wystarczy, że sięgniesz po Swoją Gwarancję - tam masz napisane jakie powinny być szczeliny, w jakich odległościach od siebie kliny itdAby było Ci łatwiej szukać:Pkt 4 , Pkt 5, akapit C i interesujące Cię rysunki od 8 do 16 i wszystko będziesz wiedział - TAK właśnie zaleca Twój producent. Co do wygięcia to wg mojej opinii jest niedopuszczalne - nie znam rozwiązania, które dobrze zapięte (skręcone) nie tworzy jednej linii. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_Mr 27.10.2014 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 A możesz wrzucić tu kilka fotek dla wyjaśnienia tego wygięcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
futrzak 27.10.2014 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 (edytowane) A możesz wrzucić tu kilka fotek dla wyjaśnienia tego wygięcia? Witam, załączam zdjęcia. Jeden HST ma ok 1,5 cm od pionu na poszerzeniu, drugi HST do 0,5 cm. Pozdrawiam Andrzej Edytowane 27 Października 2014 przez futrzak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
futrzak 27.10.2014 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 A możesz wrzucić tu kilka fotek dla wyjaśnienia tego wygięcia? Kolejne zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 27.10.2014 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 raczej nie są jeszcze odpięte. Wbrew pozorom można tak wygiąć w trakcie montażu.Jak byłeś przy ich pracy, powiedz, HS leżał i później stawiali go do pionu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
futrzak 27.10.2014 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 raczej nie są jeszcze odpięte. Wbrew pozorom można tak wygiąć w trakcie montażu. Jak byłeś przy ich pracy, powiedz, HS leżał i później stawiali go do pionu ? Tak, leżał potem do pionu go stawiali. Uzgodniłem z wykonawcą że zdemontuje ten jeden HST i złoży od nowa. Z drugim co ma do 0,5cm odchyłu od pionu też zdemontować? Dziękuję za informacje. Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 27.10.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 zostaw, za przeproszeniem, nie dajmy się zwariować, 5mm nic nie czyni Tak jak myślałem, niestety, przy stawianiu do pionu poluzowało się poszerzenie, zapewne nie było mocno skręcone, bądź nie posiadając wzmocnienia w poszerzeniu (nie musi być) śruby głębiej weszły w profil Jest patent by tego zjawiska uniknąć ale niech sami się nauczą a co wiedza kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej1022 13.11.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Mam pytanie forumowiczów.W sierpniu zamontowano mi okna firmy Oknoplast. Dodatkowo zamówiłem rolety do tych okien.Montażysta źle wymierzył mocowanie skrzynki (kasety) z roletą i nawiercił kilka dziur w ramie okiennej. Potem zalepił to silikonem.Od producenta czyli Oknoplastu nie mogę doczekać się odpowiedzi czy to normalna procedura i czy okna zachowują nadal swoje parametry.Czy mogę prosić o jakąś odpowiedź zorientowanych forumowiczów. O wykonanej obróbce już nie wspomnę bo to koszmar.P.S.Przepraszam, że w tym wątku zamieszczam pytanie ale jestem tu pierwszy raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 13.11.2014 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 No nieźle. I podpisałes sie pod odbiorem widząc takie cos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 13.11.2014 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 M...Dodatkowo zamówiłem rolety do tych okien. Montażysta źle wymierzył mocowanie skrzynki (kasety) z roletą i nawiercił kilka dziur w ramie okiennej. Potem zalepił to silikonem... Jeśli dziury schowane są pod prowadnica to może tak być, jeśli jednak nie to takich rzeczy się nie robi jeśli już to nie silikon tylko powinien rozwiercić otwory pod zaślepki takie same jak te, których używał do zaślepienia mocowania prowadnicy do okna, będzie estetyczniej - o ile oczywiście Ty się na to zgodzisz, jeśli nie - to rama do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej1022 13.11.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Niestety. Wniosłem reklamacje na montaż ale cisza. Kieruję sprawę do Rzecznika Konsumentów. Dziwi mnie tylko postawa pracowników Oknoplastu.Przecież to ich partner handlowy montował. W żaden sposób nie odnoszą się do wiercenia w ramach okiennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej1022 13.11.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Dla wyjaśnienia: nie chodzi o prowadnice rolety tylko o kasetę. Na pytanie dlaczego tak montażysta zrobił odpowiedź brzmiała mniej więcej "no pomyliłem się".Wkręty wykręcono. Żadnych zaślepek tylko silikon. Dlatego przedstawiciel handlowy i pracownik Oknoplastu prowadzący sprawę pomijają w odpowiedzi na zapytania ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 13.11.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 szczerze mówiąc tu chodzi bardziej o estetykę a nie niebezpieczeństwo dla okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts