Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zrobić żeby wąska działka była o "szerokości mniejszej od 16m"

Recommended Posts

Witam, Kupiłam działkę, która ma szerokość 16,01m. Chciałabym postawić dom w odległości 1,5 m od granicy z sąsiadem - zgodnie z par. 12.3.1 Rozporządzenia MI z 2002.04.12 w spr. warunków techniczno-budowlanych. Wówczas mogłabym wybudować dom o szerokości 9,5m.

Gmina dla takiej szerokości działki nie zgadza się (informacja ustna) na usytuowanie inne niż 3m od granicy (ściana bez otworów okiennych). Dodam, że nie ma MPZP. Działka po bokach ma ogrodzenie - sąsiedzi pobudowali się jeszcze w latach 80-tych. Te 16,01m podała mi sprzedająca, pokazując starą mapę. W akcie notarialnym mam tylko wpisaną powierzchnię działki. Niedługo będę chciała wystąpić o WZ - i już mnie zawczasu poinformowano, że w WZ nie mam co liczyć na wydanie zgody przez gminę na takie odstępstwo - bo działka ma parametry niezgodne z par. 12.3.1.

Proszę Was o podpowiedź, jak można by sprawnie rozwiązać ten problem.

• 2 weeks później...

Kendra, dziękuję za opinię.

Zleciłam geodecie zrobienie pomiarów. Ten owszem zrobił to ale w oparciu o rzędne. Działka ma dziwny kształt - coś pomiędzy literą T a lejkiem lub trapezem ;)

[ATTACH=CONFIG]287639[/ATTACH]

Wymiary wyszły takie, że szerokość od frontu wynosi 22m, później zwęża się do 16m (punkt M do N), a tył działki Z-Y ma 16,01m. Boki natomiast są różnej długości: M-Z ma 29,01m, a drugi N-Y ma 28,51m.

Geodeta przyznał wprawdzie, że ten tył jest lekko zwichrowany ale ostatecznie uznał, że szerokość działki to 16,01m.

I niestety nie jest ważne, że tył działki nie jest ani prostopadły do boków ani równoległy do frontu.

Uparłam się, żeby wyznaczył linię prostopadłą do boków i ją uznał za szerokość działki.

Zgodził się to wyliczyć ale i tak uważa, że szerokością jest ten wymiar z tyłu działki.

Czy geodeta ma rację? Jakoś mi to nie pasuje do reguł matematycznych.

Jak wyznacza się szerokość działki o kształcie trapezu? Są na to jakieś przepisy?

Edytowane przez nuxe

Geodeta zgodził się wyznaczyć szerokość na podstawie prostopadłej do boków działki.

Niestety nic to nie dało, bo szerokość wyszła 16,00422m i nie chce być inaczej :(

Potwierdza to wyliczenie długości przyprostokątnej dla trójkąta z twierdzenia Pitagorasa, czyli będzie: 16,01 2 - 0,43 2 = pierw. kwadratowy z 256,1352 = 16,00422 m (te 43 cm to rzeczywista różnica boków MZ-NY, czyli długość jednej z przyprostokątnych).

I polegaj tu człowieku na matematyce...