shazza 26.10.2014 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Witam! Mam pytanie do osób, które wykonały już w swoim (bądź cudzym) domu posadzki. Jak wpływa to na wilgotność w pomieszczeniach podczas procesu dojrzewania betonu? Dodam że chodzi mi o posadzki z betonu wykonane miksokretem gr. 6cm. Obawiam się czy przy obecnej temperaturze, cała wilgoć nie wniknie mi w ściany. Czy ktoś z was miał problem z nadmierną wilgotnością po wylaniu posadzek betonowych? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 28.10.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Witam! Mam pytanie do osób, które wykonały już w swoim (bądź cudzym) domu posadzki. Jak wpływa to na wilgotność w pomieszczeniach podczas procesu dojrzewania betonu? Dodam że chodzi mi o posadzki z betonu wykonane miksokretem gr. 6cm. Obawiam się czy przy obecnej temperaturze, cała wilgoć nie wniknie mi w ściany. Czy ktoś z was miał problem z nadmierną wilgotnością po wylaniu posadzek betonowych? Pozdrawiam Oczywiście wniknie o ile są suche. Przez tydzień twoja "posadzka betonowa" powinna być przykryta folią. Po zdjęciu folii rozpoczyna się proces wysychania posadzki betonowej. Z Twojej strony musisz zadbać o odpowiedni klimat otoczenia posadzki najlepiej 20C i 50-55% rH powietrza. Znajomośc wilgotności na zewnątrz, , tzn im powietrze na zewnątrz bardzie suche, niż wewnątrz (należy uwzględnić także różnice temperatur wewn. i zewn.), pozwoli na wykonanie wymiany powietrza wewnątrz. Pan który wykonał posadzkę betonową, powinien zostawić Tobie wiedzę o swoim wyrobie, dotyczącą wytrzymałości na ściskanie po 28 dniach, poziomu wilgotności równoważnej przy suszeniu w 20C i 55%rH otoczenia, i czasu schnięcia w tych warunkach klimatycznych do uzyskania wilgotności równoważnej. Powinien podać rodzaj cementu jaki użył. Wielu z nich opowiada, że pracowali w Niemczech a de facto nie znają tamtejszych powszechnie uznanych zasad posadzkarstwa, lub nie chcą ich znać. Teraz masz "beton" i strach. Mogę Cię pocieszyć, że ścianom się nic nie stanie, o ile będziesz wietrzyć pomieszczenia na zasadzie przeciągów w pierwszym okresie wysychania "betonu". Na ten temat wylano na forum morze atramentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts