PaWoS 27.10.2014 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Posiadam wkład firmy CHEMINÉES DIFFUSION o symbolu C 6. Mam go od 3 lat na budowie, służył mi do podgrzania temperatury podczas prac. Chcę go teraz zabudować. Podczas użytkowania zaobserwowałem że powietrze które otrzymuje przez dolot który znajduje się w szufladzie jest za małe. (przedni panel szuflady i dolot z pomieszczenia). Na początku tłumaczyłem sobie to mokrym drzewem. W tej chwili mam 2 letniego buka i mimo tego że jest on suchy to przy otwartym dolocie na ful zostaje niedopalona połowa drewna. Dopiero jak wysunę szufladę to jest taki cug że podrywa mi popiół do komina i ładnie się pali. Wtedy reguluję sobie szybrem i wypala wszystko.Moje pytanie polega na tym czy ma ktoś praktykę w wycięciu dolotu w obudowie i podpięciu przepustnicy. Mam rurę doprowadzoną z zewnątrz pod kominek.Jak już otrzymam odpowiedz na pierwsze pytanie to drugie dotyczy założenie trójnika przed dolotem do wkładu i wpuszczenie tego powietrza do zabudowy kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.10.2014 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 (edytowane) Paląc jak w kuźni, będziesz generował stratę kominową. Niedopalone resztki to wynik szybkiego stygnięcia wkładów żeliwnych. Zanim zaczniesz kombinować z dziurawieniem wkładu ( co odradzam ), kup 10-15 płytek szamotowych i wyłóż nimi dno i ściany paleniska. Na razie na sucho, na próbę... Wkład wygląda na przerobioną kopię słynnych "680" i "780" nieistniejącej już firmy Cheminees de la Chenaie. W oryginale była możliwość regulacji powietrzem nawiewanym przez szybę. U góry i na dole. Edytowane 27 Października 2014 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaWoS 27.10.2014 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Nie chodzi mi o palenie przy pełnym otwarciu bo wiem że to strata ale w tym wkładzie wysuszone drewno przy otwartym dolocie żarzy się i gaśnie. Popiołu nie ma więc tlen dochodzi. Dopływ powietrza jest doprowadzony pod wkład i jest sprawny. Po otwarciu drzwiczek dym idzie w komin czyli komin sprawny(po czyszczeniu).Temperatura podczas rozpalania to 22 stopnie więc zimno nie jest. Postaram się o kilka tych cegieł i sprawdzę wieczorem co proponujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaWoS 01.11.2014 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 dTroszkę popracowałem nad moją techniką palenia i dopalanie jest w większym stopniu ale nadal proszę o pomoc jak dorobić wlot od dołu na powietrze z rury którą doprowadziłem. Ma mi służyć tylko do rozpalania drzewa które już prawie przygasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 01.11.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 zrób to jak jest w wielui tanich wkładach żeliwnych. zrób otwór o średnicy ok 80-90mm pod samym popielnikiem + dookoła otworów nawierć 3 otwory które później nagwintujesz. Do przepustnicy dorobisz kołnierz w którym również zrobisz 3 otwory tak by się pokrywały z tymi z wkładu. Doszczelniać połączeń nie musisz ale możesz jakąś masą/silikonem wysokotemperaturowym bo wkład i tak nie jest szczelny (szczeliny między drzwiami i szybą + stary dolot przez popielnik) I to tyle.... popal ze 2 lata i wymień na szczelny wkład z przyłączem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.11.2014 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Tjaaa....Genialne! Czyli będziesz musiał wysunąć i tak szufladę by otworzyć drogę dla powietrza. Tym razem zimnego, które pogorszy warunki spalania. Kombinujcie chłopaki, kombinujcie... A słyszeliscie o przysłowiu, że z pewnej (śmierdzącej) substancji bata nie ukręcisz? (Ktoto, jak chcesz poproszę Enia, żeby Ci to napisał) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 02.11.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 większość żeliwnych wkładów tak ma to rozwiązane (doprowadzenie pod popielnik albo zaraz za szufladą popielnika w tylnej części korpusu) czy to kratka, invicta kawmet czy inne tanie g... polskiej, chińskiej czy innej produkcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.11.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Ktoś to nazywał "polskie dziadostwo"... Jak widać nie tylko polskie... To że tak jest nie oznacza, że dobrze. Tendencja powinna być w kierunku zatykania tych dziur a nie ich propagowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaWoS 07.11.2014 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Kupiłem badziewny wkład i teraz muszę z tego wybrnąć.Proszę jeszcze o info co do wysokości ustawienia wkładu. Konkretnie chodzi mi o odległość od podłogi do dolotu. A może jest ważny jakiś inny sposób montażu. Co do zakupu to kierowałem się opinią sprzedawcy (kolegi z działu kominki) i teraz po latach wiem że do tej pory brak mu wiedzy i sądzę że nie tylko ja padłem ofiarą jego porad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts