Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dodatkowy dolot powietrza do wkładu.

PaWoS

Recommended Posts

Posiadam wkład firmy CHEMINÉES DIFFUSION o symbolu C 6. Mam go od 3 lat na budowie, służył mi do podgrzania temperatury podczas prac. Chcę go teraz zabudować. Podczas użytkowania zaobserwowałem że powietrze które otrzymuje przez dolot który znajduje się w szufladzie jest za małe. (przedni panel szuflady i dolot z pomieszczenia). Na początku tłumaczyłem sobie to mokrym drzewem. W tej chwili mam 2 letniego buka i mimo tego że jest on suchy to przy otwartym dolocie na ful zostaje niedopalona połowa drewna. Dopiero jak wysunę szufladę to jest taki cug że podrywa mi popiół do komina i ładnie się pali. Wtedy reguluję sobie szybrem i wypala wszystko.

Moje pytanie polega na tym czy ma ktoś praktykę w wycięciu dolotu w obudowie i podpięciu przepustnicy. Mam rurę doprowadzoną z zewnątrz pod kominek.

Jak już otrzymam odpowiedz na pierwsze pytanie to drugie dotyczy założenie trójnika przed dolotem do wkładu i wpuszczenie tego powietrza do zabudowy kominka.

Paląc jak w kuźni, będziesz generował stratę kominową. Niedopalone resztki to wynik szybkiego stygnięcia wkładów żeliwnych. Zanim zaczniesz kombinować z dziurawieniem wkładu ( co odradzam ), kup 10-15 płytek szamotowych i wyłóż nimi dno i ściany paleniska. Na razie na sucho, na próbę...

Wkład wygląda na przerobioną kopię słynnych "680" i "780" nieistniejącej już firmy Cheminees de la Chenaie. W oryginale była możliwość regulacji powietrzem nawiewanym przez szybę. U góry i na dole.

Edytowane przez Kominki Piotr Batura

Nie chodzi mi o palenie przy pełnym otwarciu bo wiem że to strata ale w tym wkładzie wysuszone drewno przy otwartym dolocie żarzy się i gaśnie. Popiołu nie ma więc tlen dochodzi. Dopływ powietrza jest doprowadzony pod wkład i jest sprawny. Po otwarciu drzwiczek dym idzie w komin czyli komin sprawny(po czyszczeniu).

Temperatura podczas rozpalania to 22 stopnie więc zimno nie jest. Postaram się o kilka tych cegieł i sprawdzę wieczorem co proponujesz.

zrób to jak jest w wielui tanich wkładach żeliwnych.

zrób otwór o średnicy ok 80-90mm pod samym popielnikiem + dookoła otworów nawierć 3 otwory które później nagwintujesz.

Do przepustnicy dorobisz kołnierz w którym również zrobisz 3 otwory tak by się pokrywały z tymi z wkładu.

Doszczelniać połączeń nie musisz ale możesz jakąś masą/silikonem wysokotemperaturowym bo wkład i tak nie jest szczelny (szczeliny między drzwiami i szybą + stary dolot przez popielnik)

I to tyle.... popal ze 2 lata i wymień na szczelny wkład z przyłączem :)

Tjaaa....Genialne! Czyli będziesz musiał wysunąć i tak szufladę by otworzyć drogę dla powietrza. Tym razem zimnego, które pogorszy warunki spalania. Kombinujcie chłopaki, kombinujcie...:cool:

A słyszeliscie o przysłowiu, że z pewnej (śmierdzącej) substancji bata nie ukręcisz? (Ktoto, jak chcesz poproszę Enia, żeby Ci to napisał)

Kupiłem badziewny wkład i teraz muszę z tego wybrnąć.

Proszę jeszcze o info co do wysokości ustawienia wkładu. Konkretnie chodzi mi o odległość od podłogi do dolotu. A może jest ważny jakiś inny sposób montażu.

Co do zakupu to kierowałem się opinią sprzedawcy (kolegi z działu kominki) i teraz po latach wiem że do tej pory brak mu wiedzy i sądzę że nie tylko ja padłem ofiarą jego porad.