mar_ko 27.10.2014 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Witam.Zastanawiam się nad wymianą kotła gazowego - obecny ma już 20 lat i powoli zaczyna szwankować (niedawno musiałem wymieniać sterownik, zużycie gazu dość duże).Zrobiłem małe rozeznanie - hydraulik poleca kocioł kondensacyjny dwufunkcyjny Viesmanna z zasobnikiem 100l, natomiast znajomy kocioł dwufunkcyjny Beretta z przepływowym podgrzewaczem wody. Nie ukrywam, że koszt drugiego rozwiązania jest znacząco mniejszy, ale fachowiec twierdzi, że takie rozwiązanie się nie sprawdzi i gorąco namawia mnie do skorzystania z jego oferty.Ma rację, czy po prostu chce mi sprzedać swój towar?Powierzchnia mieszkania to 120 (góra) + kilka małych pomieszczeń na dole. Rodzina 2 + 2. Proszę o jakieś podpowiedzi. Zaznaczam, że jestem zielony w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 27.10.2014 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Kocioł kondensacyjny ma sens jeśli grzejesz wodę na niskich temperaturach w granicach 40C (jak masz wszędzie podłogówkę lub bardzo przewymiarowane kaloryfery) w innych wypadkach nic nie zyskasz w porównaniu do zwykłego kotła. Przy wyborze zwróć też uwagę na duży zakres modulacji mocy bo w większości podejrzewam że piec będzie chodził w granicach 20-30% procent swojej mocy nominalnej.Zasobnik jest dobrym rozwiązaniem jak masz kilka łazienek i korzystasz z nich równocześnie lub kocioł jest oddalony od łazienki/kuchni i masz dodatkowy obieg cyrkulacyjny i nie musisz czekać na długo na ciepłą wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar_ko 27.10.2014 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Podłogówkę mam w łazience i w kuchni, kaloryfery są raczej dobrane do wielkości pomieszczeń. Łazienkę mam tylko jedną. Kocioł byłby w tym samym pionie co łazienka i kuchnia (które to pomieszczenia są obok siebie - kocioł byłby pod łazienką) - maksymalna odległość kotła od wylotów wody to 5-6 metrów.Obecny piec gazowy jest dwufunkcyjny, ale stary i zużywa zbyt wiele gazu. Mam nadzieję, że niezależnie od firmy produkującej kotły obecne rozwiązania są bardziej energooszczędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 27.10.2014 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Podłogówkę mam w łazience i w kuchni, kaloryfery są raczej dobrane do wielkości pomieszczeń. Łazienkę mam tylko jedną. Kocioł byłby w tym samym pionie co łazienka i kuchnia (które to pomieszczenia są obok siebie - kocioł byłby pod łazienką) - maksymalna odległość kotła od wylotów wody to 5-6 metrów. Obecny piec gazowy jest dwufunkcyjny, ale stary i zużywa zbyt wiele gazu. Mam nadzieję, że niezależnie od firmy produkującej kotły obecne rozwiązania są bardziej energooszczędne. Czyli nie ma sensu inwestować w kondensacyjny, bo woda jest grzana do wysokiej temperatury i następnie obniżana dla kuchni i łazienki, czyli sprawność kondensata przy tym rozwiązaniu równa się zwykłemu kotłowi. Rozwiązania energooszczędne to takie że do nowych kotłów dokładasz sterowniki pokojowe i regulujesz temperaturę w dzień/noc/gdy jesteś poza domem i z tego są oszczędności, tak samo wpływ na oszczędność będzie miała zapewnię u ciebie zakamieniona wężownica. Odnośnie modelu to tak jak pisałem wyżej patrz aby miał duży zakres modulacji i kosztów ewentualnych napraw (ostatnio u kolegi w markowym kotle po okresie gwarancji poleciała płyta główna która jest nienaprawialna (przyczyna zimne luty) wymiana około 1000zł, u mnie w termecie tylko burzy też poleciała i koszt naprawy bez względu na uszkodzenie 160zł z kurierem (200zł regenerowana). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts