Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie normy przy montazu okien

Recommended Posts

zadzwoń jeszcze raz i zapytaj się o jaką jej konkretnie normę chodzi.

dała dupy a teraz wymyśli nieistniejące normy

normą jest lekceważenie przez kierowników swoich obowiązków.

będzie cię podpuszczać żeby odsunąć swoją odpowiedzialność

a ty po ludzku dogadaj się z montażystą

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

powiedz jak masz odizolowaną przestrzeń od skrzynki roletowej do nadproża.?

może ten 1 cm wynika z wystającego nadproża?

nie mowila o zadnej normie, zapytalem czy tak zamontowane okno jest zamontowane poprawnie i czy montazysta moze sie podeprzec jakas norma wg ktorej wyjdzie ze jest ok. bo rozne sa normy na rozne rzeczy, nawet najbardziej absurdalne. powoedziala ze jak wystaje 1cm to jest nieprawidlowy montaz i ze nie ma takiej normy wg ktorej byloby to ocenione jako poprawne.

nadproze bylo cofniete wzgledem muru podajze 10cm, a przestrzen miedzy skrzynka a nadprozem byla wypelniona eps'em , ktory notabene tez dawal montazysta okna

czyli nie w tym problem

zdajesz sobie sprawę że nie ma u nas żadnych norm na takie rzeczy.

a mówiła o normach odpowiedzialności roboty kierownika budowy.

nie znasz się nie podpisuj/ktoś inny bierze za to pieniądzę

pewnie mazz racje, na szczescie nie jest to sprawa zycia i smierci, nie chodzi o dach ktory na.dwoje babka wrozyla czy sie.zawali. w najgorszym wypadku bede mial lekko machniete okno czego pewnie i tak nikt nie zauwazy.

ale tak szczerze, uwazasz ze kierownik powinien latac i sprawdzac kazda szpalete w oknach? sprawdzac kazdy grzejnik czy hydraulik nie machnal sie o pol centa do je jego podlaczenia, czy wszystki gniazdka sa na jednakowej wysokosci i 100 tys innych szczegolow na ktore prawie nikt nawet nie zwrocilby uwagi?

z tym oknem sprawa nje jest tak powazna zeby po sadach latac, jak nie.zalatwia tego to jak pisalem przeboleje a im zrobie taka reklame ze na pewno straca duzo wiecej. a jak zalatwia to kazdy bedzie zadowolony

Witam

czyli nie w tym problem

zdajesz sobie sprawę że nie ma u nas żadnych norm na takie rzeczy.

a mówiła o normach odpowiedzialności roboty kierownika budowy.

nie znasz się nie podpisuj/ktoś inny bierze za to pieniądzę

Prawda ale masz świadomość, że jeżeli nagle doszło by do takiej zmiany to 80% budów stanie - a może i więcej :p

Pozdrawiam

wg mnie brak paroizolacji w około okien to większy grzech.

a jak wyglada paroizolacja.okien? to montuje ten od okien czy od tynkow? to powinno byc w standardzie.razem z oknem czy jako opcja?

edit:

moze i sie nie znam ale na chlopski rozum, jezeli faktycznie jest roznica cisnien miedzy pomieszczeniem a dworem ktora ,,wypycha,, wilgoc na zewnatrz to jakie musialaby byc wilgotnosc i cisnienie od wewntrz zeby przejsc przez farbe, tynk i pianke montazowa lub sciane z porothermu 25cm zeby doslo do welny i jeszcze ja zawilgocilo.

przynajmniej ja to tak rozumiem

edit2:

wbilem w google paroizolacja okien i wyskoczylo mi masa tego ale wszystko sie tyczylo okien dachowych

Edytowane przez jacek.zoo

Normy jako takiej nie ma. Ogólne zalecenie - w ścianie dwuwarstwowej równo z licem ściany. Wszystkie wysuwania okien ze ściany są już jakby poza tą "normą" a jakże popularne.

Jeśli jest krzywo to nie jest fajnie. Ale zapytaj montazystę z czego to wynika? Może był niedbały i tak jak mu się ustawiło to przykręcał. A może trzymał się swojego klucza, czyli np. wysunięcie 1 cm na dole, a może na środku, albo na górze. A może łapał prostotę owalnie wykonanej ściany i uśredniał całą wartość?

Idę o zakład, ze kilkanaście procent moich montaży można by tak samo rozważać. My trzymamy się dołu okna. A co się dzieje ze ścianą (słowa "jest prosta" są bardzo pojemne!) to inna sprawa. Czasem okno na górze wychodzi ze ściany o 3 cm, innym razem jest schowane o centymetr. sprawa się komplikuje gdy są tynki (pilnujemy się glifów wewnętrznych, wg obsadzonych kątowników zakładając że ocieplenie wyrówna sprawę - bo go jeszcze nie ma i może to zrobić). A jak jest też ocieplenie i łączna ściana po jednej stronie ma 30cm, a po drugiej 32cm? To co mamy robić? Trzymać się termiki, kątów, albo spamopoczucia tynkarza czy ociepleniowca?

W dużej części "proste" ściany są bardzo daleko od ideałów. I płakać się chce, bo po wszystkim winicie tylko okniarzy.

Ps. Kierowniczka przytakuje Klientowi, bo najprawdopodobniej nie wie w czym jest rzecz...

Edytowane przez finlandia
uzupełnienie

Witam

Ps. Kierowniczka przytakuje Klientowi, bo najprawdopodobniej nie wie w czym jest rzecz...

Ale pieniądze bierze tak jakby się znała prawda ?

Sam odpowiem - prawda :D

90% wszystkich KB trzeba do szkoły wysłać - tych, których dane jest mi spotykać w tematyce około okiennej wie tyle co mój syn (lat 12)

Pozdrawiam

Normy jako takiej nie ma. Ogólne zalecenie - w ścianie dwuwarstwowej równo z licem ściany. Wszystkie wysuwania okien ze ściany są już jakby poza tą "normą" a jakże popularne.

Jeśli jest krzywo to nie jest fajnie. Ale zapytaj montazystę z czego to wynika? Może był niedbały i tak jak mu się ustawiło to przykręcał. A może trzymał się swojego klucza, czyli np. wysunięcie 1 cm na dole, a może na środku, albo na górze. A może łapał prostotę owalnie wykonanej ściany i uśredniał całą wartość?

Idę o zakład, ze kilkanaście procent moich montaży można by tak samo rozważać. My trzymamy się dołu okna. A co się dzieje ze ścianą (słowa "jest prosta" są bardzo pojemne!) to inna sprawa. Czasem okno na górze wychodzi ze ściany o 3 cm, innym razem jest schowane o centymetr. sprawa się komplikuje gdy są tynki (pilnujemy się glifów wewnętrznych, wg obsadzonych kątowników zakładając że ocieplenie wyrówna sprawę - bo go jeszcze nie ma i może to zrobić). A jak jest też ocieplenie i łączna ściana po jednej stronie ma 30cm, a po drugiej 32cm? To co mamy robić? Trzymać się termiki, kątów, albo spamopoczucia tynkarza czy ociepleniowca?

W dużej części "proste" ściany są bardzo daleko od ideałów. I płakać się chce, bo po wszystkim winicie tylko okniarzy.

wiem ze w wielu przypadkach pojecie prosta jest pojeciem wzglednym, ale tu faktycznie tak jest, przykladajac late 2,5m jest idealny pion i poziom, nie ma zadnego łódkowania, a latwo to sprawdzic bo sciana.malutka ma 2,5x 3m to jest ten projekt plandomu.pl/projekt920-dominik.html

chodzi o okno w pokoju ktory jest od frontu, w tej wnece, okno nie jest polokragle tylko proste.

okno tez jest w idealnym pionie i na calej dlugosci rowniutko z jednej strony jest z licem muru a drugiej wystaje ten centymetr. teraz zdjecia nie wrzuce bo na budowie bede jak juz bedzie ciemno, a jutro o 8 maja byc z drzwiami i od razu ocenia to okno.

i woli scislosci, nie jestek z typu tych ludzi ze maja skopany dom i szukaja wszedzie winnych, ale jak cos faktycznie jest machniete to wole to wyjasnic. jezeli montazysta faktycznie w jakis sposob mi wykarze ze to jednak wina muru, w.co watpie to ladnie przeprosze i nie bedzie tematu.

Witam

Ale pieniądze bierze tak jakby się znała prawda ?

Sam odpowiem - prawda :D

90% wszystkich KB trzeba do szkoły wysłać - tych, których dane jest mi spotykać w tematyce około okiennej wie tyle co mój syn (lat 12)

Pozdrawiam

nie kazdy kb musi byc ekspertem w kazdej dziedzinie, dobrzeby to bylo. w porownaniu do kierownikow z ktorymi mialem do czynienia z tej jestem na prawde zadowolony. tak jak pisalem, jak robili mury czy fundamenty to byla co 2-3 dni, jak dach tak samo. a np u moich rodzicow byl taki kb ze nawet po odbiorze nie wiedzial w ktorym miejscu budowa :/

Witam

nie kazdy kb musi byc ekspertem w kazdej dziedzinie

Może nie EXPERTEM ale niestety znać się MUSI i już bo za to bierze pieniądze, jeżeli nie zna się sam to powinien zapytać mądrzejszych w danej dziedzinie.

Niestety taka postawa jak Twoja jest powszechna - odpuszczasz i dopuszczasz niekompetencję KB a to ON/ONA jest najważniejszą osobą na budowie, wierz mi, że jeżeli miała by odpowiednią wiedzę nie było by tego całego tematu.

Pozdrawiam

zaraz, zaraz, jedno pytanie - jak jest wstawione okno względem środka pomieszczenia ?Bo o ile zrozumiałem odchyłka jest 2 mm

Czy tak?

2mm mniejsza niz na zewnatrz, czli z 7-8mm, ale juz jest tynk czyli te 2mm mogly sie zgubic przy tynku.

a co do kb to nje kwestia znania sie a po prostu przelecenia kazdej szpalety z centymetrem. do tego specjalnych umiejetnosci nie trzeba miec. ja ma to nie wpadlem a nigdy nie widzialek kb ktory by tak robil, tzn mierzyl taki szczegoly

no to wygląda na to, że krzywo Ci w otwór wstawili lub. . . .zrobili to pod sznurek, jak kilka okien masz w linii i albo tak krzywa ściana (zdarza się wbrew pozorom) albo się po prostu kropnęli.

Bywa

jest to jedyne okno na scianie i sciana malutka, patrz projekt pare postow wyzej. i wlasnie sie machneli tylko jutro zobaczymy jak to beda chcieli zalatwic