Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana usytuowania wjazdu na działkę - procedura i koszty

Recommended Posts

Zwracam się z prośbą o odpowiedź na pytanie - Jakie są procedury i koszty związane ze zmianą lokalizacji wjazdu na działkę z drogi wojewódzkiej?

Przybliżę problem:

Mam działkę zabudowaną starym domem, przeznaczonym w przyszłości do rozbiórki. Nowy budynek mam zamiar postawić w miejscu, w którym obecnie jest wjazd na działkę. Chcę więc przesunąć wjazd za stojący w tej chwili dom (ten do rozbiórki) i tak pozostawić już na stałe. Związane to będzie oczywiście z budową nowego ogrodzenia lub przebudową istniejącego, ale to już inny temat. Głównie chodzi mi o procedurę jak to formalnie załatwić i możliwe koszty.

Z tego co udało mi sie ustalić do tej pory:

- muszę ze starostwa pobrać mapę sytuacyjno-wysokościową i wykreślić na niej obecny wjazd oraz zaznaczyć nowy

- złożyć u zarządcy drogi pismo o wydanie pozwolenia w tej sprawie, które to pozwolenie jest ważne 3 lata.

- udać się do projektanta i zrobić projekt nowego wjazdu, a następnie uzyskać pozwolenie na budowę nowego wjazdu

- po tym nie pozostaje mi nic innego jak wykonać nowe ogrodzenie, wjazd i wstawić bramę w nowym miejscu.

Pytanie najważniejsze - czy powyższa procedura jest ok? Czy ująłem wszystko, czy też są niezbędne jeszcze jakieś inne kroki?

No i koszt. O ile decyzja od zarządcy drogi to koszt 82 zł, o tyle przeraża mnie projekt wjazdu, który będę musiał wykonać. Napiszcie proszę, z jakimi kosztami muszę się liczyć? Jak bardzo mnie skasuje taki projektant? Kto z Was już to przerabiał?

• 3 years później...
trochę stary wątek, ale może ktoś tu zagląda :) czy na dzień dzisiejszy procedura jest taka sama? trzeba występować o pozwolenie na budowę? Bo jeśli tak, to korzystniej mi będzie od razy wycofać aktualny wniosek, i złożyć za kilka tygodni jeden uwzględniający wszystko.Chodzi o zjazd na drogę gminną w miejscowości Legionowo.