jacek.zoo 27.10.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 (edytowane) witam, najpierw opisze sytuacje, pozniej zadam pytania.dom parterowy bez uzytkowego poddasza 140m, kominek hajduk narozny 14kw szyba podnoszona do gory, dgp na turbinie banan 3 z regulacja obrotow, 5 punktow nawiewu, 3 w odleglosci 3-5m od kominka 2 w odleglosci ok 10mod kominka, pytania:1) w pokojach gdzie jest nadmuch dgp musza byc podciete drzwi albo kolka w drzwiach zeby powietrze moglo wedrowac, czy jest jakies inne wyjscie? moze jakies specjalne drzwi do tego przewidziane? bo podciete wygladaja beznadziejnie, jakby byly zle zmierzone, natomiast kolka wygladaja jak drzwi do kibelka2) komin do kominka to systemowka termat 200mm otulona welna w pustaku keramzytowym, wysokosc ok 5,5m, czy konieczne jest dawanie daszka na gorze? bo komin niski, przy samym tarasie i nie wyglada to za pieknie, tzn taki daszek,o strazaku juz nawet nie wspominam3) po jakim czasie drewno mozna uznac za wysezonowane? w tym roku na wiosne kupilem 10m grabu, w ta zime nie bede palil dopiero w przyszla, czyli bedzie lezalo 1,5 roku, czy nie za krotko?4) jak sie ma palenie drewnem do palenia olowkami, tzn taka mielonka w ksztalcie walca z dziura w srodku, nie wiem jak to sie nazywa a ponoc lepiej tym palic zwlaszcza w porownaniu z mokrym drewnemna razie chyba tyle. pozdrowka Edytowane 27 Października 2014 przez jacek.zoo poprawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 27.10.2014 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 W przyszlo pal olowkami jesli zmierzonsle a pjlonoc z dziura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.10.2014 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 W przyszlo pal olowkami jesli zmierzonsle a pjlonoc z dziura. Zapomniałeś o pozdrowkach (świeRZych)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 27.10.2014 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Zapomniałeś o pozdrowkach (świeRZych)... Wy tu sobie szutki óskuteczniacie, amnie temat dziór w dżwiach rzywo interesóje! Bo to ochydnie wyglonda, a terz bym rosprowadziła ciepło ruro jako do 4 syfialni na pienterku! Óorasza sie o kąkrety! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 27.10.2014 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 niema szczego rzartowac. ja pale bez daszka usmy rok i wto tez bez daszka, a komin jak komin z cegly. bez dwuch zdan lepiej plic suhym niz mokrem. melonkie lepiej zjesc niz spalic, choc sam nie probow. graba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.10.2014 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Wy tu sobie szutki óskuteczniacie, amnie temat dziór w dżwiach rzywo interesóje! Bo to ochydnie wyglonda, a terz bym rosprowadziła ciepło ruro jako do 4 syfialni na pienterku! Óorasza sie o kąkrety! Bes dziuruf wew drzwiah ani ani.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 27.10.2014 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Bes dziuruf wew drzwiah ani ani.... dobra, posmialismy sie i jest wesolo a teraz prosze chetnych o odpowiedzi na pytania. post poprawiony, tytulu nie potrafie zmienic. nigdy takich bykow nie robie, cos mi sie popierniczylo. a ogonkow nie daje bo pisze na telefonie i strasznie niewygodnie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 27.10.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 a ogonkow nie daje bo pisze na telefonie i strasznie niewygodnie. pozdrawiam Czyli bez różnicy czy zrobisz komuś laske czy łaskę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 27.10.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Powiem Ci jak ja mam zrobione i wszystko jest Ok . Podciętych drzwi nie mam .Daszek na kominie mam -czy konieczny , nie wiem. Drewno po dwóch latach wg mnie jest "gites" ( ale z przewiewnego miejsca ) . Ołówki ( Pini kay ) są ekstra ale palenie nimi trochę kosztuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 27.10.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Czyli bez różnicy czy zrobisz komuś laske czy łaskę? stare i nie modne a powtarzane po raz kolejny wręcz żenujące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 27.10.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 stare i nie modne a powtarzane po raz kolejny wręcz żenujące Patrz, mnie to śmieszy cały czas. Każdy sposób jest dobry w piętnowaniu niechlujstwa językowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.10.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 1. Musi być zachowana cyrkulacja. Jak? Zazwyczaj jakąś dziurą.2.Jak zbiera się dużo wody w wyczystce, daj daszek.3.2-3 lata. Im drobniej połupane, tym krócej sezonujesz.4.Patrz Butyński... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 27.10.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Patrz, mnie to śmieszy cały czas. Każdy sposób jest dobry w piętnowaniu niechlujstwa językowego. Pod warunkiem ,że sposób piętnowania niechlujstwa nie jest równie niechlujny........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 27.10.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 1. Butyński... Dziękuję Panie Piotrze za wielką literę B ( w butyńskim ) ale to nie nazwisko czy też nazwa ! Raczej butyński to coś w rodzaju przymiotnika . Jaki ? - butyński . :)Pozwalam sobie w tym wątku ( trochę gramatycznym ) na małą dygresję nie mającą nic wspólnego z uszczypliwością . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 27.10.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Pod warunkiem ,że sposób piętnowania niechlujstwa nie jest równie niechlujny........ Wybacz Waść, ja zwykły prostak jestem. Jeszcze raz pokornie proszę - to się więcej nie powtórzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 27.10.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Wybacz Waść, ja zwykły prostak jestem. Jeszcze raz pokornie proszę - to się więcej nie powtórzy. Wybaczać nie mogę ( nie czuję się obrażony) ! Wcale nie uważam za prostaka ( wręcz przeciwnie ) i staropolskim zwyczajem na miód grzany zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 27.10.2014 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 (edytowane) Witam. Miód ten będzie z łaski czy też trza doń laski ... Jacek.zoo ... powiem więcej - nie tylko podcięcie by się przydało ale i kratka pod sufitem nad drzwiami ... jak je zamierzasz zamykać. Bo to dopiero wymusza dobrą cyrkulację w pomieszczeniach. Ewentualnie jest prostszy sposób ... Pawlak to już uskuteczniał jak Wicia o jedne drzwi za dużo zamykał ... Pozdrawiam. Edytowane 27 Października 2014 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 28.10.2014 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Witam. Miód ten będzie z łaski czy też trza doń laski ... Jacek.zoo ... powiem więcej - nie tylko podcięcie by się przydało ale i kratka pod sufitem nad drzwiami ... jak je zamierzasz zamykać. Bo to dopiero wymusza dobrą cyrkulację w pomieszczeniach. Ewentualnie jest prostszy sposób ... Pawlak to już uskuteczniał jak Wicia o jedne drzwi za dużo zamykał ... Pozdrawiam. Moje pierwsze skojarzenie. Wolałabym już firanki w dziurze, niż dziurę w drzwiach Najpierw człowiek zainwestuje w drzwi ze 2 tys. a potem musi dokupić jeszcze wiertło dziesiątkę. Wg mnie to przeinwestowanie ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts