Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka 100 % czy da radę tylko z pompy pieca ?

igimaks

Recommended Posts

Mam u siebie ok 1400-1500 mb rurek ogrzewania podłogowego. Układ grzewczy to piec immergas victrix za nim sprzęgło, zawór 3-drożny i pompa - dalej są 2 rozdzielacze - 22 obwody na górę i dół.

Rzecz w tym, że jak podaję z pieca temperaturę powiedzmy 35 stopni to na ogrzewanie po tym układzie jest z 4 lub 5 stopni mniej. Po prostu szkoda mi tych 5 stopni. Czy można to wszytko podłączyć bez tego sprzęgła, aby podnieść sprawność układu ? Wtedy zamiast 30 stopni będę miał 35 bezpośrednio na podłogę. Bez wątpienia będzie cieplej,

Mam u siebie ok 1400-1500 mb rurek ogrzewania podłogowego. Układ grzewczy to piec immergas victrix za nim sprzęgło, zawór 3-drożny i pompa - dalej są 2 rozdzielacze - 22 obwody na górę i dół.

Rzecz w tym, że jak podaję z pieca temperaturę powiedzmy 35 stopni to na ogrzewanie po tym układzie jest z 4 lub 5 stopni mniej. Po prostu szkoda mi tych 5 stopni. Czy można to wszytko podłączyć bez tego sprzęgła, aby podnieść sprawność układu ? Wtedy zamiast 30 stopni będę miał 35 bezpośrednio na podłogę. Bez wątpienia będzie cieplej,

Zawór 3D czasem nie zbija ci tych 4-5 stopni?

Otwórz 3d na maksa

jest otwarty na maksa

może to zawór może nie, bo tak na czuja dotykam ręką rurę przed sprzęgłem jest wyraźnie cieplejsza niż za

Tak myślę po cholerę mi te układ z tym sprzęgłem jak wszystko i tak to podłogówka

Tylko czy pompa pieca wyrobi, albo zostawić tą pompę niech pracuje, ale np na powrocie ?

:)

PS na tym forum jest kilka osób co mają podłogówkę bezpośrednio wpiętą w kociołek kondensacyjny, i działa to doskonale, układ taki jak u ciebie to ma sens dopiero dla wielkich słabo ocieplonych domków, twój domek 170 m2 bez problemu dał by sobie radę z kociołkiem 12kW i podłogówką <800mb rurki, twój hydraulik ewidentnie pochodzi z bardzo dawnych czasów

Fakt mój hydraulik wykonał to na zasadzie "będzie pan zadowolony" i byłem :) do czasu obserwacji, pogłębiania wiedzy dot. ogrzewania oraz rachunków z PGNIG. Tylko, że już "po ptokach" no może nie całkiem i dlatego kombinuję jak wydrzeć te dodatkowe 5 stopni. Wg mnie jest o co się bić, bo rachunki na pewno będą mniejsze albo takie same, ale nieporównywalnie większy komfort termiczny.

Na tym moim układzie czym niższa temperatura zasilania tym ta różnica (przed i po sprzęgle) jest mniejsza i odwrotnie. Bywa tak, że kocioł pracuje z temperaturą zasilania 29 stopni przez kilkanaście sekund, później pracuje sama pompa i temp zasilania z pieca to 23,24,25 stopni a na podłogę 22-23 stopnie. Jaka tako da się wytrzymać, ale szału nie ma.

Przerobienie tego pewnie jest banalnie proste, ale nie mam pewności czy pompa pieca udźwignie ok1400mb pexa. Obwody nie są długie bo ok 50-50mb.

U mnie jest tak prosto, że prościej być chyba nie może :). Z kociołka bezpośrednio (przez trójnik oczywiście) do dwóch rozdzielaczy. Żadnych podmieszaczy, sprzęgieł, nic. I tak jest wg mnie najlepiej. Jedyny "minus" - na przepływomierzach praktycznie nic nie widać. Nie wiem, czy to kwestia b. wolnego przepływu czy inna. Jest ciepło, więc mnie to nie martwi. Podliczyłem ostatnie 6 rachunków za gaz, tj wrzesień 2013 do września 2014 - wyszło mniej niż 2800 zł (ale zima była lekka). Czego chcieć więcej :).

• 4 weeks później...

Witam

Ja stoję przed podobnym dylematem też ok 1500 m podłogówki piec VICTRIX 20 X TT 1E.

u siebie mam 3 strefy

1. piwnica tu tylko podłogówka do utrzymania temp. 16 C rzadko grzanie na 22 w 2 pomieszczeniach 8 pętli

2. parter 22C 10 pętli

3. poddasze 22 8 pętli

Co mam u siebie zastosować. Dzwoniłem do Immegasa i powiedzieli że nie obsłuży pompa w piecu 3 takich obiegów razem 1500 m zaproponowali DIM v2 3 strefowy i czujniki temp do każdej strefy jeden z nich pogodowy Powiedzieli że pompa w tym kotle to max 900 m . Ja też myślałem że tylko połączę z pieca i będzie git. I bądź tu mądry. Co doradzicie

Witam

Ja stoję przed podobnym dylematem też ok 1500 m podłogówki piec VICTRIX 20 X TT 1E.

u siebie mam 3 strefy

1. piwnica tu tylko podłogówka do utrzymania temp. 16 C rzadko grzanie na 22 w 2 pomieszczeniach 8 pętli

2. parter 22C 10 pętli

3. poddasze 22 8 pętli

Co mam u siebie zastosować. Dzwoniłem do Immegasa i powiedzieli że nie obsłuży pompa w piecu 3 takich obiegów razem 1500 m zaproponowali DIM v2 3 strefowy i czujniki temp do każdej strefy jeden z nich pogodowy Powiedzieli że pompa w tym kotle to max 900 m . Ja też myślałem że tylko połączę z pieca i będzie git. I bądź tu mądry. Co doradzicie

Ja tam się nie znam, ale teraz układ grzewczy mam podobny jak u Radzieja

tj. kocioł za nim dwa rozdzielacze i tyle.

Bawię się ustawieniami np grzeję nawet na dwójce i tez działa.

Ja mam też 100 procent podłogówki 160m2 w skrzynkach miałem zestaw mieszający wywaliłem go i puszczam w podłogi tyle ile na piecu czyli 30 do 35 początkowo chodziło to na jednej pompce ,ale za często sie piec wyłączał bo instalacja nie nadążyła odebrac tego ciepła obecnie gdy piec zacznie grzac załączają się pompki w skrzynkach działa to zdecydowanie lepiej ,druga sprawa piec mam przewymiarowany 22kw i ruru zasilające skrzynki 20mm alupex tak miały orginalnie skrzynki.

Teraz jako praktyk już wiem, że decyzja o wyrzuceniu sprzęgła była bardzo dobra, bo piec bez problemu radzi sobie z "pogonieniem" wody w obiegu.

Przełączę na dwójkę i też jest ciepło, ale wtedy rośnie temperatura zasilania na 30-32 (przy około 0 na zewnątrz) i w domu jest upał. "Badawczo" zostawiłem grzanie przez dobę to na parterze miałem 24 stopnie. U góry wtedy z 1/2 mniej, ale to pewnie albo wina roztawu rurek tj tutaj około 15/18 cm, albo regulacji obiegami. Przy trójce też jest kłopot (choć to za mocne słowo) z przegrzewaniem dołu względem góry.

Będzie coś jeszcze po poprawy (ten problem występował już wcześniej) tzn. stosunkowo mam wysoką temperaturę powrotu na trójce około 3/4 stopnie różnicy. Powinno być chyba około 7/8 ? Przepływy mam otwarte na max. Jak skręcę to zejdę może z 1 stopień w dół.

Edytowane przez igimaks

Jakiej średnicy lecą rury do rozdzielaczy?

rury do rozdzielaczy mają 28 mm

Sprawdziłem teraz różnica zasilania i powrotu dla biegu 3 to około 3 do 4 stopni, hmm mam też obiegi z 2 stopniową różnicą.

Na podłogach panele oraz trochę gresu (kuchnia, łazienki, wiatrolap) i w jednym pokoju wykładzina. (a tu różnica zasilanie powrót jest największa - ale pokój w najzimniejszej części domu )

Czy nie przesadziłem z ilością obwodów , bo mam ich 20 w domu 170 m2 PU (po podłodze coś około 250m2) ?

Dla ciekawości przełączyłem na bieg 1 i zaczyna taktować tj. temperatura dobija do 35/36 na kilka/kilkanaście sekund i później wyłącza się palnik i mieli po kilka minut temperaturą około 27 stopni

Na chwilę obecną krzywa grzewcza 0,8

Potestuję na tej 1 dobę i zobaczę jaka różnica w komforcie cieplnym i liczniku gazowym

• 1 month później...
I jak sprawdza sie system z podlaczeniem na wprost po dluzszym okresie testu? Zastanawiam sie na podobnym lodlaczeniem sytuacja niemal analogiczna. Dwa pietra i dwa rozdziekacze 10 i 12 obwodow w sumie 1600mb pex. Pompa w kotle buderus gb072 nie wiem jaka. Ale czy to pociagnie? A czy mozna bez sprzegla jakos wspomoc pompe np dajac po jedenej dodatkowej np przy rozdzielaczu?

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Mam podłogówkę 80 m2(5 dróg) w sumie około 400mb alpex 16mm.

Czy Podłączenia boilera 120-200 litrów ma sens by było to zasilaniem tej podłogówki?

Boiler 2 kW to wychodzi mi 1 zł/ godzinę grzania *24h = 24zł/ dobę czyli tyle ile obecnie węgiel mnie kosztuje.

Czy ktoś takowe rozwiązanie juz ma i czy moje obliczenia będą poprawne?

czy to ma sens?

Boiler aristona kosztuje 700-1000zł więc nawet gdybym co roku wymieniał to mi wyjdzie na to samo jakbym kupił kocioł za 10 000 a nie ma palenia węglem i całęj tej obsługi.

co o tym myslicie?

I jak sprawdza sie system z podlaczeniem na wprost po dluzszym okresie testu? Zastanawiam sie na podobnym lodlaczeniem sytuacja niemal analogiczna. Dwa pietra i dwa rozdziekacze 10 i 12 obwodow w sumie 1600mb pex. Pompa w kotle buderus gb072 nie wiem jaka. Ale czy to pociagnie? A czy mozna bez sprzegla jakos wspomoc pompe np dajac po jedenej dodatkowej np przy rozdzielaczu?

Już ponad 100 dni funkcjonuje u mnie ogrzewanie tylko na pompie pieca i teraz mam już pewność - to działa

Ja jestem zadowolony, bo temperatury jakie mam ustawione to 20,5 na górze - na dole mam około 21. Od dnia wymontowania sprzęgła do dziś średnie zużycie dobowe wyniosło za cały ten okres 6,88 m3 z CWU.

W zeszłym sezonie tez bez zimy (bo znów jej prawie nie ma) miałem ok 25% większe zużycie. He choć teraz nie wiem czy zużycie spadło, bo to drugi sezon grzewczy czy mój układ grzewczy potrzebował wyższej temperatury i przez to większe straty. Reasumując ja jestem bardzo zadowolony bo i nie narzekam na brak ciepła w domu i żużycie gazu dla mnie bardzo satysfakcjonujące