Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najtańszy sposób eksploatacji przeplywowego kotła gazowego

jahsiotr

Recommended Posts

Witam,

Niedawno przeprowadziłem się do wysokiego (3,20m) mieszkania o pow. 58m2 w kamienicy z kotłem gazowym Vaillant atmoTec pro. Ponieważ nie miałem wcześniej do czynienia z takim ogrzewaniem chciałem zapytać jak powinienem go ustawić, żeby zminimalizowac rachunki za gaz. Po pierwsze czy lepiej ustawiać niższą temperaturę na piecu a odkręcić maksymalnie grzejniki czy może grzejniki na 3/4 a piec na wyższą. Po drugie czy lepiej mieć włączony piec na stałe i wreszcie czy jeśli połowę tygodnia przez cały dzień nikogo nie ma w domu to czy ustawiony powinien być inaczej przez ten czas. Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez jahsiotr

Zdecydowałem się kupić termostat pokojowy bezprzewodowy po lekturze instrukcji. Mam jednak pytanie - widziałem, które marki termostatów są polecane jednak chciałem dość mocno ograniczyć budżet na ten zakup i mój wybór padł na najtańszy bezprzewodowy termostat jaki znalazłem na allegro. http://www.kemot.com/pl/6742-termostat--bezprzewodowy-kemot--typ-3888-11-

Niestety w instrukcji obsługi nie ma słowa nt. instalacji w związku z tym nie mam pewności czy ten termostat będzie się dało do mojego kotła podłączyć. Gdyby ktoś był w stanie odpowiedzieć mi na to pytanie byłbym bardzo wdzięczny.

Czy w takim razie funkcja grzania wody kotła pozostanie nienaruszona czy to cały kocioł jest odcinany od zasilania? Udało mi się doprosić sprzedawcę o zdjęcie odbiornika (załącznik). Jak dokładnie powinien on zostać połączony z kotłem (również załącznik). Z góry dziękuję za odpowiedź.

IMG_0313.jpg

Screen Shot 2014-11-03 at 19.16.54.jpg