jahsiotr 27.10.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 (edytowane) Witam, Niedawno przeprowadziłem się do wysokiego (3,20m) mieszkania o pow. 58m2 w kamienicy z kotłem gazowym Vaillant atmoTec pro. Ponieważ nie miałem wcześniej do czynienia z takim ogrzewaniem chciałem zapytać jak powinienem go ustawić, żeby zminimalizowac rachunki za gaz. Po pierwsze czy lepiej ustawiać niższą temperaturę na piecu a odkręcić maksymalnie grzejniki czy może grzejniki na 3/4 a piec na wyższą. Po drugie czy lepiej mieć włączony piec na stałe i wreszcie czy jeśli połowę tygodnia przez cały dzień nikogo nie ma w domu to czy ustawiony powinien być inaczej przez ten czas. Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 27 Października 2014 przez jahsiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 27.10.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 zamontuj sterownik pokojowy i daj na kotle 70 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jahsiotr 30.10.2014 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Zdecydowałem się kupić termostat pokojowy bezprzewodowy po lekturze instrukcji. Mam jednak pytanie - widziałem, które marki termostatów są polecane jednak chciałem dość mocno ograniczyć budżet na ten zakup i mój wybór padł na najtańszy bezprzewodowy termostat jaki znalazłem na allegro. http://www.kemot.com/pl/6742-termostat--bezprzewodowy-kemot--typ-3888-11- Niestety w instrukcji obsługi nie ma słowa nt. instalacji w związku z tym nie mam pewności czy ten termostat będzie się dało do mojego kotła podłączyć. Gdyby ktoś był w stanie odpowiedzieć mi na to pytanie byłbym bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 30.10.2014 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 takie sterowniki działają na zasadzie przekaznika... włącz wyłączjeśli mialby więcej funkcji to wtedy jest przesył po magistrali szeregowejjeśli służy tylko do dawania sygnału kiedy grzać to będzie pasowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jahsiotr 03.11.2014 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Czy w takim razie funkcja grzania wody kotła pozostanie nienaruszona czy to cały kocioł jest odcinany od zasilania? Udało mi się doprosić sprzedawcę o zdjęcie odbiornika (załącznik). Jak dokładnie powinien on zostać połączony z kotłem (również załącznik). Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 03.11.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 L i N to wiadomo prąddo kotla idzie COM i NO a w kotle wpinasz w miejsce zwory 3 i 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jahsiotr 03.11.2014 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 A ma jakieś znaczenie kombinacja ? COM - 3 , NO - 4, czy obojętne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 03.11.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 bez różnicy bo odbiorni działa jak przekaźnik, pełni funkcję zwierania i rozwierania zamiast stałej zworki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jahsiotr 07.11.2014 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Kupiony, zainstalowany. Obsługa nadajnika dramatyczna - zaprogramowanie go trwa w nieskończoność, ale koniec końców wszystko działa jak należy. Wielkie dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts