Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplanie części dachu, czy całości

Bryn87

Recommended Posts

Witam serdeczenie!

Zastanawiam się nad ociepleniem poddasza w moim nowo budowanym domu i mam dylemat. Czy docieplać je po tzw trapezie, czyli od murłaty do jętek (sufitu z płyt gipsowych) i znów do murłaty, czy dodatkowo również docieplić całą przestrzeń dachu powyżej sufitu aż do kalenicy? W grę wchodzą dwa warianty:

I Docieplenie po trapezie 15 cm między krokwie + 10 cm wełny na krokwie

II Docieplenie po trapezie 15 cm między krokwie + 10 cm na krokwie i dodtkowo docieplenie połaci deachowych nad trapezem(sufitem) 15 cm + 5cm.

Jak chcesz mieć ciepły strych to II .. ale przepytamy Kolegę na okoliczność przerw w izolacji

bo jest czas na to, czy ściany szczytowe są podmurowane pod samą blachę ?

czy to samo tyczy się ścian działowych ? jeśli tak i nie ma wieńca na nich "żelbetowego" to należy usunąć

te przeszkody na drodze izolacji. To będzie ważniejsze niż cm

Ściany szczytowe są pod samą dachówkę, natomiast działówki już nie. Ogólnie nie planuje robić strychu i w sumie to nie wiem czy lepiej solidnie docieplić tylko opisany wyżej "trapez", czy też całą połać dachową. Dodatkowo ekipa od ocieplenia poddasza zaproponowała mi żeby zamiast zwykłego rusztu pod płyty gipsowe zastosować płyty OSB przybite bezpośrednio do krokwi/jętek i dopiero do nich przymocować wkrętami płyty g-k, ma to niby usztywnić konstrukcję i zmniejszyć spękania na łączeniach. Przyznam, że nie spotkałem się z takim rozwiązaniem i nie wiem za bardzo co o tym sądzić.