madziul.2009 27.10.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 W gąszczu poruszonych w tym miejscu tematów być może będę się powtarzał... Moje pytanie dot. postawienia wiaty (zadaszenia) na drewno. W zamyśle ma ona stać na kilku filarach (np.3), postawionych na kształt litery T (z lekkim nachyleniem w kierunku mojej działki). Filarami będą profile metalowe. Wiata ma być nakryta blachą. Oczywiście nie ma tutaj mowy o jakichkolwiek ścianach. Czytałem, że nie trzeba na taką "budowlę" pozwolenia na budowę. Jak to najczęściej w takich wypadkach bywa w grę może wchodzić "życzliwy" sąsiad. Czytałem że w moim przypadku nie ma chyba konieczności przejmować się odległością od sąsiadującego budynku sąsiada pod warunkiem, że jej wysokość wiaty nie będzie wyższa niż 2,2m. Prosiłbym o potwierdzenie mojego rozumowania. Nie wiem tylko jak wygląda sprawa z ew. zacienieniem okna sąsiada, które występuje na planowanej długości mojej wiaty. I jeszcze jedna sprawa. Jak się miałyby przepisy do tego, że część nazwijmy "podziemna" byłaby zabetonowana. Do wystającego z wylewki profilu o większym przekroju, wchodziłby wspomniany mniejszy, wpuszczany rozłącznie. Czy taka konstrukcja nazwijmy ją "szybkiego demontażu", rozbieralna jest konieczna? Czy kwestia zakotwiczenia filarów miałaby jakiekolwiek znaczenie? Czy taką wiatę mogę spokojnie stawiać? Czy muszę liczyć się z ew. brakiem zgody sąsiada? Będę wdzięczny za redę eksperta prawnego w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 27.10.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 http://www.orzeczenia-nsa.pl/wyrok/ii-sa-gd-256-04/ochrona_przeciwpozarowa_straz_pozarna/3275840.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.10.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 1, Na wiatę nie potrzeba pozwolenia na budowę, ale należy zgłosić zamiar wykonania takowej PB art.291.2. i 30.1.1. Urząd wyrazi sprzeciw jeśli nie będzie to zgodne z MPZP lub WZiZT, albo niezgodne z innymi przepisami. 2. Składowanie materiałów palnych, poza budynkiem, jest możliwe w odległości nie mniejszej jak 4 m od granicy działki - Rozporządzenie w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów, § 4. 1.6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej324 20.01.2016 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Ciekawie to wygląda, ciekawy jestem czy na samochód by się nadała? Oczywiście mam tutaj na myśli jej większy odpowiednik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts