peter30 27.10.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Witajcie,Potrzebuję pilnie Waszej pomocy. Temat jest prosty, salka do tańca zlokalizowana na parterze bloku mieszkalnego. Obecna podłoga to: beton - gres - podkład pod panele - płyta OSB - wykładzina. Tańce które dziewczyny tańczą wymagają mocnego tupania. Niestety drgania + odgłosy przenoszą się na ściany i sąsiedzi z góry się skarzą. Kupiłem też matę akustyczną którą dałem między płytę OSB a tą piankę pod panel ale niestety, nie pomogło. Nie mam pojęcia jak niesione są te drgania i odgłosy. Podejrzewam że sam strop (pod spodem jest piwnica) jest źle wykonany przez co wprawiany jest w drgania które po ścianach niesione są w górę. Ewentualnie może podacie namiary na jakiegoś specjalistę zajmującego się takimi rzeczami, jakiegoś akustyka, whatever. Potrzebują koniecznie coś z tym zrobić aby zredukować te odgłosy i drgania do minimum a najlepiej je wyeliminować. Lokalizacja lokalu to Warszawa. Z góry dziękuję za Waszą pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 28.10.2014 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Dylatacja obwodowa może przynieść efekt jako że ograniczymy wpływ bocznego przenoszenia dźwięków. Natomiast izolacja podłogi fajnie przyczyni się do przenoszenia dźwięków uderzeniowych ale tutaj zysk będą mieli sąsiedzi mieszkający poniżej stropu.Czyli w twoim przypadku cisza w piwnicy Jeżeli problem z dźwiękami mają sąsiedzi u góry to tutaj skupiłbym się na zastosowaniu materiałów pochłaniających dźwięk, izolacja sufitu. W tym wypadku mógłby sprawdzić się sufit podwieszony z izolacją z wełny mineralnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 28.10.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 1 - izolacja sufitu gesta welna mineralna - to jedno 2 - podloga podniesiona z elementow jastrychowych fermacell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter30 28.10.2014 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Dziękuję za odpowiedzi. Na szczęście sąsiadów na dole nie ma bo tam jest piwnica. Co do sufitu to jest on podwieszony natomiast do jego wykończenia użyte zostały specjalne kasetony dźwiękochłonne. Ja obstawiam że tu te dźwięki przenoszone się przez źle wykonaną podłogę która wprawiana jest w drgania a że nie ma absolutnie żadnej dylatacji przy ścianach to przenoszone to jest na ściany i idzie do góry. Tak mi się wydaje ale pewności nie mam dlatego chętnie skonsultował bym to z jakimś fachowcem który się na tym po prostu zna, mógłby podjechać, obejrzeć i poradzić jak rozwiązać ten problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 29.10.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 a jaki to styl taneczny? dubstep np. można trenować na podłodze z wykładziny która tłumi dźwięk tupnięć, ale np. wykonywanie tańca na szpilkach/obcasach na takiej powierzchni może już być kłopotliwe. Chyba że wybrałbyś taką wykładzinę, która ma delikatniejszą strukturę, to nawet choreo na kolanach, gimnastykę i stretching wykonywać można przyjemnie. W sumie zależy jaki to taniec i w jakim obuwiu ćwiczą dziewczyny. Wykładzinę do tupnięć jednak polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 31.10.2014 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 a jaki to styl taneczny? dubstep np. można trenować na podłodze z wykładziny która tłumi dźwięk tupnięć, ale np. wykonywanie tańca na szpilkach/obcasach na takiej powierzchni może już być kłopotliwe. Chyba że wybrałbyś taką wykładzinę, która ma delikatniejszą strukturę, to nawet choreo na kolanach, gimnastykę i stretching wykonywać można przyjemnie. W sumie zależy jaki to taniec i w jakim obuwiu ćwiczą dziewczyny. Wykładzinę do tupnięć jednak polecam jezeli beton o którym piszesz to strop na którym są płytki i reszta, to problem tkwi w ścianach, które sa związane ze stropem. Z tym nic nie zrobisz. Dźwięki krokowe/stuki jak i chodzenia niestety wprowadzają płytę stropową w drgania, a dźwięki nie przerwanie (brak dylatacji akustycznej) przez strop płyną w kierunku ścian i zostają przenoszone we wszystkich pionowych kierunkach. Jedynie zabudowa podłogi na legarach piankowych lub podkładach gumowych wyeliminuje przy piance, a przy gumach wyhamuje przenoszenie dźwięków w kierunku ścian. Do wykonania takiej podłogi potrzebny fachowiec ze znajomością tematu. Skąd jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aburski 04.11.2014 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Współczuję sąsiadom, bo faktycznie nie mają łatwo z Tobą i Twoją szkołą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter30 08.11.2014 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 jezeli beton o którym piszesz to strop na którym są płytki i reszta, to problem tkwi w ścianach, które sa związane ze stropem. Z tym nic nie zrobisz. Dźwięki krokowe/stuki jak i chodzenia niestety wprowadzają płytę stropową w drgania, a dźwięki nie przerwanie (brak dylatacji akustycznej) przez strop płyną w kierunku ścian i zostają przenoszone we wszystkich pionowych kierunkach. Jedynie zabudowa podłogi na legarach piankowych lub podkładach gumowych wyeliminuje przy piance, a przy gumach wyhamuje przenoszenie dźwięków w kierunku ścian. Do wykonania takiej podłogi potrzebny fachowiec ze znajomością tematu. Skąd jesteś? Witaj. Super, dzięki serdecznie za odpowiedź. Jestem z Warszawy i nie ukrywam że zlecił bym tą robotę fachowcowi który naprawdę będzie w stanie zagwarantować mi że to się uda. Dziś przetestowałem temat z takimi że tak powiem gumowymi odbojami, są to specjalne odboje do konstruowania podłóg których zadaniem jest absorbowanie drgań. Niestety efekt bez zmian . Może to po prostu nie jest kwestia podłogi a zupełnie czegoś innego. Kurcze, jeśli jest ktoś na forum kto naprawdę zna temat i byłby w stanie pomóc, proszę o jakiś namiar, skontaktuję się, umówimy się na miejscu, pokażę o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 08.11.2014 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Witaj. Super, dzięki serdecznie za odpowiedź. Jestem z Warszawy i nie ukrywam że zlecił bym tą robotę fachowcowi który naprawdę będzie w stanie zagwarantować mi że to się uda. Dziś przetestowałem temat z takimi że tak powiem gumowymi odbojami, są to specjalne odboje do konstruowania podłóg których zadaniem jest absorbowanie drgań. Niestety efekt bez zmian . Może to po prostu nie jest kwestia podłogi a zupełnie czegoś innego. Kurcze, jeśli jest ktoś na forum kto naprawdę zna temat i byłby w stanie pomóc, proszę o jakiś namiar, skontaktuję się, umówimy się na miejscu, pokażę o co chodzi. Napisałeś i izolacji sufitu, o różnych sposobach izolacji podłogi i to nic, albo niewiele pomaga. Napisz jaką izolację akustyczną zastosowałeś na ścianach? Jest to ważne ponieważ ściany mają największy, powierzchniowy udział w przyjmowaniu dżwięków i ich przenoszenia na całą konstrukcję budynku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter30 08.11.2014 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Napisałeś i izolacji sufitu, o różnych sposobach izolacji podłogi i to nic, albo niewiele pomaga. Napisz jaką izolację akustyczną zastosowałeś na ścianach? Jest to ważne ponieważ ściany mają największy, powierzchniowy udział w przyjmowaniu dżwięków i ich przenoszenia na całą konstrukcję budynku. Pozdrawiam. Oczywiście może tak być jak mówisz. Ja jak wspomniałem nie znam się na tym dlatego szukam kogoś kto by doradził a najlepiej podjął się wykonania wygłuszenia tego pomieszczenia. Co do ścian to na dzień dzisiejszy nie stosuję żadnego wygłuszenia. Ściany są po prostu puste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 08.11.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Oczywiście może tak być jak mówisz. Ja jak wspomniałem nie znam się na tym dlatego szukam kogoś kto by doradził a najlepiej podjął się wykonania wygłuszenia tego pomieszczenia. Co do ścian to na dzień dzisiejszy nie stosuję żadnego wygłuszenia. Ściany są po prostu puste. Więc zadziałaj na tym "polu". Nie znam osób czy firm zajmujących, więc tylko tyle i na tyle mogę Ci pomóc. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter30 08.11.2014 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Wiesz co, teraz to już wszystko rozchodzi się o kasę. Nie chcę mówić ile kosztowały mnie próby wyciszenia tego na własną rękę ale uwierz że nie mało, parę tysięcy na pewno. Nie chcę dalej wywalać kasy w błoto bo tak mogę testować w nieskończoność. Dlatego zależy mi na poradzie fachowca który przyjechał by na miejsce, zobaczył o co chodzi, jakiego typu są to dźwięki, zobaczył co jest powodem że one są tak intensywne i poradził + ewentualnie wykonał tą podłogę (wygłuszył pomieszczenie) w taki sposób aby te odgłosy ograniczyć do minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 08.11.2014 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Wiesz co, teraz to już wszystko rozchodzi się o kasę. Nie chcę mówić ile kosztowały mnie próby wyciszenia tego na własną rękę ale uwierz że nie mało, parę tysięcy na pewno. Nie chcę dalej wywalać kasy w błoto bo tak mogę testować w nieskończoność. Dlatego zależy mi na poradzie fachowca który przyjechał by na miejsce, zobaczył o co chodzi, jakiego typu są to dźwięki, zobaczył co jest powodem że one są tak intensywne i poradził + ewentualnie wykonał tą podłogę (wygłuszył pomieszczenie) w taki sposób aby te odgłosy ograniczyć do minimum. Znajdź w Warszawie inż akustyka i zaproś go. Trudno na odległość cokolwiek doradzić, nie znając konstrukcji podłogi (podłoga to strop i to wszystko co znajduje się na nim). Problem w tym, że ściany są powiązane ze stropem. Bez przebudowy posadzki podłogowej nic nie zdziałasz. Ściany powinny byc uwolnione. Tutaj jest problem drgań ścian i przenoszenia fal stukania w górę. Istniej coś takiego jak dylatacje akustyczne. Są to dylatacje wokół ścian między posadzką . Spróbuj rozmawiać z Instytutem Techniki Budowlanej w Warszawie. Strop jest ok. powinien drżeć. Podobnie jak most. Inaczej runie. Mocne rytmiczne uderzenia powodują kołysanie i drgania stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harriermd 29.01.2015 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 (...) Jestem z Warszawy i nie ukrywam że zlecił bym tą robotę fachowcowi który naprawdę będzie w stanie zagwarantować mi że to się uda. (...) Może to po prostu nie jest kwestia podłogi a zupełnie czegoś innego. Kurcze, jeśli jest ktoś na forum kto naprawdę zna temat i byłby w stanie pomóc, proszę o jakiś namiar, skontaktuję się, umówimy się na miejscu, pokażę o co chodzi. Czy problem z akustyką w Twojej sali został już rozwiązany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts