Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki komin?

Recommended Posts

Greengaz dzięki za pomoc.

Panie Piotrze ,zgadza się ,murarz może nie znac sie na kominach więc chce wiedzieć jak najwięcej żeby błędów było jak najmniej. na dzień dzisiejszy komin będzie z cegły dwa kanły wentylacyjne jeden szacht 14x27(kondensat) + 27x27 i w to wkład.

Wkład z Bolesławca bądź taki jak stosuje Zapel lub Leier bo takie mam w okolicy na składach,

1. kwadratowy czy okrągły ?

2. izolować wełną czy nie ?

3.jak ułożyc cegły żęby było zgodnie ze sztuka i jak naj mniej cięcia cegieł .(rysunek będę bardzo ,bardzo wdzięczny);)

Prosze wybaczyć że tak przynudzam ale tak naprawde sami z bratem będziemy od wiosny stawiać ,i prosze mi uwierzyć że będzie prosto czysto ,:D

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Greengaz dzięki za pomoc.

Panie Piotrze ,zgadza się ,murarz może nie znac sie na kominach więc chce wiedzieć jak najwięcej żeby błędów było jak najmniej. na dzień dzisiejszy komin będzie z cegły dwa kanły wentylacyjne jeden szacht 14x27(kondensat) + 27x27 i w to wkład.

Wkład z Bolesławca bądź taki jak stosuje Zapel lub Leier bo takie mam w okolicy na składach,

1. kwadratowy czy okrągły ?

2. izolować wełną czy nie ?

3.jak ułożyc cegły żęby było zgodnie ze sztuka i jak naj mniej cięcia cegieł .(rysunek będę bardzo ,bardzo wdzięczny);)

Prosze wybaczyć że tak przynudzam ale tak naprawde sami z bratem będziemy od wiosny stawiać ,i prosze mi uwierzyć że będzie prosto czysto ,:D

Rozumiem, że kondensat odpuszczamy. Skupmy się na tym do palenia niewiadomymi paliwami. Ja bym dał kwasówkę 1.4404. Dowolnego producenta, który stosuje oznakowanie na rurach. Tak by sprawdzić. Ceramikę też możesz dać do środka, ale dobrej jakości i pod warunkiem, że Twój piec NIGDY nie będzie produkował spalin cieplejszych niż 400 o C. Raczej Schiedel, Pekabet, Plewa.

Kwasówka jest lekka, łatwo ją w razie czego wymienić. Bez wełny. To niepotrzebny koszt. Powietrze między wkładem a cegłą szybko nagrzewa się od cienkiej stalowej rury, stanowiąc podobny jak wełna, darmowy, niezniszczalny płaszczyk...

• 4 months później...

Witam ,

Miało zacząć się od wiosny,a może zacznie się od lata dlatego po przynudzam jeszcze .

aaaaaaaaa.jpg

Komiń ma być w ścianie nośnej jak widać na ww obrazku.

1Czy w takiej sytuacji moge zastosować komin systemowy,czy lepij z cegły pełnej tak jak wcześniej zamieżałem.

2.jeżel systemowy to raczej nie powiąże go ze scianą a pewno by było to wskazane

3.z cegły pełnej jak powiązac ze ścianą z pustaka max.

prosze doradźcie jaki komin wybudowac wtym miejcu żeby był szcht pod kondensat ,pod paliwo stałe i jeszcze cztery wentylacyjne by sie przydały,

• 2 weeks później...

Witam,

Może ktoś jeszcze doradzi jaki w takiej sytuacji komin wybrać systemowy czy murowany.

Nikt nic nie doradzi .

Chodzi o to jaki komin w tym miejscu będzie lepszy czy systemowy który nie będzie powiązany ze ścianą,Czy murowanu z cegły pełnej który można powiązać ze ścianą .

jak prawidłowo konstrukcyjnie będzie bardziej prawidłowo?

Edytowane przez peter 7474

• 5 weeks później...
  • 2 months później...

Witam,

Troszeczke czasu upłyneło i nie odwiedzałem forum (dość teorii musiałem po praktykować :) ) czego efektem jest zalany strop.

Co do komina ,to tak ,zrezygnowałem z murowanego,zostawiłem otwór w stropie i właśnie teraz poszukuje systemowego .w necie znalazłem komin firmy Jawar z rurą izostatyczną w dobrej cenie .na miejscu w składzie mają cj blok, wg. lektury forum też dobry schiedel droszeczke za drogi.może coś do radzicie .Do kondensata wmuruje zwykły pustak wentylacyjny i w niego rura odpowiednia do kondensata- rada gościa który montuje piece .Bardzo prosze o sugestie czy tak będzie ok.

pozdrawiam

Jak postawisz szacht to po co jeszcze komin systemowy do kotła kondensacyjnego. Rolę zewnętrznej ścianki spełnia szacht, do którego wprowadzasz tylko przewód spalinowy kotła fi 60 - 80. I to wszystko. Przewód spalinowy kupujesz u producenta kotła lub inny z atestem - kwasówka lub PP.

Dzięki ,Greengaz z pomoc,myślałem że rura dwuwarstwowa to lepsze rozwiązanie ale jak twierdzisz że powietrze do pieca może być zasysane szachtem wentylacyjnym i tez będzie ok i jeszcze do tego pewno będzie taniej to tak zrobie,

Komin systemowy tak jak wcześniej pisałem ma byc rezerwowy .Znalazłem Jawar w dobrej cenie ale te rury to jakaś nowość i nie wiem czy sie w to pchać?

jeszcze raz wielkie dzięki wszystkim ,

pozdrawiam

Jeśli do kominka, to rury izostatyczne będą dobre...Typowa ceramika kominowa, zwykle nie daje rady. Alternatywnie blacha 1.4404, którą łatwiej rozwiązać problem podłączenia do kominka, komina stojącego na stropie Edytowane przez Kominki Piotr Batura

• 1 month później...

Witam ponownie.

Komin wybrałem firmy Jawar bo teraz w dobrej cenie można dostać .

Prosze podpowiedzieć jakiej długości kupić bo od poziomu zero do kalenicy jest 8m (komin w kalenicy) ,wystarczy jak kupie 8 m i np z 50cm podmuruje pod komin czy kupić 9m i wymurować go od zera.

Jaki trójnik wybrać 45 czy 90 st (piec śmieciuch)

Edytowane przez peter 7474

do paliw stałych nie nadają się wkłady żadne. Ja dziś budując komin drugi raz, do paliw stałych wybrałbym tylko i wyłącznie murowany z pełnej cegły sprawdzone 2 tysiące lat a nie to gówno na które naciągają ludzi i w tym mnie, obiecują że atom można w nim palić a jak spękał po dwóch sezonach to mi reklamacji po zaocznych oględzinach firma bolesławiec nie uwzględniła. jak ktoś chce to wyśle zdjęcia, taka jest rzeczywistość niestety.

Komin morowany dla kotła węglowego współczesnego ok, ale takiego, który nie generuje zimnych spalin

Plama, przesiąkanie ścian, kreozot wylezie.

O kominach ceramicznych się nie wypowiadam, już dawno pisałem o tym, że to badziewie, choć do kotła węglowego z zimnymi spalinami tragedii nie powinno być.

do paliw stałych nie nadają się wkłady żadne. Ja dziś budując komin drugi raz, do paliw stałych wybrałbym tylko i wyłącznie murowany z pełnej cegły sprawdzone 2 tysiące lat a nie to gówno na które naciągają ludzi i w tym mnie, obiecują że atom można w nim palić a jak spękał po dwóch sezonach to mi reklamacji po zaocznych oględzinach firma bolesławiec nie uwzględniła. jak ktoś chce to wyśle zdjęcia, taka jest rzeczywistość niestety.

Wklej te zdjęcia na forum dla potomnych...

Dzięki za zainteresowanie ale jednak postawie system bo jeżeli dobrze zrozumiałem to do nowoczesnego pieca na węgiel powinno być ok.(jeżeli w ogóle kiedyś go zamontuje)

Długość wezmę 8,5m bo to niewiele drożej wyjdzie ,a trójnik 90st nie wiem czy słusznie ale na coś zdecydować sie muszę .

pozdrawiam,

pp

Więc jak chcecie mieć takie niespodzianki to budujcie z wkładów bolesławiec i innych. dziś tylko komin murowany ci polecam. Ale marketing czyni cuda dziś w markecie jak wkład widziałem to niedługo osiągną w ceramice grubość rur nierdzewnych bo do stalowych czarnych już się prawie wyrównali, Masakra co się wciska ludziom.

[ATTACH=CONFIG]340969[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]340974[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]340976[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]340977[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]340978[/ATTACH]A wkleję a co. Komin bolesławiec jak reklamowałem to napisali po zaocznych oględzinach że komina nie czyściłem regularnie i był pożar sadzy. Napisali że mi pokryją koszt wkładu z nierdzewki.
Trochę nie rozumiem dlaczego sie poddałeś?! Przecież producent nie może odrzucić reklamacji z powodu pożaru sadzy. Jego "papiery" o tym świadczą. http://kominyboleslawiec.pl/slajdy/uniwersal_dyskont/1000/umd_1.jpg Sprawę skieruj do kancelarii prawnej (nie do sądu) i wyślij im pismo z pieczątką adwokata.