Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki komin?

Recommended Posts

Więc jak chcecie mieć takie niespodzianki to budujcie z wkładów bolesławiec i innych. dziś tylko komin murowany ci polecam. Ale marketing czyni cuda dziś w markecie jak wkład widziałem to niedługo osiągną w ceramice grubość rur nierdzewnych bo do stalowych czarnych już się prawie wyrównali, Masakra co się wciska ludziom.

Tu zaś brak zgody:) Oczywiście wszystkie standardowe rury szamotowe o grubości 2-3 cm to problematyczna trwałość, obarczona wieloma warunkami, trudnymi do spełnienia w praktyce.

Co do cienkich rur, mam inne zdanie. Nie wiem co oglądałeś w markecie (i jakim), ale prawdopodobnie chodzi o rury izostatyczne. To technologia, której trwałość jest dwukrotnie większa od rur zwykłych. To oczywiście określenie dość amatorskie, ale zapewniam cię, rzetelniejsze od wielu certyfikatów :D Robiłem badania takich rur w swoim laboratorium. Kilka systemów traktowałem dymem (spalinami) z drewna, szokowymi wzrostami temperatury do 820 o C i pękły dopiero po 3 dniach katowania. Awanta Schiedla nie udało mi się wykończyć :(. Być może wynika to ze struktury zewnętrznej ich ceramiki. Karbowana powierzchnia, ma większą płaszczyznę oddawania ciepła z zewnątrz...

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja wiem tyle stary komin stał tyle lat i było dobrze (zresztą sprawdzone do paliw stałych od wieków) zachciało mi się piec zmieniać to przekrój musiałem zwiększyć więc systemowy postawiłem. No i w moim "laboratorium" system nie zdał egzaminu. efekty możecie podziwiać zresztą już dawno o tym pisałem to nie nowość żadna.

Natomiast warto żeby inni widzieli co się stać może i jak wtedy firma traktuje klienta.

• 4 months później...

Witam po dłuższej przerwie,i dziękuje wszystkim za cenne wskazówki.

Komin wybrałem Jawar i taki postawie, tak jak pisałem jako rezerwa, więc nie wiadomo czy w ogóle go użyje.

Teraz kolejne pytania więc jeżeli podpowiecie będę wdzięczny:)

Komin systemowy jak wyżej wspomniałem + 4 kanały went. z cegły wentylacyjnej.

1Chciałbym żeby nad dachem wyglądał powiedzmy tak https://www.google.pl/search?q=dylatacja+komina+systemowego&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjdyJX4uKXMAhUiDJoKHeybAkgQ_AUIBygB&biw=1280&bih=679#imgrc=C2iDRo82biVoPM%3A

z tym że od dachu do pierwszej wysuniętej cegły chciałbym ten fragment zrobić w kolorze elewacji(biały) a zakończenie jak na foto klinkierem.

Jak to fachowo zrobić obmurować od dołu czy tylko otynkować a jeżeli tylko tynk to ne czym te klinkierowe cegły położyć.Mi sie to bardzo podoba ale jeżeli to waszym zdaniem przysporzy w przyszłości problemów to zrezygnuje z takiego wykonania.

2.komin jest przy ścianie nośnej a właściwie w jej wnęce oczywiście odsunięty od niej 0.5-1.0 cm czy w tą szczelinę wsunąć styropian wełnę czy zostawić wolną przestrzeń.

Mam nadzieje że za bardo nie namieszałem

pozdrawiam i czekam na wskazówki