Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

steki z krowy mlecznej i nie tylko


niktspecjalny

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 311
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale nic to.Walczymy na przepisy nadal. Będę tu wklejał steki z wieprzowiny,wołowiny i inne pseudo steki jakie można wymyślać.Na różnych urządzeniach a nawet ognisku i grillu.Na kuchence gazowej czy indukcyjnej,elektrycznej albo ceramicznej.Pokażę jak w prosty sposób z tego mięsiwa dostępnego na naszym rynku można bawić się w steki czy różnego rodzaju podobnych kotletów itp.Jutro pierwsze fotki.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ino ten mający się ku upadkowi topik ma jedną cechę różniącą. Otóż ludzie gadają między sobą, nie zaś do siebie...;)

 

W sumie dlaczego by nie.Patrz Pan masz tu mięcho ,które zrobiłem inaczej specjalnie dla ciebie.Zapytam wprost.Potrafisz przyrządzać posiłki?Zjadłbyś coś takiego?Jeśli nie to dlaczego?Jeśli odp. ma być podobnego typu jak tych co mi źle życzą nie odpowiadaj.Ale jeśli myślisz deko inaczej to wal jak w dym.

 

numero 1

http://images68.fotosik.pl/321/f9e7eafcf8d774demed.jpg

 

Kawałek mięsa dość cienko rozbitego i delikatny pocięty w paski boczek wędzony.

 

numero 2

http://images69.fotosik.pl/321/3849e17863f39da0med.jpg

 

boczek został delikatnie wbity tłuczkiem do mięsa.

numero 3

http://images67.fotosik.pl/323/4f43b1b68e6a2167med.jpg

 

zostało przyprawione tymiankiem,majerankiem,ostrą papryką,solą i pieprzem ziołowym,które to przyprawy wsypano do dwóch łyżek oliwy z oliwek.Omasta jest pod spodem gdybyś nie zauważył.

numero 4

http://images66.fotosik.pl/321/b74e31f5ea99906emed.jpg

 

rozgrzana babcia grillowa na kuchence indukcyjnej bez grama tłuszczu bo jak widzisz omasta wycieka i samo mięso puszcza soki.

 

numero 5

http://images69.fotosik.pl/322/63f806aa4498c387med.jpg

 

wbity weń boczek dodał tylko finezji w czasie smażenia.

 

numero 6

http://images70.fotosik.pl/321/a4e003139388945fmed.jpg

 

dwie nieśmiałe duże pieczarki drelowane z masłem czosnkowym na talerzu po zdjęciu steko-kotleta.Oprawa z ich grzaniem dowolna.Te zostały poddane mikrofalom tak aby masło się rozpuściło.

 

numero ostatnio 7

 

http://images66.fotosik.pl/321/4db3e0bb9cf989aamed.jpg

 

Teraz się Pan wykaż Panie Lewandowski.Demagogia to twa czy nie?Masz Pan głos Panie Lewandowski.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam kupione wczoraj steki.Będą zrobione na którąś z najbliższych kolacji.Ten jakoś najbardziej gały me zapisały.

 

http://images69.fotosik.pl/326/c5ccf4b73add3abbmed.jpg

 

Zakupiłem nowe urządzonko, w sumie dla synia bo przecież wykształcony kucharz(sam sobie znalazł może nie jakaś kiszka) i przypuszczam ,że już niedługo tu się zaprezentuje.Zawsze długo się zbiera a nóż widelec się zdecyduje.

http://www.islshop.co.uk/320-2302-thickbox/duadine.jpg

Ciekawie wygląda i steki można robić.Będę mu podkradał i pitraszenie prezentował.No chyba ,że mi zakaże.Kiedyś wkleję moje urządzenia pomocne nam w kuchni.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój przepyszny stek tak stwierdzili milusińscy jest tym który często będzie bywał na mych stołach.

Jak radził Okrasa moja próba na kuchni indukcyjnej i na patelni grillowej powinna ograniczyć się tylko do grubo mielonej soli i grubo mielonego pieprzu.I kuźwa nic więcej.

http://images67.fotosik.pl/332/3ab11d582c353ab9med.jpg

Na patelnię bez grama tłuszczy. Pole z funkcją power boost i smażonko. ..............

http://images69.fotosik.pl/331/63e1018fc615bc85med.jpg

Jednak z kością wołowina to jak schabowy z kością.

http://images67.fotosik.pl/332/afac1633f1e84ba5med.jpg

Grillowany z obydwu stron pamiętając by go tylko natrzeć solą z jednej strony tą którą grillujemy pierwszą.Drugą stronę solę w momencie gdy mam go przewracać.Następnie do naczynia żaroodpornego.Zawsze zapomnę zrobić jak leży i odpoczywa w piekarniku.180 stC 4 min.Wyjmuję i odstawiam na chwilę.U mnie ta chwila trwa zbyt krótko bo każdy chce go jeść natychmiast.Pieprz sypię przed włożeniem do piekarnika.

http://images66.fotosik.pl/331/dd4d29ec3ccce24cmed.jpg

Tak go chciałem pokazać może za apetycznie nie wygląda ale proszę zwrócić uwagę na jego kolor od kości .Tam to mięso jest bardzo delikatne.Smakuje wybornie.Ten sposób grillowania na kuchni indukcyjnej jest the best.

http://images69.fotosik.pl/331/a97f8e2927431fdemed.jpg

Gorąco polecam ten stek z tej wołowiny i to polskiej wołowiny,z polskiej krowy.Rewelacja.Następny może będzie już z nowego urządzenia jak mi synio użyczy.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wygląda to tak.

 

http://images67.fotosik.pl/336/1509d126c598af5dmed.jpg

 

czyli kotlety,skrzydełka i boczuś.

http://images67.fotosik.pl/336/29c0a68276553933med.jpg

miód wlany do skrzydełek plus przyprawy.

http://images68.fotosik.pl/334/e06747c826ceb488med.jpg

folia, bagnet do szaszłyków,boczek ,cebula ,zawinięcie i marynowanie.

http://images70.fotosik.pl/334/3ba692a16e72d8ffmed.jpg

Kotleciki -steki nie z krowy ale w przygotowaniu stek ze szponderku.Wiem ,ze głupio brzmi ale pseudo stek ze szponderku może być ok. Wkrótce.

http://images66.fotosik.pl/334/27a155d1d06f30a1med.jpg

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niedziela.Zakupy w Selgrosie. Starszy Pan z Florydy zarzuca mi

z krówek mlecznych tylko NS potrafi przygotowywać prawdziwe steak'i nie ustępujące nawet szlachetnym wagyu :) (mnie się nigdy to nie uda :( ... nawet jeżeli przypruszę mięsiwo magicznym proszkiem z grzybów i spryskam czarodziejskim olejem truflowym, że o innych cudownych mieszankach i wklepywaniu tłustych kawałków wieprza nawet nie wspomnę :) )

... to prawdziwy cudotwórca i zapewne z tego powodu te "latające cyferki"

 

Posypka grzybowa to nic innego jak suszone ,selekcjonowane np.podgrzybki i np.pieprz ziołowy lub mielony pieprz naturalny.Grzyby nie "haluny "jak to kolejny mądry inaczej cudnie się wprowadził we wątek myląc te właściwe po których ma filmy;):)Co daje olej truflowy i to bardzo niepoprawnie interpretowany przez Dziadzia naszej Kulinarnej części FM.W/w stek był przyprawiony z wołu tylko grubo mieloną solą i grubo mielonym stekiem.Kotleto stek z wieprza a wędzony boczek by dodać soczystości.Czytanie ze zrozumieniem upada u Dziadzia i innych pomagierów.Proszek z mielonych grzybów jest wprost rewelacyjny i bardzo przydatny do podkreślania smaków różnych potraw.Olej truflowy do wszelakich sosów omletów i właśnie jego aromat wspaniale łączy się i cudnie podkreśla smak nawet mięsa.Jego aromat jest prawdziwy a nie jakiś syntetyk aromatyczny często i gęsto pokazywany przez pseudo piewców,nie mających pojęcia o pitraszeniu.

 

Dziadziu gdzie jest błąd jeśli w wieprzowego kotleta został dość zgrabnie wbity boczek wędzony???Gdzie Dziadziusiu według ciebie w posypce z grzybów i pieprzu ziołowego jest błąd.Ty za długo za granicą wpadaj częściej do swego rodzimego kraju do Ojczyzny twej.Chcesz być ponad wszystkimi???.Bądz sobą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najpierw może nie syfiaste ale smacznie wyglądający szaszłyko-stek:D

http://images67.fotosik.pl/356/befd987a080eabebmed.jpg

Już z ogniska

http://images69.fotosik.pl/355/48c387dbd51142a3med.jpg

Młodzież testował a4 -kę i pojechała zatankować gaz.To aby mi szaszłyko-stek nie wystygł, testownąłem urządzonko.Proszę :

http://images70.fotosik.pl/354/35f4d1a0606a7b02med.jpg

Przepyszne kawałki smaków z ogniska.

Te są pycha i dzisiaj znowu na maszynie synia.Na śniadanie nie może być.Zostały dwa kawałki .

http://images70.fotosik.pl/221/23cb98256dee9235med.jpg

http://images67.fotosik.pl/356/5a671ffeeffb16d7med.jpg

zaraz włożę je na urządzonko.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem dla .................mikst.Popatrzcie.

http://images69.fotosik.pl/356/7bd9f915fe1c9c18med.jpg

Wołowe,sklepowe hamburgero-steki.

http://images66.fotosik.pl/355/f1c81513696e12d6med.jpg

Bułki grillowane

http://images68.fotosik.pl/355/0369018502877841med.jpg

całość.

Dla Lewdgo i Gaza ponieważ nie potrafią ku uciesze innych.

http://images68.fotosik.pl/355/20a00c99036acda9med.jpg

Stek posypany Vegetą i.............tym

http://images68.fotosik.pl/356/bbdfc64756d18c86med.jpg

On i jego dodatki

http://images67.fotosik.pl/357/803641767cefabb8med.jpg

Panowie wiecie co jest wśród dodatków.Wiecie ,że jest Vegeta i inny syf.Ale dostrzegacie jeszcze coś???

http://images67.fotosik.pl/357/9eaa936cf542f579med.jpg

Teraz stek na leże.

http://images68.fotosik.pl/356/dc5408b1a5479e30med.jpg

Miast jego to

http://images68.fotosik.pl/356/be182a41fa9cdd1amed.jpg

Na drugą część i stronę.

http://images66.fotosik.pl/355/b34efe4caf63563emed.jpg

Dodatek jeszcze jeden plus Vegeta nań

http://images70.fotosik.pl/355/6b6e978cce4dca3cmed.jpg

Tost przygotowany.

http://images70.fotosik.pl/355/9ce8c9665c0b18d8med.jpg

I finał ze stekiem z polskiej krówki.Jako dodatki:

 

  1. Grillowana szalotka
  2. grillowany czosnek w łupinach
  3. grillowany pomidor na tost
  4. grillowana pieczarka w naturalnym maśle

 

http://images70.fotosik.pl/355/2b49882824d39606med.jpg

 

Ktoś pomijając elitę............oprócz tych dwóch Panów powie coś o tym syfie?Jeśli nikt uznam ,że ................najpierw poczekam.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to po łapkach już było elita FM górą.Ten Pan od mego syfu już też mi zaimponował stekami,pozostaje tylko jak to perm niesłusznie zauważył zlać to i robić swoje.Sam to kiedyś pisał ,że nie da się udowodnić smaku patrząc na fotkę i opis potrawy w tym przypadku steka wołowego.U niego w topiku jest jednak na odwrót.Tam zelówę poznaje się właśnie z prezentowanego zdjęcia a miano syf to niekończąca się opowieść tego ,który ma dwie lewe ręce i wodę także przypali.:yes:.link dla guru bo mnie czyta. http://www.befsztyk.pl/ges-mrozona-polska-owsiana.html

Jestem zarejestrowanym użytkownikiem.Zastanawiam się czy wyjdzie mi na mojego syna urządzeniu grillowym to cudo rib-eye-baskijski-sezonowany-na-sucho.2.jpgDo czego jest przydatna np. słonina w paski cięta.

Świetnie smakuje zamarynowana wcześniej w majeranku, soli i pieprzu oraz pieczona obłożona słoniną.Gęś.
to tak ku uwadze.

Później będzie na patelni grillowej kuchni indukcyjnej, może ten produkt.Wygląda wspaniale.

stek-filet-mignon-limousine.2.jpg

Postaram się nie zrobić syfu i zelówy.:yes::D.Ale poczekam na steki bo bardzo mnie interesują ,tego Pana co moje gotowanie nazywa syfem.Czytający mnie tutaj nich też poczekają czym wykaże się . ada_marcin i w rzeczy samej Pan perm na kuchni swej gazowej na ,której osiąga temperatury 300 stC i wyższe.

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jadam steki z krowy mlecznej i smak mają i nie są podeszwą jak to piszą.No ale cóż trzeba iść za trendami co nie oznacza ,że nie kupię naszej ligawy lub innej części polskiego wołu i usmażę stek. Kiedyś natknąłem się na fajną stronkę ale gdzieś mi umknęła ,ustawiony pod tablicę przez wiadomo kogo udało mi się ją odnaleźć.Nie mogłem początkowo w to uwierzyć ile sprzeczności jest w tym co pisze autor w swym topiku o stekach.Niestety autorka wypowiada się o stekach z krowy mlecznej ale nie wie bo i skąd ,że ja pokazując stek z w/w traktuję jak dostępny dla wszystkich i prawie wszędzie u mnie w wątku o nazwie pseudo stek.Do rzeczy.Fajne cytaty autorki są tu

http://wkrainiesmaku.pl/14665/jak-usmazyc-perfekcyjnego-steka/

i tu o czym pisałem wcześniej

http://wkrainiesmaku.pl/14619/gdzie-kupic-dobra-wolowine/

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Perm za trzy tygodnie kupi z sieci steki i je zaprezentuje.Ja tam chętnie poczekam jak z tej patelni to wyjdzie na 300 stC z jego kuchenki gazowej.Ładna.Poczekam nawet dłużej.Choć ten ta to bardziej mnie zastanawia czy wataha czy naprawdę mocni w gotowaniu.No cóż czas jednak jak mówiłem będzie rozwiązaniem tego spektaklu.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=288161&d=1415522386

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wikipedia by przestrzec przed robieniem steków na kuchenkach gazowych.

Otwarty płomień palnika gazowego tworzy tlenki azotu ! Tlenek azotu jest gazem i dyfunduje swobodnie w każdą stronę. Jeśli nawet włączamy wentylację nad kuchenką gazową na pełną wartość to i tak w przeciwległym końcu kuchni ilość tych związków będzie znacznie przekraczała obowiązującą normę. Dwutlenek azotu NO2 (masa atomowa 46) jest cięższy od powietrza i ma raczej tendencję do opadania w przeciwieństwie do tlenku węgla (CO – masa 28 – ciut lżejszy od powietrza)Dodatkowo podczas spalania gazu powstają drobne cząstki, węglowodory wielopierścieniowe, lotne węglowodory, formaldehyd i inne związki (6)Gaz przyczynia się do większego rozwoju pleśni ze względu na powstawanie wody jako produktu spalania.

W pracy nr1 znalazło się takie zdanie:‘’Kuchenka gazowa z aktualnymi atestami emitowała tak znaczne ilości tlenków węgla i azotu, że najwyższe dopuszczalne stężenia dla pomieszczeń mieszkalnych były wielokrotnie przekroczone w pomieszczeniu o normatywnej wentylacji’’

Inne zdanie:‘’szokująca jest wysoka emisyjność palników nawierzchniowych i piekarnika kuchenki gazowej’’

 

To dopiero smaki życia.:yes::):sleep:.Moje syfki z nowoczesnej kuchenki indukcyjnej to nic w tym porównaniu:wave:.Znowu przegrywam w przedbiegach.Smacznie i zdrowo i bezpiecznie.

 

Tak samo dziwne i tak samo mało zrozumiałe. I też tylko do siebie i też bez zwracania uwagi co inni o tym sądzą.

No właśnie

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czemu bierzesz moją patelnię? Kup se swoją. No, dobra, to przy okazji ją umyj.

 

 

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=288161&d=1415522386

 

My precious!

 

Wice Wersa ..Biorę przykład z twojej patelni bo mistrz w stekach to jest to.Ty wziąłeś mój przykład i jest kompromis:yes::yes::yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...