Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

steki z krowy mlecznej i nie tylko


niktspecjalny

Recommended Posts

Bez cytowania.Minutowy stek.:D. a nadaje się na roladki.No wymiękłem.Mus pojechać i zakupić bo roladki wołowe to fajna rzecz.U mnie było by to danie obiadowe i do kielicha dla facetów z mego grona.;););).Czas może na zmiany.W/w w Wiki, tam może tkwi problem.

O tym, że nadaje się na roladki napisali uczciwie na opakowaniu. Zrób te roladki, chętnie obejrzę relację. Tylko, na miłość Boską nie pisz "syfiasta patalacha" czy "kolo" i podobne bo to odrzuca.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 311
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dobrze ,że nie mam patelni żeliwnej.Same sprzeczności w jej użytkowaniu.Smażyliśmy u znajomych na gazie steki.Rozgrzana przywierały,Śmierdzi spalenizną,dymi okrutnie.Patelnia nie znosi wysokich temper.Nie można rozgrzewać jej szybko ale stopniowo.bo dostanie szoku termicznego jak przystało na żeliwo.Ale jak jej nie przegrzać i te 300 stC dla smacznego steka. Trzeba niesamowitej wprawy by zrobić na niej stek.Nam przywarł a właściwie mojemu kumplowi.Jej konserwacja to cud.Nadaje się na ognisko bo w oczy nie kuje.Mieliśmy bakłażany litości uwielbiamy je ale przywarły te spijacze tłuszczu.I ta patyna o której mówiła jego mama.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W jednym z wątków widziałem stek.Widziałem i powiem ,żeby nie to na czym został zrobiony i gdyby był z jakąś oprawą wygląda dobrze.Ok.

Te steki -steko kotlety itp. z wołu,które eksperymentuję i nie tylko z wołu(bo o to mi chodzi w topiku,by coś innego także nam smakowało) jak na razie podeszwami nie są i smakują.Proszę popatrzeć jakie oblicza może przyodziać różnego rodzaju grillowane mięso.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Obiecane fotki innego stek.

http://images67.fotosik.pl/394/3ba77b9662abad58med.jpg

W sąsiedztwie ma pieprzową parzoną tak dla równowagi.

:wiggle:http://images68.fotosik.pl/392/a79b152d41bd9204med.jpg

Na grillu konkurują ale czasy grillowania mają inne.

http://images70.fotosik.pl/392/80b83fc6e70535d6med.jpg

Ten stekotlet został tym razem posmarowany wodnym roztworem soli z morskiej,przez zanurzenie.Znane wśród starych wyjadaczy:hug:

http://images68.fotosik.pl/392/194aa89f71559515med.jpg

Tak zachował się na grillu.Kiełbacha już wystartowała.

Tak prezentował się na talerzu z goudą wędzoną z czosnkiem i oliwkami i francuską mą ulubioną.

http://images67.fotosik.pl/394/f596ffa5217f6e40med.jpg

Jest bardzo soczysty i przypomina mi coś ale nie powiem by nie obudzić diabełka.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najlepsze steaki

Byłam zaproszona dwa razy do restauracji parę miesięcy temu i nie mogłam wyjść z podziwu na temat: urokliwego miejsca, w którym znajduje się restauracja oraz potraw...ten aromat, przyprawy, mięso i dodatki...wszystko zgrane w idealną harmonię i kompozycję. Polecam wszystkim bardzo na spotkanie służbowe, przyjęcie okolicznościowe czy po prostu na spędzenie miło czasu i doznanie niezapomnianych przeżyć smakowych........Ela (kobieta, 19-30 lat)

Byliśmy gośćmi Delmonico Cut Steakhouse podczas Sopockiego "weekendu za pół ceny". Mimo dużego obłożenia i masowych rezerwacji, z pomocą miłej obsługi udało nam się znaleźć miejsce. Skosztowaliśmy siekanych steków z gorgonzolą i z krewetkami i były przepyszne.

Steki - najlepsze jakie jedliśmy w Polsce. Obsługa - bardzo miła i kompetentna - dziękujemy za wykład na temat steków (z użyciem deseczki w kształcie krowy). Do tego lokal jest świetnie zlokalizowany - można pobyt tam połączyć ze spacerem po lesie.

 

Muszę tam jeszcze raz pojechać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Naszą polskość w gotowaniu zagłusza Świat zew. naszych potraw nie należy traktować jednostkowo.Mamy najlepszą kuchnię na świecie i wspaniałe korzenie w pokazywaniu co jadamy i jak.

http://images68.fotosik.pl/393/a16ff3e3a0cbf5bbmed.jpg

Inny stek ale z czego?Specjalnie poprosiłem Pana w Selgrosie o takiego filecika.Cudownie go ponacinał.Zrobiło to na nas ogromne wrażenie.

http://images66.fotosik.pl/393/d9ea6922a8f8a05cmed.jpg

Jest niesamowicie smaczny.Wymaga liźnięcia wodą morską i odrobina pieprzu mielonego.

http://images66.fotosik.pl/393/c6c6377c97b919c5med.jpg

Nie wymaga dużej temp.

http://images68.fotosik.pl/393/4fd5adcdd50c2c47med.jpg

Jego otoczka i dodatki.Polecam.On jest zajefajny.Cudownie smakuje z sosem pomarańczowym.

 

aha...moderatorem musi być ktoś z powołania a nie z łapanki.:wiggle: .To osoba .która ma wagę w głowie Kiedyś coś czytałem o tem.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurcze wszyscy na około mają takie piękne urządzenia do steków a może kupię coś takiego miałbym komplet.

http://rollergrillsklep.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_06bdb1389353f274fbdd7eef8905147d.jpg

Do dokładnego smażenia steków i hamburgerów, bez redukcji, zatrzymujący wszystkie soki i witaminy, lub do grillowania ryb w najzdrowszy z możliwych sposobów, nic nie zastąpi grilli kontaktowych Roller Grill. Zaopatrzone w płyty żeliwne dla perfekcyjnego, równomiernego smażenia. Górna płyta jest samozrównoważona, a sprężyna uciskowa regulowana, więc możesz dostosować smażenie do potraw. Dostępny z rowkowaną lub równą płytą do omletów, jajek, smacznych naleśników, chleba, blin, wrapów.
Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapytałem znajomej przyjaciółki ,co sądzi (Lublinianie znają szaszłyk z warszawskiej koło Botanika) o takim zakupie li tylko do użytku prywatnego.Powiedziała iż to doskonały zakup choć drogi ale wart tego co ma być zdrowe i konkretne, a on do tego pasuje wybornie.Zapytałem bo różnie się mówi na FM o tego rodzaju wynalazkach kulinarnych,według niej a nie sprzedawcy takie urządzenie jest właśnie dobre do smażenia steków.Nie tylko dobre ale i bardzo wyszukane-odpowiednie.:yes:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bilety już są.Steki z Teneryfy na fotkach także będą.05.02.2015 wylot z Warszawy.Już się nie mogę doczekać.W lutym steki w basenie z witaminami z sokiem który nie wypłynął zeń,:D:stereo:,aha czytałem o posypce do steków z serca wołu.Ciekawe.:yes:

 

Lecę do topiku z kiszką ziemniaczana i nie tylko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio bardzo lubię ansi. Walczy ze stekami zresztą bardzo poprawnie.Zakupiłam i koniec.Zapewne dla podtrzymania topiku wklei swoje realizacje.Wierzę ,że ta zrobi i chylę czoła za tak desperacki czyn.Wiem ,że jest odosobniona i brakuje jej ................mi także może kiedyś opowie kto to był.....ja wiem mam fotki i je pielęgnuję.:yes:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolędnicy już są ale ubaw mam po pachy nawet synia zawołałem by wskazał mi w konkurencyjnym wątku tak wspaniałą patelnie ada_marcin.Kuźwa chef ją widzi a my nie.:).perm przynajmniej pokazał jak smaży jak ją niszczy sok ze steka jak brązowieje jak przypala się.a na prezentowanej fotce znowu czary mary:):popcorn:.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tuż po Andrzejkach a zabawa trwa,kolędnicy przybywają.Zastanawia mnie czyj to klon wtargnął do wątku o stekach wołowych,a może to nie klon tylko..............................ale nie uprzedzajmy wypadków.Perm ma teraz trudne zadanie czas płynie sklep" Befsztyk" czeka a z nim ja,a tu konkurent bardzo znany na FM z jakim doświadczeniem jak zmyślnie potrafiący dostrzec zły poziom gotowania steków z krowy mlecznej(widać to po reakcji Chefa i innych kolędników,
idealne cięcie - z kością - widać rękę fachowca, doskonała grubość 3/2"
a mówiłem dziadziunio a tu mea culpa,moja wtopa jaki on ma wzrok ze zdjęcia odczytał te 3/2".Szacun albo.....................)zapewne, a dowiemy się w następnych odsłonach jak cudownie wyglądają jego steki z jakże dobranej patelni i jej otoczenia.:);) Edytowane przez niktspecjalny
wzrok Chef
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przestrzegam czytających z ukrycia ,że nie na stekach świat zbudowano.:D ale skromnie z ukrycia śmignę mini steka bez kości w nieco innym wydaniu,

pamiętając o tym,że mając np. polędwicę wołową to stek będzie przepyszny.Jeśli użyjemy tańszej wołowiny to także doznamy rozkoszy na podniebieniu wiedząc jak go smażyć i podawać.Kolędnicy wiedzą zapewne,że nie USA,a Portugalia kocha najpiękniej wołowinkę,bo to oni twierdzą ,że każdy kawałek wołu można dobrze usmażyć tylko czasem trzeba silniej gryźć:D:D:D.Portugalczyk to europejczyk.:yes::stirthepot:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zeluwuńka na szynuni truflowej.

http://images69.fotosik.pl/425/f147a3cf016036ffmed.jpg

http://images69.fotosik.pl/425/c3e25467927c2811med.jpg

 

http://images67.fotosik.pl/426/b2415f5b7edd3266med.jpg

Te mleczne mają smaczną ligawę.Na tej szynce z trufelkami wyborna.

http://images67.fotosik.pl/426/85814004eff8b62bmed.jpg

 

a tu bez żółtego makaronu ale nie stek ale jak wygląda modzie???.Fotka dobra???.Odpowiedz.

http://images66.fotosik.pl/424/7bf4b5ac3c99f77bmed.jpg

Łódeczki kaman.Dla kola.Nie to abym się wyżywał. Sie odżywam.

http://images70.fotosik.pl/423/af3fa8d8a8da5670med.jpg

CD.......

http://images70.fotosik.pl/423/2e9028e980cc2239med.jpg

Ta z drugiej flanki-przewrotki.

Etam takie dodatki do steka z krowy mlecznej.

http://images68.fotosik.pl/424/2cf8ab38ebf5fda1med.jpg

Kuźwa czy ja jestem u siebie w temacie???

http://images69.fotosik.pl/425/9d0d52cf17259437med.jpg

 

http://images67.fotosik.pl/426/e7ca48d471e7114emed.jpg

Napisała joliska moderator forum

.................tam się wyżywaj kulinarnie i opisowo.....................

 

kiedy widzę zdjęcia Twoich potraw, odechciewa mi się jeść

 

Popracuj nad techniką zdjęć, opisami

 

Tak ma robić mod............???

Jadasz coś w domu???Chyba nie za bardzo wykwintnie bo furory w domciu nie robisz.Przykre jest to jak ulung i uciekł ma prawo oczernia bez podstawy.Jeśli joliska wklepiesz tu foty lepsze od moich hyle czoła i odszczekam ,że się myliłem.Jeśli nie to wiesz co???

http://images70.fotosik.pl/423/625437fbccc4ef55med.jpg

 

http://images69.fotosik.pl/425/35e7f2e3cd1e86admed.jpg

 

 

Obraziłaś mnie i to bardzo i to jeszcze jako moderator joliska

Niech czytaja potomni jak Pani moderator joliska jest mocna w gotowaniu potraw.

 

Tylko nie kasuj joliska

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...