Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

steki z krowy mlecznej i nie tylko


niktspecjalny

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 311
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do mieszania używam drewnianej łyżki, zgodnie z zaleceniami Chefa Pawła i sztuki kulinarnej.

 

Jajka scinam na sucho, miękkość i soczystość steka wydobywa cudowny kontrast smakowy w takim zestawieniu. Niebo w ustach, raj na talerzu.

Dla podkerslenie smaku steka ekstra świeżo mielony pieprz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sztuka kulinarna nie znosi idiotyzmu. Wymaga wiedzy, która wpływa bezpośrednio na danie. Obecnie bawię się z plastrami grubości jajka sadzonego, również new yorker.

 

http://s11.postimg.org/mn36w3fj7/sadzone3.jpg

 

Jutro na śniadanie super cieniutkie(2-3mm) plasterki ribeye, właśnie zostały przywiezione. Jako same steki, w super temacie o stekach - Stek, w końcu można...

 

http://s4.postimg.org/uaiwr5hlp/re_1.jpg

 

http://s7.postimg.org/tirm2s4az/image.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyczytałam, że najlepszym amatorskim sposobem cięcia steka na grubość 2-3mm, jest jego zmrożenie przez 1 godzinę. Wykorzystałam tą wiedze do cięcia steka w paseczki i jest to rewelacyjna metoda. Natomiast cięcie w cienkie plastry, było zabawą na jedno pociągniecie noża.

 

 

 

http://s1.postimg.org/4zy86i83j/sadzone2.jpg

 

http://s22.postimg.org/uwh1km0n5/sadzone1.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chciałbym wiedzieć ile można wytrzymać na takim żarełku.Zapewne długo.:rolleyes:.Obiad,kolacja a teraz szykuje się;) śniadanie.No nic nie można zarzucić .Podoba mi się.Cienki stek i jajko podobnie.;).Jednak suszona wołowina bardziej niż mrożona w jajku. Jakoś mi to nie współgra.Pierwszy raz widzę takie rozwiązanie.Nie kupuje tego za grube i nie wymieszane i za bardzo ścięte.:bye:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://s11.postimg.org/xr7t08yjn/na_cudownym_s.jpg

Na chwilę obecną przeszkadza GW, i mam serwować Marcinowi aligatora. Mając takie zaburzenia zachowania zmień facet forum, tylko tyle.

 

 

 

Bez pieprzu, jego zamiennikiem jest ostra papryczka. Trzy plasterki wzorcowo zamienią pieprz. Steka zmroziłam 45 minut przed cięciem. Plasterki wychodzą spod noża wzorcowo, wszystkie są idealne o równej grubości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

.................... Mając takie zaburzenia zachowania zmień facet forum, tylko tyle..

 

Jesteś w moim topiku i gotujesz te syfiaste jaja.To tak dla równowagi byś wiedział jak smakuje słowny syf,którym mnie poczęstowałes.Wątek jest mój, perm kiedyś szanował to, ty widać jajca sobie robisz i szacunku za grosz.:DSchamińdzory.;););):offtopic::goodnight::wtf:.Nie każ mi iść.Ty idź stąd.:stirthepot::D. jesteś w moich krowach mlecznych .Piszesz sam do siebie .:yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jesteś w moim topiku i gotujesz te syfiaste jaja.To tak dla równowagi byś wiedział jak smakuje słowny syf,którym mnie poczęstowałes.Wątek jest mój, perm kiedyś szanował to, ty widać jajca sobie robisz i szacunku za grosz.:DSchamińdzory.;););):offtopic::goodnight::wtf:.Nie każ mi iść.Ty idź stąd.:stirthepot::D. jesteś w moich krowach mlecznych .Piszesz sam do siebie .:yes:

 

Jednak mam rację.

 

Masz pecha facio, bo właśnie skończyłam zagospodarowanie resztki steka ze śniadania. Pociełam go na cieniutkie plastry. Nadzienie to szalotka, marchewka, seler,czosnek,natka,parmesan, papryka,sól i pieprz.

 

http://s30.postimg.org/c2nxouqq9/na_rode.jpg

http://s2.postimg.org/kgz69apt5/na_rode1.jpg

 

Oczywiście również sznurek kucharski.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jesteś w moim topiku i gotujesz te syfiaste jaja.To tak dla równowagi byś wiedział jak smakuje słowny syf,którym mnie poczęstowałes.Wątek jest mój, perm kiedyś szanował to, ty widać jajca sobie robisz i szacunku za grosz.:DSchamińdzory.;););):offtopic::goodnight::wtf:.Nie każ mi iść.Ty idź stąd.:stirthepot::D. jesteś w moich krowach mlecznych .Piszesz sam do siebie .:yes:

 

Nieprawda.

Czytam z coraz większym zainteresowaniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nieprawda.

Czytam z coraz większym zainteresowaniem.

 

 

Dziękuje bardzo Greengaz.

Jak widać uczę się. Kocham swojego męża za to, że jest prawdziwym facetem. Więc się staram.

Mam taki plan, sos z prawdziwków i kasza gryczana. Grzybki zbierałam własnoręcznie. Będą idealne do wołowinki.

 

http://s7.postimg.org/61vxuqaej/sos_z_prawdziwkow.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie karmić trolla tak mi powiedziano.:D:D:D.Taki kumaty z ciebie facet i nic nie rozumiesz ja już wiem ale ty jako facet jeszcze nie.:D:D:D.Pozostawiam cie w tych wzlotach,choć przyznam ,że choć nie spadasz i zmieniasz rekwizyty bardzo sprytnie to robisz.Nawet co niektórzy nie załapali ja tak i jest mi wesoło z tego powody ,że taki facet jak ty nie potrafi zapanować na tym i własnie nad samym sobą.Ale zawsze to facet.:D:D:D.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie karmić trolla tak mi powiedziano.:D:D:D.Taki kumaty z ciebie facet i nic nie rozumiesz ja już wiem ale ty jako facet jeszcze nie.:D:D:D.Pozostawiam cie w tych wzlotach,choć przyznam ,że choć nie spadasz i zmieniasz rekwizyty bardzo sprytnie to robisz.Nawet co niektórzy nie załapali ja tak i jest mi wesoło z tego powody ,że taki facet jak ty nie potrafi zapanować na tym i własnie nad samym sobą.Ale zawsze to facet.:D:D:D.

 

 

No i wykończyłam forumowego pieniacza ns-a za pomocą mięsa wołowego, ale granic debilizmu nie mam zamiaru przekraczać. Zapraszam na steki do wiadomego tematu, tutaj dalej będę wklejała końcówki tematu, czyli i nie tylko.

 

 

Kaszę gryczaną jako dodatek do wołowiny, mam zamiał gotować na bulionie wołowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam czas..Robię testy.Różne rodzaje kawałków mięsa w identycznej obróbce i przyprawach.Grill elekt.

Dzisiaj schab ze stekarki.Przyprawy sól ziołowa,pieprz,papryka,sok z cytryny,oliwa.żywy tymianek.

Inne:

1.schab

2.pierś z kurczaka

3.karczek

4.polędwica wieprzowa

5.polędwica wołowa

6.boczek surowy

7.szynka

8.łopatka

9.cielęcina z kością

.

.

.

.

.

.

10.dopiero może steki wołowe z różnych cięć.

Opiszę każdy z wymienionych. Trochę czasu to zajmie ale opiszę.No chyba ,że moderator joliska znowu mnie zacznie obrażać publicznie to nie skończę.:D:stirthepot:

 

Powracaj ze zdwojoną siłą, bo nie wiem co jutro zrobić na obiad.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zabawiłeś się w tanią grę by jeszcze raz być uzurpatorem i to mocno podkreślić.Twój czas kolego się skończył.:yes:.Pora pole oddać tym Wielkim.:offtopic:.Powrócę ze zdwojoną siłą ale ty odpoczywaj takie panują tu zasady.

 

p.s.bardzo ładne podkładki z wołu w roli głównej.:yes:

 

Mój kochany Marcin nie pije i nie ćpa. Najbardziej go kocham za to, że jest prawdziwym facetem a nie "rozwydżoną ciotą z kompleksami". Dlatego się tak staram.

 

Dodam, że kasza jest bardzo zdrowa i postaram się jak mogę aby wyszła idealna.

Edytowane przez ada_marcin
był
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...