Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komin z wkładem ceramicznym

Recommended Posts

Pytanie do doswiadczonych i majajcych doswiadcznei w tym temacie czy taki komin z wkładem bedzie sie nadawał do zwykłego pieca na drewno i wegiel ewentualnie co mozecie polecic lub doradzić z góry dzieki planuje w drewnianym domku zamontowac taki komin na ogrzewanie .

http://allegro.pl/komin-9m-fi20-w-uniwersal-systemy-kominowe-promocj-i4701916076.html

Jakość ceramicznego komina systemowego to głównie rury. Pekabet używa dobrych niemieckich rur, pochodzących z "szamociarni" o wielopokoleniowej tradycji mającej początek w 1856 r (Wolfshoher). Ważną sprawą jest prawidłowy montaż, w przypadku domu z drewna szczególnie zachowanie odległości od konstrukcji drewnianej. Poczytaj instrukcję montażu, zanim do niego przystąpisz, bo połowa kominów w Polsce jest montowanych wadliwie. Potem okazuje się , że wykonawca nie raczył nawet zajrzeć do instrukcji.

To zależy co rozumiesz przez pojęcie "do zwykłego pieca na drewno i węgiel". Jeśli masz na myśli piec, który spala opał tak, że rura "wydechowa" z pieca robi się czerwona, zapomnij o kominie systemowym z wkładem ceramicznym.

Prawdopodobnie najlepszy komin na świecie ..., nie konkretna marka a rodzaj konstrukcji , jest kilku producentów tego typu systemów .

Dobry wkład kominkowy , przy prawidłowej obsłudze i opale , nie może uszkodzić takiego komina.

Hipotetycznym problemem może być pożar sadz .. ale on zniszczy każdy komin .

Komin należy czyścić systematycznie i usuwać sadze poprzez wyczystkę .. którą każdy posiadać powinien .

teraz juz posiadam wiecej informacji wiec tak czy ten komin co podałem w linku bedzie dobry do pieca kominkowego przystosowanym do ogrzewania domku grzejnikami.

oczywscie komin bedzie w domku drewnianym ale bedzie stał na zewnatrz domu za wszelki informacje z góry dziekuje nie chciałbym bubla jakiegos kupic

• 3 weeks później...

Ja zastanawiam się nad zastosowaniem do drewnianego domku letniskowego (całorocznego) komina ceramiczno-stalowego.

Jest kilku producentów ale mnie póki co spodobał się taki:

http://www.jawar.com.pl/kominy-stalowe/jawar-cerastal.html

Dlaczego taki ? Bo nie trzeba żadnego fundamentu. Montuje się obejmami po zewnętrznej stronie budynku a więc montaż jest bardzo łatwy i szybki. Wstępnie przysłali mi wycenę i koszt jest taki sam jak komina zewnętrznego.

Może ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem i podzieli się opinią ?

Planuję kominek oczywiście

W kominkach tendencja raczej odwrotna. Ceramika na zewnątrz, do środka stal. Bałagan się zrobił trochę ze zwykłymi rurami systemowymi... nie wiem czy ludzie uwierzą tak z marszu w izostatyczne.

Negując stal do kominka, musisz przedstawić twarde dowody, bo samym szeptaniem nas nie przekonasz;)

W kominkach tendencja raczej odwrotna. Ceramika na zewnątrz, do środka stal. Bałagan się zrobił trochę ze zwykłymi rurami systemowymi... nie wiem czy ludzie uwierzą tak z marszu w izostatyczne.

Negując stal do kominka, musisz przedstawić twarde dowody, bo samym szeptaniem nas nie przekonasz;)

Dziękuję za odpowiedź.

Muszę Cię zmartwić ale nie jestem pracownikiem tego producenta i nie uprawiam marketingu szeptanego.

Jestem osobą która z uwagi na budowę domku letniskowego zaczęła interesować się różnymi materiałami budowlanymi.

"nie wiem czy ludzie uwierzą tak z marszu w izostatyczne"

Przedstawiciel Schiedla twierdzi, że rury izostatyczne stanowią 60% sprzedaży w Niemczech w nowym budownictwie.

Poza tym Schiedel rury izostatyczne sprzedaje od wielu lat więc nie można zgodzić się z Twoim stwierdzeniem.

Mam nadzieję, że nie posądzisz mnie teraz o to że promuje Schiedla.

Na mnie osobiście "działa" gwarancja.

Na rury ceramiczne gwarancja jest 25 lat a na stalowe 10 lat.

Pozdrawiam

Na moją pierwszą żonę miałem gwarancję dożywotnią potwierdzoną przez księdza...Ale do rzeczy ;)

Te rury ze zdjęcia miały 30 lat gwarancji. "Wysypałem" je z komina po 2 latach uzytkowania, bo ktoś podłączył do nich kominek i palił drewnem, zamiast je wędzić jak to jest w zwyczaju. Paląc drewnem przekroczył dopuszczalne normy temperatur i szoków termicznych, więc gwarancję można sobie włożyć miedzy bajki. A izostatyczne z Schiedla faktycznie dobre. Jedyne które oparły się "idiotentesten" (800 o C) w moim laboratorium.

1.jpg