Grucha01 28.10.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Pytanie do doswiadczonych i majajcych doswiadcznei w tym temacie czy taki komin z wkładem bedzie sie nadawał do zwykłego pieca na drewno i wegiel ewentualnie co mozecie polecic lub doradzić z góry dzieki planuje w drewnianym domku zamontowac taki komin na ogrzewanie .http://allegro.pl/komin-9m-fi20-w-uniwersal-systemy-kominowe-promocj-i4701916076.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.10.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Jakość ceramicznego komina systemowego to głównie rury. Pekabet używa dobrych niemieckich rur, pochodzących z "szamociarni" o wielopokoleniowej tradycji mającej początek w 1856 r (Wolfshoher). Ważną sprawą jest prawidłowy montaż, w przypadku domu z drewna szczególnie zachowanie odległości od konstrukcji drewnianej. Poczytaj instrukcję montażu, zanim do niego przystąpisz, bo połowa kominów w Polsce jest montowanych wadliwie. Potem okazuje się , że wykonawca nie raczył nawet zajrzeć do instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grucha01 30.10.2014 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 czyli mam rozumiec ze taki komin nadaje sie na opał typu drewno , węgiel tak?z góry wielkie dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 31.10.2014 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 To zależy co rozumiesz przez pojęcie "do zwykłego pieca na drewno i węgiel". Jeśli masz na myśli piec, który spala opał tak, że rura "wydechowa" z pieca robi się czerwona, zapomnij o kominie systemowym z wkładem ceramicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 31.10.2014 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Pseudo fachowcy źle osadzili wkład ceramiczny w kominie w mojej chałupie! Jeszcze się się nie posypał. Dlatego polecam kontrolę fachowców w trakcie pracy przy kominie lub wynajęcie inspektora, który to sprawdzi pod warunkiem, że zna się na tym! Ważne jest to co pisze Piotr . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grucha01 31.10.2014 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 bardziej mam na mysli system kominkowy raczej który ma ogrzac chałupe tzn. kaloryfery.zapytam jeszcze dokładnie ojca bo to o ma jakis pomysł tylko do konca nie znam jeszcze jego zamiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 31.10.2014 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Prawdopodobnie najlepszy komin na świecie ..., nie konkretna marka a rodzaj konstrukcji , jest kilku producentów tego typu systemów .Dobry wkład kominkowy , przy prawidłowej obsłudze i opale , nie może uszkodzić takiego komina.Hipotetycznym problemem może być pożar sadz .. ale on zniszczy każdy komin . Komin należy czyścić systematycznie i usuwać sadze poprzez wyczystkę .. którą każdy posiadać powinien . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grucha01 02.11.2014 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 teraz juz posiadam wiecej informacji wiec tak czy ten komin co podałem w linku bedzie dobry do pieca kominkowego przystosowanym do ogrzewania domku grzejnikami.oczywscie komin bedzie w domku drewnianym ale bedzie stał na zewnatrz domu za wszelki informacje z góry dziekuje nie chciałbym bubla jakiegos kupic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert.kosiecki 22.11.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Ja zastanawiam się nad zastosowaniem do drewnianego domku letniskowego (całorocznego) komina ceramiczno-stalowego.Jest kilku producentów ale mnie póki co spodobał się taki:http://www.jawar.com.pl/kominy-stalowe/jawar-cerastal.htmlDlaczego taki ? Bo nie trzeba żadnego fundamentu. Montuje się obejmami po zewnętrznej stronie budynku a więc montaż jest bardzo łatwy i szybki. Wstępnie przysłali mi wycenę i koszt jest taki sam jak komina zewnętrznego.Może ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem i podzieli się opinią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.11.2014 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Kolego Robercie. Do czego ma służyć ten komin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert.kosiecki 24.11.2014 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Kolego Robercie. Do czego ma służyć ten komin? Planuję kominek oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.11.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Planuję kominek oczywiście W kominkach tendencja raczej odwrotna. Ceramika na zewnątrz, do środka stal. Bałagan się zrobił trochę ze zwykłymi rurami systemowymi... nie wiem czy ludzie uwierzą tak z marszu w izostatyczne. Negując stal do kominka, musisz przedstawić twarde dowody, bo samym szeptaniem nas nie przekonasz;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert.kosiecki 27.11.2014 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 W kominkach tendencja raczej odwrotna. Ceramika na zewnątrz, do środka stal. Bałagan się zrobił trochę ze zwykłymi rurami systemowymi... nie wiem czy ludzie uwierzą tak z marszu w izostatyczne. Negując stal do kominka, musisz przedstawić twarde dowody, bo samym szeptaniem nas nie przekonasz;) Dziękuję za odpowiedź. Muszę Cię zmartwić ale nie jestem pracownikiem tego producenta i nie uprawiam marketingu szeptanego. Jestem osobą która z uwagi na budowę domku letniskowego zaczęła interesować się różnymi materiałami budowlanymi. "nie wiem czy ludzie uwierzą tak z marszu w izostatyczne" Przedstawiciel Schiedla twierdzi, że rury izostatyczne stanowią 60% sprzedaży w Niemczech w nowym budownictwie. Poza tym Schiedel rury izostatyczne sprzedaje od wielu lat więc nie można zgodzić się z Twoim stwierdzeniem. Mam nadzieję, że nie posądzisz mnie teraz o to że promuje Schiedla. Na mnie osobiście "działa" gwarancja. Na rury ceramiczne gwarancja jest 25 lat a na stalowe 10 lat. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.11.2014 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Na moją pierwszą żonę miałem gwarancję dożywotnią potwierdzoną przez księdza...Ale do rzeczy Te rury ze zdjęcia miały 30 lat gwarancji. "Wysypałem" je z komina po 2 latach uzytkowania, bo ktoś podłączył do nich kominek i palił drewnem, zamiast je wędzić jak to jest w zwyczaju. Paląc drewnem przekroczył dopuszczalne normy temperatur i szoków termicznych, więc gwarancję można sobie włożyć miedzy bajki. A izostatyczne z Schiedla faktycznie dobre. Jedyne które oparły się "idiotentesten" (800 o C) w moim laboratorium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts