Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wilgoć na podaszu

Patyk1993

Recommended Posts

Witam jeżeli umieściłem źle post to przepraszam i proszę o przeniesienie.

Mam problem ponieważ zbiera mi się wilgoć miedzy folia paro przepuszczalna a wełna mineralna. fachowcy mówią żeby pod wełna zrobić około 3 cm szczelinę i zapewniają że w kalenicy jest wentylacja zauważyłem tez ze inny "fachowcy" połączenie muru z więźba dachowa zaizolowali pianka montażowa i czy tak powino być czy może ma być tam szczelina żeby była tam wentylacja. Podpowiadamiają mnie ci fachowcy żebym usuną ta folie paro izolacjna. Dach jest zrobiony następująco : blacho dachówka . kontr łaty, łaty, papa deskowanie, folia paro przepuszczalna, wełna mineralna pokój jest obok mojego wiec troche jest dogrzewany chciał bym po prostu go wypożadzic żeby mieć drugi pokój. Dziekuje z gówy za odpowiedź :)

Czy pomiędzy folią paro przepuszczalną a deskowaniem jest wentylowana szczelina?

JAK Ci się wydaje?

SKĄD się tam ta woda bierze?

Dywersanci z Doniecka nocami podrzucają?

Dom masz nieszczelny!

Brak paroizolacji/niestaranna/ źle zrobiona od strony wnętrz...

Adam M.

Jest kilka spraw do wyjaśnienia.

Po pierwsze czy są wloty powietrza przy okapie? Po co ta pianka?

Po drugie czy jest szczelina wylotowa w kalenicy?

Po trzecie co zastosowano na połączeniu gąsiora z blachodachówką?

Po czwarte co zastosowano pod blachodachówkę przy okapie? (to pytanie nie ma związku z wykraplaniem pary wodnej a dotyczy wentylacji pokrycia)

Po piąte czy w budynku są prowadzone mokre prace wykończeniowe?

Po szóste czy pomieszczenia są wietrzone?

Po odpowiedzi na te pytania można pokusić się o diagnozę.

Pozdrawiam.