Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

p?yta gazowa czy ceramiczna do zabudowy?

anian

Recommended Posts

Też co prawda b. powoli, ale zbliżam się do takiego wyboru. Takie rozwiązanie pół na pół mam obecnie w mieszkaniu. Ale część elektryczna nie jest płytą ceramiczną, tylko zwykłe 2 płyty [takie okrągłe grzałki, w tym jedna szybkogrzejna]. Z praktyki używamy zazwyczaj palniki gazowe, bo wygodniej. Płyta ceramiczna z kolei napewno bardziej estetyczna i higieniczna. Natomiast wydaje mi się, że większa kontrola gotowania, większe możliwości regulacji są przy palnikach gazowych. No i też mam dylemat co wybrać :-? .

Pozdrawiam Aishan

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

przez ostatnie 10 lat użytkowaliśmy wiele różnych kuchni (częsta zmiana mieszkania :( ) i bez żadnej wątpliwości wybraliśmy płytę ceramiczna...

jest zdecydowanie ładniejsza, inny jest też komfork korzystania z kuchni!

nie zauważyliśmy też istotnej różnicy w kosztach eksploatacji, a na pewno zaoszczędziliśmy na przypalonych garach :p

Moim skromnym zdaniem - ceramiczną. Dzięki przeprowadzkom wypróbowaliśmy już różne rozwiązania (poza płytą indukcyjną, to fakt) i elektryczna z płytą ceramiczną to jest to.

O koszty eksploatacji bym się nie martwiła, a na dodatek oszczędza się na wizytach kominiarza :wink: . Utrzymanie w czystości jest dużo prostsze niż rusztu w kuchence gazowej. Nagrzewa się błyskawicznie i dość elastycznie reaguje na zmiany temperatury (głównie chodzi o zmniejszanie). Poza tym jest możliwość dopasowania wielkości pola grzejnego do rozmiaru garnka.

Krótko mówiąc same zalety.

Tak przy okazji wiem, że Amica zrobiła płytę gazową pokrytą płytą ceramiczną - ciekawe rozwiązanie choć raczej kosztowne. Prometeusz się nazywa.