mmaarcin 29.10.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Mam duży dylemat odnośnie ogrzewania - Gaz czy pompa.Na chwilę obecną skłaniam się ku gruntowej pompie ciepła. Niestety pojawił się mały problem, polegający na braku miejsca na działce na kolektor poziomy (dodatkowo mam piach i drzewa) a pionowy wyjdzie za drogo - od 14 metra mam piaskowce, więc koszt wiercenia będzie większy.Dostałem ciekawą ofertę na dolne źródło - KOSZE ENERGETYCZNE, czyli kompromis pomiędzy poziomym a pionowym kolektorem. Rozwiązanie to ponoć świetnie funkcjonuje na "zachodzie" a u nas dopiero raczkuje.Niestety przeszukałem internet, forum muratora i bardzo kiepsko z informacjami.Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów spotkał się z takim rozwiązaniem?Za wszelkie informację będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 29.10.2014 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Mam duży dylemat odnośnie ogrzewania - Gaz czy pompa. Na chwilę obecną skłaniam się ku gruntowej pompie ciepła. Niestety pojawił się mały problem, polegający na braku miejsca na działce na kolektor poziomy (dodatkowo mam piach i drzewa) a pionowy wyjdzie za drogo - od 14 metra mam piaskowce, więc koszt wiercenia będzie większy. A o powietrznej nie myślałeś? Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze i nie trzeba kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmaarcin 29.10.2014 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Oczywiście, że biorę pod uwagę.Wycenę na Panasonica T Cap 9KW mam (z kilku źródeł) za 30 tys ( na gotowo z zasobnikiem, podłączeniem itd)natomiast za gruntową 40 tys.[h=3][/h] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 29.10.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Oczywiście, że biorę pod uwagę. Wycenę na Panasonica T Cap 9KW mam (z kilku źródeł) za 30 tys ( na gotowo z zasobnikiem, podłączeniem itd) natomiast za gruntową 40 tys. [h=3][/h] A OZC policzone? Jakie masz obciążenie i jakie roczne zapotrzebowanie? T-Cap jednofazowy, czy 3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmaarcin 29.10.2014 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Moje OZC w.g projektu to jakieś 85 kWh/m2*rok.Natomiast czekam na zrobienie OZC przez asolta, gdzie liczę,że zejdę poniżej 60 kWh/m2*rok (lepsze ocieplenie, okna i przyszłości reku)Mam 170 m użytkowej, a po podłogach prawie 200.T cap jedno czy 3 ? Jeszcze nie wiem, oferty miałem na różne. Jednofazowy był trochę tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 29.10.2014 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Moje OZC w.g projektu to jakieś 85 kWh/m2*rok. Natomiast czekam na zrobienie OZC przez asolta, gdzie liczę,że zejdę poniżej 60 kWh/m2*rok (lepsze ocieplenie, okna i przyszłości reku) Mam 170 m użytkowej, a po podłogach prawie 200. T cap jedno czy 3 ? Jeszcze nie wiem, oferty miałem na różne. Jednofazowy był trochę tańszy. Pytałeś w centrum OZE w Gliwicach o wycenę T-capa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmaarcin 29.10.2014 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Nie pytałem. Podeślij namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 29.10.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Moje OZC w.g projektu to jakieś 85 kWh/m2*rok. Natomiast czekam na zrobienie OZC przez asolta, gdzie liczę,że zejdę poniżej 60 kWh/m2*rok (lepsze ocieplenie, okna i przyszłości reku) Mam 170 m użytkowej, a po podłogach prawie 200. T cap jedno czy 3 ? Jeszcze nie wiem, oferty miałem na różne. Jednofazowy był trochę tańszy. Jak dla mnie niespecjalnie jest się nad czym zastanawiać. Przy T-Cap'ie pesymistycznie zakładając będziesz rocznie płacił 500zł więcej za CO + CWU niż przy gruntówce. Zatem nadpłacone 10tys zł zwróci się po 20 latach - ja tak daleko w przyszłość z ogrzewaniem nie wybiegam;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmaarcin 29.10.2014 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Dlatego nadal zastanawiam się nad gazem. Koszt to 14 tys. A koszt eksploatacji w skali roku są (w.g różnych opinii) na poziomie ppc. Ewentualnie 500 zl trzeba doliczyć. Wracając do pytania zasadniczego. Czy ktoś się spotkał z koszami energetycznymi jako dolne źródło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bad 29.10.2014 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 (edytowane) Nie wiem skąd te optymistyczne moim zdaniem założenia o różnicy 500 zł rocznie w kosztach eksploatacyjnych - wiem, że zaraz rzuci się na mnie cała ekipa od powietrznych ale grunt to gruntówka. A cena 30 000 zł za pompę powietrzną też nie wydaje mi się szczególnie atrakcyjna. Ja wybrałem większy wydatek teraz a mniejsze opłaty w czasie eksploatacji - ale każdy robi jak uważa.Co do koszy - nie znam osobiście sprawy ale poszukaj użytkownika HenoK - może on coś słyszał. Edytowane 29 Października 2014 przez Bad literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 29.10.2014 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Nie wiem skąd te optymistyczne moim zdaniem założenia o różnicy 500 zł rocznie w kosztach eksploatacyjnych - wiem, że zaraz rzuci się na mnie cała ekipa od powietrznych ale grunt to gruntówka. Nikt się na Ciebie nie rzuci - każdy robi tak jak uważa i na co go stać. A co do kosztów to jest to bardzo łatwe do policzenia, jak i porównania. Popatrz na zużycia użytkowników powietrzaków w domach o podobnych parametrów do Twojego, albo popraw swoje zużycie o SCOP pompy powietrznej i różnica sama Ci wyjdzie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 29.10.2014 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Było omawiane:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?205991-Dolne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-pionowe-spiralne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 29.10.2014 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Dlatego nadal zastanawiam się nad gazem. Koszt to 14 tys. A koszt eksploatacji w skali roku są (w.g różnych opinii) na poziomie ppc. Ewentualnie 500 zl trzeba doliczyć. Wracając do pytania zasadniczego. Czy ktoś się spotkał z koszami energetycznymi jako dolne źródło? O koszach niestety nie słyszałem, ale z gazem mam już pewne porównania i moim zdaniem nie będzie to koszt ani zbliżony do PC-PW, ani nawet o 500zł droższy, ale raczej 2x droższy. Jeden kWh z gazu to koszt ok 0,25zł, a przy pompie i pracy w taniej taryfie możesz zejść nawet do 0,09zł za kWh, a 0,12-0,13zł to już żadna sztuka. Chyba, że mówisz o komfortowych temperaturach o 2st niższych i częstym relaksie przy kominku;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 29.10.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 (edytowane) Nie pytałem. Podeślij namiary. centrumoze.pl, dostałem z miesiąc temu cenę na t-capa 9kw z montażem i 8% vat - nieco ponad 17tys. Nie wiem czy to jakaś promocja była czy nie, ja niestety jeszcze nie tak daleko z budową by to kupić, przez ponad pół roku leżała by mi w kartonie. Z drugiej strony dzięki temu, że nie kupiłem zacząłem rozważać też gruntówki, w tej chwili są już oferty na alledrogo za 47-60zł / mb odwiertu z materiałem. Do pompy 9-11kW powinno jak sądzę wystarczyć 180m więc 10000, pompy apic, ecopol 8kW lub ecopower c9a, c11a są już do dostania za 12-13,5kzł. Nie wiem ile koszty podłączania etc, jednak nie jest w tej chwili już ta cena zaporowa rzędu 50kzł a COP gdy największe mrozy i najdłużej pompa musi pracować nadal >4 a nie z ledwością 2,5. Edytowane 29 Października 2014 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi721 29.10.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 (edytowane) centrumoze.pl, dostałem z miesiąc temu cenę na t-capa 9kw z montażem i 8% vat - nieco ponad 17tys. Nie wiem czy to jakaś promocja była czy nie, ja niestety jeszcze nie tak daleko z budową by to kupić, przez ponad pół roku leżała by mi w kartonie. Szok,a ja myślałem po tak okazałym lokalu,że będzie tam drogo a tu proszę,koszą konkurencję w okolicy mkm silesia,drżyj albo bądź konkurencyjny Przynajmniej serwis mam blisko P.S. ja bym kupił,pół roku to nie długo a cena naprawdę wypasna. Edytowane 29 Października 2014 przez arczi721 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmaarcin 29.10.2014 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 (edytowane) Dzięki.Ja też miałem oferty za 19tys z montażem, lecz jak prosiłem o dokładną wycenę z zasobnikiem, podłączeniem to kwota zaczęła oscylować w granicach 30 tys.Dlatego też biorę pod uwagę gruntową, lecz jak pisałem wcześniej, u mnie odwierty z uwagi na piaskowce były o wiele droższe (nawet o 10 tys) Dlatego też zainteresowałem się w/w rozwiązaniem.Jutro mam zamiar spotkać się przedstawicielem firmy, która to wykonuje i to na miejscu, gdzie taki kolektor będzie robiony. W moim przypadku decyzja odnośnie czy pompa, czy gaz dopiero na wiosnę, ale jak mam być szczery to zaczynam się gubić w natłoku informacji.Przeczytałem naprawdę dużo wątków na temat pomp ciepła i tych gruntowych i tych powietrznych.Powiem tylko tyle. Im więcej informacji tym więcej dezinformacji. Ciągłe czytanie między wierszami, wyławianie istotnych wiadomości z natłoku częstych przepychanek, zdobywanie wiedzy w natłoku kłótni powoduje, że po przeczytaniu kilkudziesięciu stron moja wiedza zamiast rosnąć - maleje. W każdym bądź razie za wszelką pomoc dziękuje. Edytowane 29 Października 2014 przez mmaarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 29.10.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Powiem tylko tyle. Im więcej informacji tym więcej dezinformacji. Ciągłe czytanie między wierszami, wyławianie istotnych wiadomości z natłoku częstych przepychanek, zdobywanie wiedzy w natłoku kłótni powoduje, że po przeczytaniu kilkudziesięciu stron moja wiedza zamiast rosnąć - maleje. Marcinie, bo źle się do tego zabierasz;) Forum jest niestety przesycone przepychankami, kłamstwami i niedorzecznościami. Ja bym zrobił tak - jak już wyłowię jakiś system, który mnie zainteresuje to patrze po stopkach kto takowy posiada i walę na priv z pytaniami. Bo kto lepiej Ci odpowie niż użytkownik takiego właśnie systemu? A jak już zauważyłeś najwięcej złego do powiedzenia o pompie PW mają użytkownicy ekogroszku, albo pomp GW i na odwrót oczywiście - dla mnie takie opinie są niewiele warte;) Zagadaj też czy któryś z forumowiczów z Twojej okolicy zgodzi Ci się taki system pokazać - no kocioł gazowy to pewnie nie raz widziałeś, ale pracę pompy czy to PW, czy GW warto zobaczyć i samemu ocenić. Pozdrawiam i wytrwałości życzę, no i na końcu słusznego wyboru:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 29.10.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Szok,a ja myślałem po tak okazałym lokalu,że będzie tam drogo a tu proszę,koszą konkurencję w okolicy mkm silesia,drżyj albo bądź konkurencyjny Przynajmniej serwis mam blisko P.S. ja bym kupił,pół roku to nie długo a cena naprawdę wypasna. Nie takie piękne firmy z pięknymi nazwami się przeżyło jeśli wiesz co chcę powiedzieć żal tylko tych na końcu piramidy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmaarcin 29.10.2014 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Po przeczytaniu całego wątku o powietrznych pompach ciepła byłem zdecydowany na panasonica t cap 9 kwh, tym bardziej, że na allegro już oferty były poniżej 20 tys. z montażem. Niestety po dokładnej wycenie rosło do 30tys. Podobnie z wyceną u lokalnych instalatorów.Cena gruntówek za całość oscyluje w granicach 40tys. Co to działania gruntowej pompy, mam podgląd u szwagra i tym się też posiłkuje.Jeżeli sam siebie zdołam przekonać, że powietrzną pompą w taryfie mieszanej zejdę do 14 -15 groszy to pewnie pójdę w tym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 29.10.2014 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Wiem ze swojego niebogatego doświadczenia, że lepiej rozeznać się w kosztach urządzeń i robocizny i pytać wykonawcę, czy jest w stanie za xx zrobić niż pytać za ile zrobi, w tym drugim przypadku często wykonawcy chcą wydoić jak najwięcej z inwestora, co mnie też zupełnie nie dziwi, jednak czasem są w stanie znacznie zejść z ceną. Pisząc o koszach energetycznych masz na myśli sondy spiralne np takie jakie proponuje rehau ? Tu się stosuje głębokości ok. 10m więc nie sięgasz do piaskowca. Z drugiej strony piaskowiec to zdaje się znacznie bardziej większy uzysk daje niż luźny grunt 70w zamiast 40w więc wiercenia sporo droższe ale metrów mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts