AdrianEH 16.11.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Brawo simluc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmaarcin 02.12.2014 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 (edytowane) Trochę odświeżę temat. Nadal deliberuje sam ze sobą na temat grunt czy powietrze. staram się zbierać i katalogować informacje. Dziękuje za opinie przekazane na forum, mejlowo jak i telefonicznie. Powoli skłaniam się do panasonica t cap 9 kw o wszystko mówiącym nr. KIT-WXC09F3E5 Mnóstwo ofert i zapytań rozesłałem i nadal rozsyłam. Jedna z ofert mnie zainteresowała i bardzo bym prosił o jej zweryfikowanie. OFERTA POMPA CIEPŁA - PANASONIC AQUAREA Seria T-CAP 9kW (w -15'C/35'C daje 9kW!!!, COP = 4,84!!! przy temperaturze zewnętrznej +7'C i temperaturze wody grzewczej +35"C) pompa 1-fazowa Kompletna kotłownia ("od A do Z"), a w szczególności: - pompa ciepła w wersji ogrzewanie&chłodzenie 1 -fazowa PANASONIC AQUAREA serii SXC T-CAP 9kW (zestaw KIT-WXC09F3E5: jednostka zewnętrzna WH-UX09FE5 i hydrobox WH-SXC09F3E5), - zasobnik c.w.u. dedykowany do pompy ciepła GALMET 300l MAXI Typ SGW(S) - przewodowy termostat pokojowy z ekranem LCD PANASONIC PAW-A2W-RTWIRED lub sterownik pokojowy EUROSTER 2026 (opcja sterowniki bezprzewodowe) - grzałka tacy odciekowej do jednostki zewnętrznej - zawór 3-drogowy V4440 1" HONEYWELL - inne potrzebne materiały do wykonania kompletnej kotłowni PC + Zasobnik c.w.u. Koszt całkowity: 25.300 - 26.300 zł brutto (w tym VAT 8%) Proponowana pompa oraz akumulacyjność podłogówki pozwoli w ogromnym stopniu obniżyć koszty ogrzewania - pozwala pracować w tańszej taryfie - średnioroczny COP na poziomie 2,5 (z wyliczeń klientów wynika, że kształtuje się na poziomie ok. 2,8!!!, w minionym sezonie, nawet ponad 3 ale tamta zima "to nie zima" - praca w taniej taryfie i droższej taryfie: 80% i 20% (u wielu klientów "wychodzi" 90% i 10% ale ja przyjąłem mniej korzystnie, bo np. ciepła podłoga wieczorem, w czasie kąpieli, prysznica, gdy dzieci biegają po podłodze "bezcenna" - nie jest się przecież zakładnikiem taryf) Dziękuje za pomoc. Edytowane 2 Grudnia 2014 przez mmaarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 02.12.2014 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Bardzo dobra oferta:yes:A COP raczej zaniżony;) Zeszła zima to koło 4, a normalna pewnie 3,5 - tak podają Ci co maja instalację opomiarowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts