przywa 29.10.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Witam, W projekcie domu jednorodzinnego mam ławę fundamentową o wymiarach 30x30. Nie mam dobranego wymiaru strzemion. Czy dobór strzemion 20x20 będzie dobrym rozwiązaniem?Czy projektant nie dobrał zbyt małej ławy fundamentowej ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Takao 29.10.2014 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Co do wymiaru tych strzemion to otulenie betonem będzie moim zdaniem wystarczające. Natomiast co do wymiaru ławy to bazując na takich skąpych informacjach nikt Ci nie odpowie. Może to drewniany domek a wtedy pewnie ten wymiar będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przywa 29.10.2014 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Dzięki za odpowiedź, jest to dom piętrowy, będzie murowany suporexem, czy jest możliwość zastosowania 30cm gr. ławy fundamentowej i bezpośrednio na nią stawiać emki do tzn. zera ? Może ten sposób spowodować pęknięcie ścian ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.10.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 30 cm na tym strop i dach , trochę mało. Robiłes badanie gruntu i projektant dostosował to do warunków czy to z czapy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przywa 29.10.2014 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Nie były robione badania gruntu, projektant sam dobrał taki rozmiar ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 29.10.2014 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Trochę robiłem różnych prac i powiem, że chałupy jeszcze nie stawiałem na strzemionach 20 x 20. Ostatnio nawet wypadł dom z prefabrykowanych ścian drewnianych i płycie fundamentowej i tam pod ścianami były strzemiona 36 x 65, szerokość to te 36 + 5 cm otuliny z każdej strony, więc ława około 50 cm szerokości. Bywa też mniej, ale to są szerokości 26-28 cm, nie 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.10.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Nie były robione badania gruntu, projektant sam dobrał taki rozmiar ławy. no to ryzykant 30cmx 30cm toć to wianuszek nie ława, szczyt sknerstwa 30x50cm na dzień dobry pod taki dom ile to jest 50cm ? ciut więcej niż ekran laptopa 15cali .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts