rafkaa 29.10.2014 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Witam, mam problem tego typu, biorąc prysznic nigdy nie wiadomo czy poleci ciepła woda i czy po 2 minutach się nie skończy mam piec gazowy dwu funkncyjny Junkershydrofor 200l + pompa głębinowabojler 100lpiec ustawiony na grzanie temp wody 37stopni Cna bojlerze temp na nanometrze to 40 stopni Cprez przesył wody może stracić nienaznaczanie na temp ale momentami leci wrzątek a czasami chłodna nie rozumiem dlaczego raz leci chłodna woda a raz sie kończy po 2 minutach prysznica ( do10-20l wody)nie mówiąc juz o napełnieniu wanny która trzeba napełniać trzema przerwami na nagrzanie wody piec nie grzeje wody w momencie grzania wody do kaloryferów ? jest złe ustawiony ?gdzie tkwi problem proszę o pomoc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 29.10.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 mam piec gazowy dwu funkncyjny Junkers Jeżeli masz naprawdę dwufunkcyjny, to on grzeje wodę przepływowo, w momencie gdy otwiera się kran ... Beznadziejne rozwiązanie, akceptowalne moim zdaniem jedynie w małych mieszkankach gdzie nie ma miejsca na zasobnik CWU. Ale napisz jaki to dokladnie kocioł. Jak jest podłączony bojler ? Fotki jakieś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafkaa 30.10.2014 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 piec Junkers Caraclass ZW 14-2 DV AE23 --- ustawienia 55 stopni C centralne , 37 stopni woda w kranach boiler Galmet 100l typ SGW(s) - manometr wskazuje 40 stopni C zestaw hydroforowy 200l z membraną - manometr wskazuje przedział 2-4 bary w zależności od zurzycia wody zdjęcia zagospodarowania kotłowni wraz ze zmiękczaczem wody i filtrami poliporylenowy + węglowy big blue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafkaa 30.10.2014 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 pompa głębinowa --> zestaw hydroforowy---> stacja zmiękczająca wode + filtry ---> piec ---> boiler w momencie odkręcenia kranu z ciepłą woda na ponad 5 min piec nie załączył grzania, a piec wskazywał 27 stopni C, dopiero po minimalnym ruszeniu gałką z ustawienia 37 na 38 stopni piec włączył grzanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.10.2014 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 pompa głębinowa --> zestaw hydroforowy---> stacja zmiękczająca wode + filtry ---> piec ---> boiler w momencie odkręcenia kranu z ciepłą woda na ponad 5 min piec nie załączył grzania, a piec wskazywał 27 stopni C, dopiero po minimalnym ruszeniu gałką z ustawienia 37 na 38 stopni piec włączył grzanie Trzeba chyba ustawić/zmienić priorytet wody bo zachowanie wskazuje na ustawiony na CO nie na CWU- chodzi o to aby reagował na zmianę temperatury wody ciepłej, a nie na spadek temperatury CO lub zmianę nastaw CWU. W instrukcji pieca lub wezwać serwisanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 30.10.2014 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Kotly dwufunkcyjne musza miec okreslony minimalny przeplyw wody aby uruchomilo sie grzanie cwu. Czyli lekkie uchylenie kranu nie uruchomi kotla. Zrob eksperyment czy kran otwartu na full uruchamia kociol. Jezeli rowniez nie to stawial bym na uszkodzony czujnik przeplywu wody w kotle. Jeszcze jedno pytanie - doplyw wody do boilera jest tylko przez kociol, prawda ? Tak swoja droga to kto doradzil Ci takie rozwiazanie ? Normalnie stosuje sie kociol jedno funkcyjny z zasobnikiem a nie rozwiazanie przeplywowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafkaa 30.10.2014 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 lałem ciepłą wodę odkręcona na max w dwóch kranach i przez 3 min i 0 reakcji pieca , pewnie dalej by się nie załączył gdybym nie ruszył gałką odpowiadającą na temp wody na piecu jak już pisałem z ustawienia 37 przesunąłem na 38 stopni C wtedy piec się załączył i dogrzewał wodę z ówczesnych 27oC jakie wskazywał na daną chwilę ciśnienie jest ok mimo ze na 1 piętrze jest trochę słabsze, na parterze jest bardzo dobre, ale podobno tu zamontowali u mnie jakieś przemysłowe wyrównywacze ciśnienia zamiast przeznaczonych do domków wielorodzinnych ( to pewnie ta czerwona bańka umieszczona przy suficie na jednym ze zdjęć) wpierw był piec węglowy później został zmieniony na gazowy a co do wyboru pieca taki doradził mi monter, później przyszedł jeszcze jeden i wsadził swoje trzy grosze i tak dalej i tak dalej przez lata się zmieniała się instalacja, dopływ wody do bojlera jest tylko przez kocioł uszkodzony czujnik przepływu wody w piecu brzmi sensownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 31.10.2014 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 kociol grzeje przeplywowo i ta woda wlatuje da zasobnika a z zasobnika idzie na kran? nie rozumiem po co przy kotle dwufunkcyjnym zasobnik. chyba ze to jest jednofunkcyjny. mam nadzieje ze nie masz podlaczone tak jak na poczatku napisalem.manometr nie pokazuje temperatury tylko termometr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafkaa 02.11.2014 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 (edytowane) nie jest przepływowy, piec włącza sie po wylaniu np 30 litrów wody wtedy zaczyna nagrzewać wodę i znowu magazynuje w zasobniku po odkręceniu kranu bierze od razu ciepłą wodę z zasobnika przez co piec włącza się 2-3 razy w ciągu dnia a nie kilkadziesiąt jak w przypadku przepływowego po odkręceniu kranu i spuszczeniu 10 l zimnej wody zanim się nagrzeje przeczytałem ze inny użytkownik tez pisze ze w przypadku pieca Junkers 2 funkcyjny z zamknięta komorą spalania cytuje "Jedyny minus, to CWU nie ma komfortu stałej temperatury" jest na to jakiś sposób ? zmienić piec, zamontować coś do podtrzymywania stałej temp ? Edytowane 2 Listopada 2014 przez rafkaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 02.11.2014 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 jeśli grzejesz zasobnik to nie masz KOTŁA dwufunkcyjnego, chociąz dwufunkcyjny da się przerobić żeby działał jak jednofunkcyjny. na to po ilu litrach zaskoczy kocioł wplyw ma miejsce umieszczenia czujnika temperatury w zasobniku, jak da rade to daj go nizej albo sprawdz czy jest wsuniety do konca. sprawdz instrukcje serwisowa czy można zmniejszyc histerezę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafkaa 02.11.2014 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 coś czuje ze jesteśmy bardzo blisko rozwiązania piec jest na pewno dwu funkcyjny ale bardzo prawdopodobne ze działa w trybie jednofunkcyjnym domyślam się ze czujnik temp zasobnika to cienki długi przewód który wchodzi do pieca i powinienem go wepchnąć głębieja co do histerezy to zadzwonię do serwisanta na dniach i zapytam o taką możliwość bo nie wiem " z czym to sie je". dziękuje bardzo za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 02.11.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 przejrzałem dokumentację i jest to kociol dwu funkcyjny, ale żeby działał jak jedno to na obiegu CO montuje się zawór trojdrogowy, Twojej instalacji nie rozumiem. czy masz zamontowaną jakąs dodatkową pompę?może spróbuj narysować schematna ile masz ustawiona temp. CWU na kotle? na zasobniku też ustawiasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 02.11.2014 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 No właśnie, coś masz grubo namieszane w tej instalacji. Wg. symbolu kotła który podałeś, jest on dwufunkcyjny. A kocioł dwufunkcyjny, w swojej czystej postaci, grzeje CWU wtedy, kiedy wyczuje przepły wody w układzie. Odkręcasz kurek - płynie woda - kocioł odpala obieg grzania CWU. Zbiornik i temperatura wody w nim panująca jest kotłowi obojętna - on tego totalnie "nie widzi". Dlatego sugerowałem uszkodzenie czujnika przepływu wody w kotle. Natomiast u Ciebie jest chyba jakieś sprzężenie pomiędzy kotłem a boilerem. Czy jest jakieś elektryczne połączenie pomiędzy boilerem a kotłem ? Jest tam jakiś kabelek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafkaa 02.11.2014 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 schemat jest taki: pompa głębinowa --> zestaw hydroforowy---> stacja zmiękczająca wode + filtry ---> piec ---> bojler --> krany z tego co zrozumiem to piec samoczynnie dogrzewa wodę jak spadnie poniżej np 30 stopni na bojlerze czyli nie włączy sie grzanie CWU do momentu do którego nie puszcze wcześniej nagrzanych np 40 litrów wody, dopiero po tym czasie następuje kolejne załączenie pieca , nagrzeje znowu 40 litrów wody najgorszy moment to np jak piec o 14 nagrzeje wode która zalega w bojlerze i ochładza się i np do 30 stopni o godz 19:00 kiedy biore prysznic i piec nie podejmuje reakcji bo dogrzeje dopiero po wylaniu tego lub spadnięciu temp poniżej np 30 stopni , do łazienki na gorze jest dość daleko przez co woda traci tem również w momencie przesyłu i na gore do łazienki dolatuje 27stopniowa chłodna woda, czyli reasumując w bojerze o 19:00 jest najcieplejsza woda 30 stopniowa w najwyższym punkcie bojera ( bo ciepła unosi się grawitacyjnie) czyli w dolnych jest jeszcze zimniejsza stąd rozumiem mam zimną/chłodną wodę nie ma żadnych dodatkowych pomp na piecu mam 37 temp wody ustawiam pokrętłem, kaloryfery na 55 stopni drugą gałką bojlera w żaden sposób nie reguluję jest aby termometr i wchodzi do niego taki kabelek strzelam ze to do kontroli temp z pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 02.11.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 (edytowane) no o ten kabelek chodziło, dobrze wsadzony? na jakiej jest wysokości? jaka jest wysokośc całego zasobnika? 10 stopni histerezy to za duzo. może czujnik ma zła charakterystykę. masz dokumentacje serwisową/montażu?do zasobnika podłaczone są 4 rury? ewentualnie zrób fotkę żeby ując zasobnik i podłączenia Edytowane 2 Listopada 2014 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafkaa 02.11.2014 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 kabelek na pewno dobrze wsadzony do samego końca i zakorkowany kawałkiem styropianu wysokość zbiornika to 100cm, wysokość czujnika temperatury jest umieszczona na 40 cm od ziemi podłączone są 4 rury zrobiłem zdjęcie ale cięzko sie tam dostać bo bojer jest blisko ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 02.11.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 to nie mam pojęcia co napędza wodę w wężownicy, bo z tego co wyczytałem to CWU nagrzewa się przez wymiennik a normalnie przez wymiennik woda przepływa pod ciśnieniem z siecijesteś pewien co do modelu? z kotla przeczytałeś czy taką instrukcję masz? moze wewnątrz kotła byla jakaś przeróbka? musialbym zobaczyc co siedzi pod obudową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafkaa 02.11.2014 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 piec jest oryginalny i serwisowany przez junkers, żadnych przeróbek ani kombinacji przy piecu oprócz napraw przes serwisanta junkersa ( nagrzewnica była wymieniana w piecu kiedyś)taki model powiedział mi ze mam serwisant junkersa i taką mam instrukcję, również jest wpis odnośnie modelu przy karcie napraw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 02.11.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 tylko wszystko wskazuje ze jest to jednofunkcyjny, moze uda sie znalezc na necie schemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 02.11.2014 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&ved=0CFYQFjAD&url=http%3A%2F%2Fwww.junkers.pl%2Fpl%2Fpmdb%2Fmanual%2F6720608232.pdf&ei=C4NWVJ3NNNLlaKvVgZgM&usg=AFQjCNGssvQd_MODySwX3AN47B8hyyGjjA na 6 i 7 stronie masz porównanie budowy, patrz na dolną część, w pierwszym 2 króćce z prawej ida do zaworu 3 dr a w drukim króciec drugi od prawej idzie na wymiennik płytowy symbol różni sie jedna literką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts