Gość grend 29.10.2014 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 to jeszcze zadam jeden wątek Zalety i wady papy. Cena generalnie jest ta sama 70 pln tylko rózni się długościa i gruboscią 1 papa wierzchniego krycia grubość 5,2 mm SBS zgrzewalna - długość 5 mJa ja odrzucam bo za droga i mozna cos takiego wrzucić na dach jako ostatnia warstwa2. papa grubość 3,2 mm zgrzewalna długość 10 m. - mozna ją zgrzewać - ja na dach zadnych "zgrzewek" nie bedę robił aby w momencie pracy dachu nic mi nie popekało, szerokość dachu 8,5m wiec pionowych łaczeń nie bedzie. Jakoby wbity gwóźdż nie powoduje przecieków. Teraz pytania jak taka papa zgrzewalna zachowuje sie pod blachą kiedy jest tam 60-70 stopni ? Jak wyglada trwałość3. papa zwykła podkładowa grubość 2 mm długość 15m. Niby wszystko jest schowane pod blachą czy dachówka ale pozostaje niepewność czy to jest trwałe. Wiadomo nie mozna zgrzewać... ale tak naprawde nie warto tego robić oczywiscie gdy dach jest pochyły ja myslę ze 30 stopni jest wystarczajacy. Mocowanie na gwoździe - niby papa nie otula gwoździa ale przecież pape kładzie się na zakładkę .... Pytanie jak to jest trwałe bo to jest maluch do mercedesów powyzej ale pytanie czy maluch jest wystarczajacy i czy warto wydawać więcej pieniedzy na "mercedesa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 29.10.2014 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Kup papę 400x1200 na osnowie tekturowej. Papiaki wbij TYLKO pod zakładem. Dociśnij kontrłatami. Wywiń i przyklej przy kominach. Dach ma być szczelny przed kryciem właściwym. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 29.10.2014 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Kup papę 400x1200 na osnowie tekturowej. Papiaki wbij TYLKO pod zakładem. Dociśnij kontrłatami. Wywiń i przyklej przy kominach. Dach ma być szczelny przed kryciem właściwym. Jan. Klejenie przy kominach lepik na zimno ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 29.10.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Klejenie przy kominach lepik na zimno ? Tak, Smarujemy jedno i drugie , odczekujemy i chlup -dociskamy. Tak samo zakłady pionowe ( lepiej ciąć na skos ). Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 30.10.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Tak, Smarujemy jedno i drugie , odczekujemy i chlup -dociskamy. Tak samo zakłady pionowe ( lepiej ciąć na skos ). Jan .... no i się skończyło na papie wierzchniego krycia..... z membraną - papa dedykowana specjalnie pod dachówkę blache - mam nadzieję ze nie padłem ofiarą marketingu, ale bądx co bądź karta techniczna wyglada obiecujaco i gwarancja 5 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.11.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 ....karta techniczna wyglada obiecujaco i gwarancja 5 lat A ta gwarancja dotyczy karty technicznej czy tego materiału, który kupiłeś? Bo jak materiału to co po tych pięciu latach? Jest takie stare polskie przysłowie: "Z gówna bata nie ukręcisz". Papa podkładowa termozgrzewalna modyfikowana SBS jest najlepszym rozwiązaniem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 01.11.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 A ta gwarancja dotyczy karty technicznej czy tego materiału, który kupiłeś? Bo jak materiału to co po tych pięciu latach? Jest takie stare polskie przysłowie: "Z gówna bata nie ukręcisz". Papa podkładowa termozgrzewalna modyfikowana SBS jest najlepszym rozwiązaniem. Pozdrawiam. Porównywałem dane techniczne papy na membranie lemar XS z termozgrzewalną na SBS. Parametry coś między termo o grubości 3 mm, a 4mm. 5.2 mm była lepsza ale koszt razy 2. Jakoby te papy najczęściej dają dekarze - to rozmowa z przedstawicielem firmy. Wiadomo to jest nowość - pełna nazwa - Papa asfaltowa zgrzewalna modyfikowana SBS podkładowa na włókninie poliestrowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.11.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 To nie jest nowość no może w tej firmie. Taka papa to standard tylko co z tą gwarancją? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts