Pawells 29.10.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Witam mam pewien dylemat dotyczącego pokrycia dachowego wiaty. Mam działkę która ucieka w klin i z racji tego że mam kawałek miejsca na auto to chciałbym żeby stanęła tam wiata. Chodzi o to że wjazd ma szerokość ok. 4m a po stronie przeciwnej jest ok, 2m. Lewa ściana jest równoległa do budynku a prawa do płotu. Chcę żeby dach był jednospadowy w stronę ogrodzenia i tu zaczyna się mały dylemat. O ile w prostokątnych czy kwadratowych wiatach nie ma problemu to myślę ze tutaj jest. Jeśli zacznę montować krokwie od najdłuższej do najkrótszej to efektem końcowym nie będzie dach jednospadowy a śmigło które obawiam się że będzie widoczne. Jakiego typu rozwiązanie zastosować? Dach będzie pokryty gontem. Załączam grafikę poglądową to ww. projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frodo55 30.10.2014 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Aby linia okapu była pozioma (prawa strona) a dach był płaszczyzną, końce krokwi po stronie ściany muszą opierać się na murłacie, która nie jest pozioma. Przedmiotową, mocowaną ze spadkiem murłatę zaznaczyłem na obrazkach kolorem pomarańczowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.10.2014 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 A może lepiej płatew przy scianie zrobić w poziomie, okap w poziomie a platew wzdłuz płotu od najniższego punktu w najszerszym mijescu do nawjyższego punktu w najwęższym. Dach o róznym okapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frodo55 30.10.2014 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Rozwiązanie kolegi z poprzedniego posta jak najbardziej możliwe w realnym świecie. Na załączonych obrazkach kolorem niebieskim pokazałem element więźby, który w takim rozwiązaniu nie będzie poziomy. Dla ułatwienia ogarnięcia tematu na budowie, na trzecim obrazku pokazałem kolorem zielonym dwie wysokości mierzone w jednakowej odległości od ściany. Aby pokrycie leżało w jednej płaszczyźnie zielone słupki powinny być jednakowej wysokości. W zaproponowanym przeze mnie poprzednim rozwiązaniu (z poziomym okapem) też odpowiednie wysokości powinny być jednakowe, tam jednak trzeba owe słupki ustawić w jednakowej odległości od poziomego okapu czyli odmierzamy od prawej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.11.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Drugie rozwiązanie ukierunkuje od razu rynnę o ile będzie zamontowana. A co stoi na przeszkodzie w wykonaniu zwichrowanego dachu? Będzie ciekawie:). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 01.11.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Na przeszkodzie niby nic... miałem i owszem taki dach na prowizorycznej wiacie na cement i inne takie w czasie budowy chałupy. Wyglądało, powiedzmy, dziwnie. A komentarze oglądających... niezapomniane:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawells 03.11.2014 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu i frodo55 za wykonane rysunki. Wybrałem sposób 2 ze względu na rynnę no i moim zdaniem płatew pozioma przy ścianie będzie lepiej wyglądała . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frodo55 03.11.2014 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Nic nie szkodzi na przeszkodzie wykonania dachu w wersji zwichrowanej Dla zinteresowanych opcja nr 3 pt. "Śmigło" na poniższych obrazkach. Najdłuższą krokiew ustawiłem pod kątem 10 stopni, ostatnia najkrótsza w takim rozwiązaniu wyszła o nachyleniu około 18 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts