Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokrycie dachowe wiaty

Pawells

Recommended Posts

Witam mam pewien dylemat dotyczącego pokrycia dachowego wiaty. Mam działkę która ucieka w klin i z racji tego że mam kawałek miejsca na auto to chciałbym żeby stanęła tam wiata. Chodzi o to że wjazd ma szerokość ok. 4m a po stronie przeciwnej jest ok, 2m. Lewa ściana jest równoległa do budynku a prawa do płotu. Chcę żeby dach był jednospadowy w stronę ogrodzenia i tu zaczyna się mały dylemat. O ile w prostokątnych czy kwadratowych wiatach nie ma problemu to myślę ze tutaj jest. Jeśli zacznę montować krokwie od najdłuższej do najkrótszej to efektem końcowym nie będzie dach jednospadowy a śmigło które obawiam się że będzie widoczne. Jakiego typu rozwiązanie zastosować? Dach będzie pokryty gontem. Załączam grafikę poglądową to ww. projektu.

1.jpg

Rozwiązanie kolegi z poprzedniego posta jak najbardziej możliwe w realnym świecie. Na załączonych obrazkach kolorem niebieskim pokazałem element więźby, który w takim rozwiązaniu nie będzie poziomy. Dla ułatwienia ogarnięcia tematu na budowie, na trzecim obrazku pokazałem kolorem zielonym dwie wysokości mierzone w jednakowej odległości od ściany. Aby pokrycie leżało w jednej płaszczyźnie zielone słupki powinny być jednakowej wysokości.

W zaproponowanym przeze mnie poprzednim rozwiązaniu (z poziomym okapem) też odpowiednie wysokości powinny być jednakowe, tam jednak trzeba owe słupki ustawić w jednakowej odległości od poziomego okapu czyli odmierzamy od prawej strony.

05.jpg

06.jpg

07.jpg