Komfort Eco 20 kw 27.11.2014 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 nie mam naturalnego nadmuchu muszę otworzyć okno by dostarczyć świeżego powietrza .to proponujesz mi otworzyć całkowicie przysłonę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gizmo1970 27.11.2014 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 (edytowane) Nawet jeżeli uda Ci się ustawić przesłonę w "automacie" tak dokładnie, że przy 0 będzie zamknięta, a przy 1% będzie się otwierać, to przy jakiejkolwiek zmianie ciśnienia, temperatury czy ciągu kominowego równowaga się zaburzy i już po "automacie". Dlatego na podstawie własnych doświadczeń i eksperymentów proponuję przysłonę otworzyć na stałe.Jedynym minusem jest to, że jak piec wejdzie w tryb nadzoru i wyłączy nadmuch, to do paleniska przez otwartą klapkę wciąż może dostawać się minimalna ilość powietrza. U mnie tego problemu nie zauważyłem. Edytowane 27 Listopada 2014 przez gizmo1970 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kojan6 27.11.2014 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 WitamMam ten kocioł 20kW ze sterownikiem K1P.Różnica temperatury wody w kotle na termometrze wskazówkowym a elektronicznym wynosi ok.10st.Czy u Was też tak jest,a jeżeli tak to ,która jest prawdziwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kojan6 27.11.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Na wskazówkowym jest wyższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gizmo1970 27.11.2014 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Na wskazówkowym jest wyższa. U mnie również na analogowym jest wyższa. Różnica między wskazaniami czujników zwiększa się wraz z temperaturą pieca. Przy 20 stopniach (piec wyłączony) temperatura jest identyczna, przy 55 stopniach na sterowniku, analogowy pokazuje nawet 70. W DEFRO powiedzieli mi, że prawidłowo pokazuje sterownik, a wskaźnik analogowy jest tylko pomocniczy w razie awaryjnego palenia ręcznego przy wyłączonych sterowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Komfort Eco 20 kw 27.11.2014 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 więc tak dźwignię podniosłem i temp na piecu spadła do 37 i przechodził w stan wygaszania , lekko rozpaliłem go , dźwignie zostawiłem luźną i jest po staremu długo dochodzi do temp zadanej na kotle , następnie czuwa i spada da 42 i od nowa , może coś zmienić w trybie nadzoru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gizmo1970 28.11.2014 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Proponuję:1. przywrócić ustawienia fabryczne sterownika (moc kotła na 0%, wsp. wentylatora na 0 %, tryb nadzoru standardowy)2. otworzyć klapkę wentylatora na stałe3. uchylić okno - w kotłowni musi być stały dopływ tlenu4. zasypać pełen zbiornik paliwa5. jeżeli po kilku godzinach nic się nie zmieni spróbuj przymknąć do połowy przysłonę na czopuchu, bo może masz zbyt silny ciąg kominowy6. jeżeli nic nie pomoże skontaktować się z serwisem DEFRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Komfort Eco 20 kw 29.11.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 więc tak na razie nic nie kombinuję bo jest zbyt zimno , coś sprawdzam i po raz pierwszy temperatura na piecu spadła z 65do 51 i się podniosła do zadanej czyli 55 i rośnie zobaczę czy taka amplituda ( od 51 do 65) się utrzyma co by mnie ucieszyło ,1- jaka jest prawidłowa amplituda wahań ?2- jak mam otworzyć klapkę na wentylatorze jak jej nie mam , gdzie ona się znajduje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gizmo1970 29.11.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 więc tak na razie nic nie kombinuję bo jest zbyt zimno , coś sprawdzam i po raz pierwszy temperatura na piecu spadła z 65do 51 i się podniosła do zadanej czyli 55 i rośnie zobaczę czy taka amplituda ( od 51 do 65) się utrzyma co by mnie ucieszyło , 1- jaka jest prawidłowa amplituda wahań ? 2- jak mam otworzyć klapkę na wentylatorze jak jej nie mam , gdzie ona się znajduje ? Odp. 1 - im mniejsza tym lepiej, ale jeżeli dochodzi do zadanej to nie jest źle Odp. 2 - klapka jest w środku - możesz ja zobaczyć pomiędzy łopatkami wentylatora jak się dobrze przyjrzysz (poświecisz sobie np. latarką) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kojan6 30.11.2014 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 więc tak na razie nic nie kombinuję bo jest zbyt zimno , coś sprawdzam i po raz pierwszy temperatura na piecu spadła z 65do 51 i się podniosła do zadanej czyli 55 i rośnie zobaczę czy taka amplituda ( od 51 do 65) się utrzyma co by mnie ucieszyło , 1- jaka jest prawidłowa amplituda wahań ? 2- jak mam otworzyć klapkę na wentylatorze jak jej nie mam , gdzie ona się znajduje ? Amplituda w pidzie od 51 do 65 ucieszyła by Cię? U mnie jest 65 +-2 a wykres temperatury jest niemalże linią płaską.Nie zauważyłem też ,aby wchodził w tryb nadzoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rattel 22.01.2015 01:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Wali Ci w komin, też tak miałem, współczynniki pompy i mocy pieca muszą być mniej więcej zrównoważone, bo -30 % to ekstremum, chciałeś zaoszczędzić, ale nie tędy droga, kocioł musi mieć określony stosunek opału do ilości tlenu, a oszczędność uzyskuje się poprzez szybkie dojście do stanu zadanego i jazdę na biegu jałowym, a nie przez duszenie silnika na jedynce cały czas i na pełnym gazie, bo tak to u Ciebie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazelot 19.12.2015 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 witam po tak dlugiej przerwie nastał u mnie kolejny problem a mianowicie taki ze podczas pracy kotła zapycha mi sie czesciowo palnik pewnie miałem zawsze od tej samej strony czyli drzwiczek wiec po calonocnym paleniu otwieram popielnik i widze kupe niedopalonego i niespalonego wegla, wiec zasypuje od góry palnik ta kupa wegla ale ilez mozna razy to robic za dnia podgarniam na środek palnika co jakis czas ale to tez jes uciażliwe w tym roku przetestowałem 5 składow i to samo włącznie ze sprawdzonym składem z poprzedniego roku granulacja w workach jest różna i stwierdzam ze sypią miał... ale we dwóch składach eko we workach wizualnie był gruby no ale niestety sie zawiodłem i tym razem... gosc powiedział z jednego z tych składow ze slimak jest do wymiany (slimak teraz jedzie drugi sezon) dodam jeszcze ze przed kazdym testowanie zasypywaniem podajnik był do samego slimaka wypróżniony moje ustawienie na to zapychanie to moc kotła -30% wentylator 25-30% czasem palenisko znajduje sie pod palnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 19.12.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 a czyściłeś wnętrze retorty i kanał powietrzny przed sezonem?moze jakiś nagar się zrobił poniżej otworow nadmuchowych lub pył utrudnia dystrybucję powietrza i wystarczy czyszczenie całości??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazelot 19.12.2015 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 (edytowane) tak czyscilemu spodu palnika odkreciłem podstawe i wyleciał pyłod góry palnika zdjołem kołnierzdmuchawa wali powietrze otworami pod kołnierzem tak?ale jak pogrzebie w palniku i wydmucham to cos co zapycha mi palnik to wieje powietrze i daje ogien ale po jakims czasie jak narosnie znów zapycha odgarne wegiel na palniku i widze ze powietrze nie moze sie wydostac za palnik zapchane jest niewiem czym i tylko w tym samym miejscu a moze by tak od spodu teraz odkrecic podstawe co ? jaki pył utrudnia? co masz namysli czyszczenie całosci? tz tak mi sie wydaje ze czyscilem wnetrze retorty i kanał powietrzny nie wiem czy o tym samym myslimy Edytowane 20 Grudnia 2015 przez kazelot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazelot 20.12.2015 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 i mam jeszcze jedna sprawe kolega gizmo1970 we wczesniejszych postach pisał ze lepiej odworzyc klapke wentlatora na stałe i tak zrobłem tylko ze podwiesiłem śrube na sznurku i o to rezultaty na dworze jest 8stC piec nagrzał sie do 70stC przy moim ustawieniu 60stC i piec stanął na 40 minut czy tak mogę zostawić tą klapke na stałę otwartą? nie grozi to przegrzaniem pieca? ustawienia pida moc kotła -30% moc wentylatora 10% może to pomoze przepalic zapychany palnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts