artur_d 30.10.2014 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Witam serdecznie, Chcę u siebie ocieplić strop drewniany z legarów.Od dołu legarów do profili będę miał około 40-50 cm.Planuje położyć około 30-35 cm wełny o lambdzie jakieś 0,035Chciałbym się zapytać jak to rozwiązać. Nie chciałbym, tego pół metra ogrzewać, bo po co. Czy jest możliwość położenia wełny mineralnej lub skalnej na profilach. Czy to nie będzie za duży ciężar do utrzymania? Proszę o podpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 30.10.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 bez przesady. Zamknięta pustka powietrzna nie będzie tak bardzo "energochłonna" Jeżeli jednak tak bardzo ci zależy, to może rozdzielić warstwy izolacji np. na profilach dać 10cm, później pustka a powyżej pozostałe 25cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur_d 30.10.2014 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Czyli mogę dawać jak zaproponowałeś. Strat cieplnych nie będzie dużych? DziękiWydaje mi się, że powinno wystarczyć tyle cm wełny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.10.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?231337-Ocieplenie-starego-stropu-drewnianego/page2 jeśli to jest nad nie ogrzewaną piwnicą lub nad gruntem to rozwiązanie się przyda tam narysowałem detal .. można swoją fantazję na ten temat rozwinąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur_d 02.11.2014 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 To jest strop drewniany nad parterówką. Właśnie nie znam się na membranach i foliach paroprzepuszczalnych:) Czy to rozwiązanie będzie prawidłowe. Napisałeś, że nad piwnicą, albo podłogą na gruncie. Chyba odwrotnie folia i membrana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.11.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Absolutnie nie ... tak jak w linku, pozornie wydaje się że "wilgoć" idzie z ziemi ... tylko że ilość tej wilgoci ogranicza temperatura przy +10 st i99% to będzie koło 40% -45% przy +20 czyli mając w pomieszczeniu nad podłogą więcej jak 50% wilgotności już jest bardziej wilgotno niż w pod podłogą ... Ta wersja co zapodałem koledze, możesz ubogacić ją w drugą warstwę wełny w poprzek legarów 5-10cm i na to membrana pustka i deski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur_d 30.01.2015 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Czyli od góry pomiędzy belkami daję wiatroizolację(czy jest niepotrzebna), później dwie warstwy wełny przekładane a na dole paroizolację złotkiem do dołu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 30.01.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 ja tez chcialem dac wiatroizolacje ale dzwonilem do doradcy trchnicznego rockwoola i powiedzial ze zupelnie nie ma to sensu i jest niepotrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur_d 24.02.2015 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Problem wełny rozwiązany. Teraz jeszcze chciałbym zapytać się o wentylację w pokojach, gdzie nie mam komina wentylacyjnego. Chodzi o ewentualne skraplanie się ciepłego powietrza przy spotkaniu z zimnym. Czy można zastosować takie rozwiązanie jak puszczenie termoflexu do kominka dachowego będzie działało. Nad wełną, gdzie będzie różnica temperatur dać jakiś odstojnik, odskraplacz?Taka wentylacja będzie sprawna, czy nie za bardzo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts