aleksander_a 30.10.2014 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Witam, Etap wykańczania domu wykańcza ilością problemów i dylematów (i kasy)… Jednym z nich jest w jaki sposób mocować wykładzinę dywanową (na spodzie z juty syntetycznej o odpowiedniej wadze włosia i przewodności cieplnej) na podłodze z ogrzewaniem podłogowym. Z informacji wyczytanych (i zasłyszanych) odpadają wszelkiego rodzaju taśmy dwustronne – aby było dobre przewodzenie ciepła, wykładzina musi dokładnie przylegać do podłoża (bez żadnych pęcherzy powietrza).Tak więc zostaje klej (albo jakaś jego pochodna). Wykonawca zaproponował mi użycie czegoś takiego jak UZIN U 1000, co tak na dobrą sprawę jest opisane jako ‘Antypoślizgowa dyspersja do mocowania płytek dywanowych’. Podobno ma to zapewnić dobre przyleganie wykładziny do podłoża jak również łatwą możliwość jej ewentualnej wymiany w przyszłości. Niemniej jednak mam pewne wątpliwości co do tego środka, czy będzie odpowiedni do zapewnienia dobrej przewodności cieplnej a na tym mi najbardziej zależy. Czy ktoś miał do czynienia z tym środkiem? Czy lepiej jednak ‘pójść’ w inny środek? Wszelkie porady mile widziane. Dziękuję i pozdrawiam,Olek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 30.10.2014 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Witam, Etap wykańczania domu wykańcza ilością problemów i dylematów (i kasy)… Jednym z nich jest w jaki sposób mocować wykładzinę dywanową (na spodzie z juty syntetycznej o odpowiedniej wadze włosia i przewodności cieplnej) na podłodze z ogrzewaniem podłogowym. Z informacji wyczytanych (i zasłyszanych) odpadają wszelkiego rodzaju taśmy dwustronne – aby było dobre przewodzenie ciepła, wykładzina musi dokładnie przylegać do podłoża (bez żadnych pęcherzy powietrza). Tak więc zostaje klej (albo jakaś jego pochodna). Wykonawca zaproponował mi użycie czegoś takiego jak UZIN U 1000, co tak na dobrą sprawę jest opisane jako ‘Antypoślizgowa dyspersja do mocowania płytek dywanowych’. Podobno ma to zapewnić dobre przyleganie wykładziny do podłoża jak również łatwą możliwość jej ewentualnej wymiany w przyszłości. Niemniej jednak mam pewne wątpliwości co do tego środka, czy będzie odpowiedni do zapewnienia dobrej przewodności cieplnej a na tym mi najbardziej zależy. Czy ktoś miał do czynienia z tym środkiem? Czy lepiej jednak ‘pójść’ w inny środek? Wszelkie porady mile widziane. Dziękuję i pozdrawiam, Olek mozesz śmiało użyć tego kleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts