Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pilne!!! Defro duo 15 kw czy defro duo 20 kw dom 200 m pilne !!!!!

Recommended Posts

Witam Defo Duo 15 kw czy Defro Duo 20 kw do domu 200 metrow + zosobnik wody 120 L dom jest zbudowany z jutonga czy itonga nie mam pojecia jak to sie pisze grubosc sciany okolo 40 + styropian 2 cm tak 2 cm jak by ktos sie dziwil to jest dzialka ktora kupilem juz tak zrobiona prosze o pomoc

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/194811-pilne-defro-duo-15-kw-czy-defro-duo-20-kw-dom-200-m-pilne/

kuter412: 20kW to 74,5kg węgla typu Pieklorz palonego przez dobę z tą mocą dla sprawności 80%. Miesiąc mrozów i uzbiera się tego 2,3t.

Masz dobry kalkulator cieplowlasciwie.pl i możesz oszacować z dobrym przybliżeniem co będzie lepsze.

Może w projekcie masz podaną moc.

Z tego co przypuszczam kotły duo są z rusztem wodnym. Rozumiem że możesz być zachęcony oszczędnościami na spalaniu węgla. Ale ruszt wodny to jednym słowem nieporozumienie.

tez miałem dylemat stały czy ruchomy

ruchomy fajnie bo nie trzeba wygaszac jednoczesnie spalac eko i drewno (przy czym ciepło pobiera od drewna a eko mniej spala) ale czyszczenie mnie zniechęciło, drewno mokre szczeliny beda sie zapychac smołą, nie wiem jak sie takie ruszta wczesniej przepalą ;p piec pewnie na złom

wiec wybrałem ruchomy jednoczesnie palic nie da rady ale wyjmuje i czyszcze :) a jak sie przepala tp nowe kupuje

a co do wielkosci 20kw 180m2 ocieplona pietrowka tez miałem dylemat ale raczej mam zapas sie okaże :)

Edytowane przez kazelot
tez miałem dylemat stały czy ruchomy

Obawiam się że możesz nie wiedzieć o czym piszesz. Garść informacji w pigułce możesz uzyskać na stronie http://czysteogrzewanie.pl/ zupełnie za darmo.

Ruszt stały, opłomyki - różne nazwy marketingowe to przybiera. Piszeszże masz ruchomy - mam nadzieje że nie piszesz o takiej wajchie z boku tylko rzeczywiście o ruszcie żeliwnym, najczęściej sztabkowym.

Piszesz że masz zapas dla domu ocieplonego 180m² z ociepleniem. Ja zrobiłem zapas prawie podwójny dla mniejszej powierzchni bez ocieplenia. Myślisz że jestem szczęśliwy z tego powodu? Myślisz że piec pozostał w oryginalnej postaci? A jeśli coś zmieniłem to jak myślisz dlaczego?

taki co sie wkłada i wykłada pojedynczo

to mysle ze powinienes ocieplić dom

Gdzieś mi przemknęło Twoje spalanie. U mnie przy 160m² nieocieplonego drugi zasobnik się kończy czyli około 250kg. Podejrzewam że bez przeróbek było by już z 400kg.

czyli dobrze kminie?

twoje 160m2 nieocieplonego spaliło przez miesiac 500kg?

moje 180m2 w ciagu miesiaca spalił 420kg (poprawka gdzies mi uciekło 100kg ;) )

przy czy jest to moje pierwsze palenie w tych murach od 15lat i mam 3 wiadra niedopalonego wegla (brak doswiadczenia w paleniu eko)

wiec mogłoby byc mniej? zobaczymy na listopad