Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocena więźby

Przemek_80

Recommended Posts

Zależy jaka klasa drewna jest w projekcie, trzeba by było wyszlifować końcówki krokwi i zobaczyć czy słoje gęste czy rzadkie...

Trochę sęków widać, ale to nie okorowanie do końca :bash: trochę bardzo lipa :bash:

Jedną krokiew to niech sobie sami biorą ... przecież nie ma jak tam kontrłaty nabić :bash:

Trochę krzywaczna ta jedna płatew :bash: jeszcze jak "świerze" drewno nie sezonowane...

Kurna aż taka oblina jest wg mnie niedopuszczalna !!! - żądał bym wymiany tych kilka belek !!!

Ty załatwiałeś drewno ? Czy firma od dachu ?

Porozmawiaj z kierownikiem - ja bym tego nie przepuscił ... !!!

Dzięki Panowie za odpowiedzi. Wg mnie właśnie tych kilka sztuk to nie przypomina drewna na więźbę. W googlach oglądałem i nie widziałem żeby były takie niewystrugane. Nie było mnie przy odbiorze. Jeszcze nie płacone więc mogę reklamować.

Tak zrobiłem, belki nierówne zostaną wymienione. Kierownik budowy tak również doradził. Cieśla wspominał, że może tymi nierównymi odwrócić do wewnątrz więc nie przeszkadzały by mu w pracy, ale faktycznie jeśli się płaci normalną cenę za więźbę to nie ma co sobie darować. Sęków nie dopatrzyłem się, ale dzięki bo nie wiedziałbym żeby na to też zwrócić uwagę. Pozdrawiam

Zobacz jeszcze jaką masz klasę drewna w projekcie, bo może się okazać że pozostałe mają bardzo rzadkie słoje

I też wypada wymienić.

Trochę to wina komicznego systemu, ponieważ na tartaku krokwie i płatwie o bardzo popularnych przekrojach np 14x14 czy 16x16 plus krokwie 8x16 do 8x20 powinny się sezonować, a ty przychodzisz i patrzysz na lico ... acha ta ok, ta nie ..

Kolega ostatnio zamawiał więźbę ... jakieś 1,5 przed docelowym położeniem.

przynajmniej 1/3 to w zasadzie drewno opałowe ... przyrosty tego drewna tak wielkie

jak by leśniczy chodził z nawozem i nigdy zimny nie było.

Cóż ty sobie wpisz w projekt C24 czy ... C30 :bash: a życie swoje.

Skręcenie słojów, jeśli słój zaczyna się na dole a kończy na górze krokwi i to w jej połowie..

też dobre nie będzie.

Edytowane przez מרכבה

Klasy drewna wpisywane w projektach są na wyrost i tak na prawdę chronią konstruktorów. Realnie są prawie nie osiągalne. Gdybyśmy rygorystycznie przestrzegali zapisów w projektach oraz innych przepisów budowlanych i BHP większość inwestorów nie byłoby stać na budowę domu. Oczywiście jestem zdecydowanie za dążeniem do przestrzegania przepisów i zapisów. Pozdrawiam.

Kurna aż taka oblina jest wg mnie niedopuszczalna !!! - żądał bym wymiany tych kilka belek !!!

Ty załatwiałeś drewno ? Czy firma od dachu ?

Porozmawiaj z kierownikiem - ja bym tego nie przepuscił ... !!!

No właśnie jest niedopuszczalna według Ciebie a po to jest klasyfikacja drewna żeby nie robić dachów z drewna opałowego.

Jaka jest różnica czy zamawiał inwestor czy wykonawca ??? Bo jak inwestor to udupimy tartak a jak wykonawca to udupimy wykonawcę ???

Klasy drewna wpisywane w projektach są na wyrost i tak na prawdę chronią konstruktorów. Realnie są prawie nie osiągalne.

Jakoś nie mam problemów z kupieniem takiego drewna, oczywiście nie w cenie opałowego. Przyjemność pracy na klasyfikowanym drewnie jest bezcenna i satysfakcja w uzyskanej jakości pracy miód malinka :D

Cześć i Pozdrawiam :)