Przemek_80 30.10.2014 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Proszę o ocenę więźby, przyjechała do mnie taka i się zastanawiam czy to dopuszczalne, niektóre krawędzie ścięte. Czy będzie problem dla dekarzy czy technicznie jest ok a po prostu wizualnie trochę gorzej. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.10.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Zależy jaka klasa drewna jest w projekcie, trzeba by było wyszlifować końcówki krokwi i zobaczyć czy słoje gęste czy rzadkie... Trochę sęków widać, ale to nie okorowanie do końca trochę bardzo lipa Jedną krokiew to niech sobie sami biorą ... przecież nie ma jak tam kontrłaty nabić Trochę krzywaczna ta jedna płatew jeszcze jak "świerze" drewno nie sezonowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 30.10.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 A ten zielony barwnik zmyje się po pierwszym deszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 31.10.2014 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Kurna aż taka oblina jest wg mnie niedopuszczalna !!! - żądał bym wymiany tych kilka belek !!!Ty załatwiałeś drewno ? Czy firma od dachu ? Porozmawiaj z kierownikiem - ja bym tego nie przepuscił ... !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek_80 31.10.2014 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Kurna aż taka oblina jest wg mnie niedopuszczalna !!! - żądał bym wymiany tych kilka belek !!! Ty załatwiałeś drewno ? Czy firma od dachu ? Porozmawiaj z kierownikiem - ja bym tego nie przepuscił ... !!! Dzięki Panowie za odpowiedzi. Wg mnie właśnie tych kilka sztuk to nie przypomina drewna na więźbę. W googlach oglądałem i nie widziałem żeby były takie niewystrugane. Nie było mnie przy odbiorze. Jeszcze nie płacone więc mogę reklamować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 31.10.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Nim to zrobisz... zobacz jakie są słoje w belkach .. bo może być tak iż całość jest do kitu ..pozornie nierówne płatwie/krokwie mogą być najmocniejsze ... choć i tak się nie nadają ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.11.2014 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 W projekcie masz konkretne przekroje a te takimi nie są czyli nie spełniają warunków wytrzymałościowych! Absolutnie do wymiany! Materiał powinien odebrać Twój cieśla i kierownik budowy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek_80 03.11.2014 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Tak zrobiłem, belki nierówne zostaną wymienione. Kierownik budowy tak również doradził. Cieśla wspominał, że może tymi nierównymi odwrócić do wewnątrz więc nie przeszkadzały by mu w pracy, ale faktycznie jeśli się płaci normalną cenę za więźbę to nie ma co sobie darować. Sęków nie dopatrzyłem się, ale dzięki bo nie wiedziałbym żeby na to też zwrócić uwagę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.11.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 (edytowane) Zobacz jeszcze jaką masz klasę drewna w projekcie, bo może się okazać że pozostałe mają bardzo rzadkie słoje I też wypada wymienić. Trochę to wina komicznego systemu, ponieważ na tartaku krokwie i płatwie o bardzo popularnych przekrojach np 14x14 czy 16x16 plus krokwie 8x16 do 8x20 powinny się sezonować, a ty przychodzisz i patrzysz na lico ... acha ta ok, ta nie .. Kolega ostatnio zamawiał więźbę ... jakieś 1,5 przed docelowym położeniem. przynajmniej 1/3 to w zasadzie drewno opałowe ... przyrosty tego drewna tak wielkie jak by leśniczy chodził z nawozem i nigdy zimny nie było. Cóż ty sobie wpisz w projekt C24 czy ... C30 a życie swoje. Skręcenie słojów, jeśli słój zaczyna się na dole a kończy na górze krokwi i to w jej połowie.. też dobre nie będzie. Edytowane 3 Listopada 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.11.2014 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Klasy drewna wpisywane w projektach są na wyrost i tak na prawdę chronią konstruktorów. Realnie są prawie nie osiągalne. Gdybyśmy rygorystycznie przestrzegali zapisów w projektach oraz innych przepisów budowlanych i BHP większość inwestorów nie byłoby stać na budowę domu. Oczywiście jestem zdecydowanie za dążeniem do przestrzegania przepisów i zapisów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 06.11.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Kurna aż taka oblina jest wg mnie niedopuszczalna !!! - żądał bym wymiany tych kilka belek !!! Ty załatwiałeś drewno ? Czy firma od dachu ? Porozmawiaj z kierownikiem - ja bym tego nie przepuscił ... !!! No właśnie jest niedopuszczalna według Ciebie a po to jest klasyfikacja drewna żeby nie robić dachów z drewna opałowego. Jaka jest różnica czy zamawiał inwestor czy wykonawca ??? Bo jak inwestor to udupimy tartak a jak wykonawca to udupimy wykonawcę ??? Klasy drewna wpisywane w projektach są na wyrost i tak na prawdę chronią konstruktorów. Realnie są prawie nie osiągalne. Jakoś nie mam problemów z kupieniem takiego drewna, oczywiście nie w cenie opałowego. Przyjemność pracy na klasyfikowanym drewnie jest bezcenna i satysfakcja w uzyskanej jakości pracy miód malinka Cześć i Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts