Lilka08 30.10.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 (edytowane) Witam. Mieszkam w domu, znajdującym się na osiedlu domków jednorodzinnych.Niestety, mój dom otoczony jest domami sąsiadów, którzy palą przeróżnymi rzeczami w piecach. I tak oto z ich kominów wydobywa się okropnie cuchnący dym... Który wchodzi mi do domu KOMINEM wentylacyjnym. Jak przeglądałam forum - spora część ludzi ma ten problem, lecz nie znalazłam odpowiedzi na swoje pytanie, gdyż każdy tego typu problem jest jednak ciut różny. Moje pytania: co powinnam zrobić, by dym nie wlatywał kominem do domu?Czy powinnam to gdzieś zgłosić, jeśli tak to gdzie?Czy kominiarz mógłby coś na to zaradzić? I wreszcie - słyszałam o takich "strażakach"(?) lub wiatrakach montowanych na komin wentylacyjny, które podobno sprawiłyby, że ten dym nie wlatywałby mi do domu tylko został wyciągany. Czy ktoś coś o tym wie i jak się to sprawdza? Edytowane 30 Października 2014 przez Lilka08 Drobna literówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.10.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 komin wentylacyjny służy do usuwania zużytego powietrza , jeżeli twoim nawiewa to coś jest nie "teges"... a czym ty ogrzewasz swój dom ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 30.10.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Najpierw rozszczelnij jakieś okno bo masz najprawdopodobniej ciąg wsteczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.10.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Najpierw rozszczelnij jakieś okno bo masz najprawdopodobniej ciąg wsteczny. trzeba zrobić raczej "dziurę w ścianie" w kotłowni ... coś mi się wydaje że to własny dymek wlatuje do chałupy... no chyba że kotłownia elektryczna lub gazowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lilka08 30.10.2014 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Ja używam pieca z podajnikiem i palę ekogroszkiem. Owszem, gdy używałam pieca weglowo-miałowego, kilka lat temu, to mój własny dym wlatywał mi do domu. Lecz nie sądzę, by tak było tym razem, ponieważ np. w ciągu lata gdy mój piec jest wyłączony a sąsiedzi palą [by zagrzać wodę] to śmierdzi ich dymem u mnie w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 30.10.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Spr. którymi kratkami powietrze jest nawiewane do środka (wystarczy zwilżyć palec) a którymi jest wywiewane na zewnątrz. i tam gdzie jest wywiewane rozszczelnij okno i obserwuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lilka08 31.10.2014 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Sprawdzić mogę, bo to nie problem lecz ciężko może być z obserwacjami. Mój parter to między innymi duży salon połączony z kuchnią, klatką schodową oraz przedpokojem. W salonie i w kuchni mieści się kratka. Najbardziej czuć dymem w kuchni, lecz niedługo później roznosi się on po całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 01.11.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Najbardziej czuć dymem w kuchni, .... Jeśli w kuchni masz kuchenkę gazową, to jest to już niebezpieczne!! Nie licz na to, że na podstawie tak niepełnego opisu dostaniesz tu natychmiast "receptę" na swe bolączki. Trzeba najpierw wykonać dokładny "audyt" (np. z kadzidełkiem) w celu zlokalizowania wszystkich nawiewów i wywiewów, a dopiero potem wykombinować jakieś rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts