Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Buczące grzejniki?

dnf

Recommended Posts

Mam pytanie odnośnie buczących termostatów w grzejnikach – poniżej załączam film

http://1drv.ms/1tVP5sl

Mieszkam na 4 piętrze i posiadam piec gazowy, który włącza się na żądanie sterownika. Czasami zdarza się, że w czasie, gdy piec się załącza i zaczyna płynąć ciepła woda termostaty w grzejnikach zaczynają wariować jak na załączonym filmie. Dzieje się to w 2 z 3 pomieszczeń, w których umieszczone są grzejniki. Termostat przestaje hałasować jak przekręci się go minimalnie w którąkolwiek stronę jednak na dłuższą metę jest to bardzo uciążliwe – szczególnie o 3 nad ranem. Co mogę zrobić żeby temu zaradzić? Myślałem o wymianie termostatów, ale nie wiem czy to coś da – szczególnie, że problem występuje na dwóch na raz, więc musiały by się popsuć prawie że jednocześnie.

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale akurat w łazience na drabince nie mam założonego termostatu - miałem to zrobić po remoncie ale stwierdziłem, że tam może się zawsze rozgrzewać na maxa. Mam termostaty w kuchni, salonie i sypiali - nie zawsze chce żeby wszędzie było na maxa bo w sypialni grzejnik jest koło łóżka. Spróbuje wszystkie ustawić na max ale fajnie by było gdybym nie musiał.

pomylony powrót z zasilaniem prawdopodobnie

raczej to

ja miałem podobnie jak Ty i kolega Puławiak również to zauważył w moim starym temacie

jak się okazało miał zupełną rację :)

da się to zauważyć w ten sposób:

wyłącz CO i poczekaj aż grzejniki się schłodzą

otwórz termostaty na max i włącz CO i nasłuchuj z której rury leci (szumi) woda i która rurka od grzejnika jako pierwsza się nagrzewa - jeśli będzie to ta na której nie masz termostatu to znaczy ze masz pomylony powrót z zasilaniem