Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CO w mieszkaniu

Pietia82

Recommended Posts

Witam,

Zastanawiam się czy grzejniki w moim mieszkaniu dobrane są prawidłowo.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/55146192f25b985c.html

Kolorem brązowym oznaczyłem miejsca w których są kaloryfery. Jednakże wydaje mi się, że nie pokrywają one zapotrzebowania na moc.

Informacje o kaloryferach:

- K1 - Perfekt, 22V wysokość 600mm długość 1800mm

Moc:

* 75/65 - 2948W

* 90/70 - 3724W

- K2 - Perfekt, 22V wysokość 600mm długość 1200mm -

Moc:

* 75/65 - 1965W

* 90/70 - 2483W

- K3 - Enix, A-612,

Moc:

* 75/65 - 829W

* 55/45 - 378W

Linki do informacji o kaloryferach:

http://perfektsystem.pl/grzejniki

http://enix.pl/kolekcje/grzejniki-co/aster-a/

Przy parametrach 75/60 wychodzi: 2948W+1965W+829W=5742W

Ogrzewanie jest piecem gazowym dwufunkcyjnym Termet Mini Turbo. Wydaje mi się, że temeratura wody powinna być na poziomie 55 do 60 stopni, ale może się mylę. Aktualną moc pieca mam ustawioną na 30% ale mogę to zmienić.

Obliczając zapotrzebowanie na moc mieszkania przy wysokości 2,75m wychodzi mi 48,23m2 * 2,75m * 60W = ~8kW

Jak widać nawet przy temperaturze wody 75 stopni brakuje 2,2kW. A wydaje mi się, że przy piecu gazowym 75 stopni to za dużo. W związku z tym brakuje więce.

Proszę o potwierdzenie czy moja analiza jest prawidłowa. Mieszkanie jest środkowe budynek ma chyba ocieplenie ze styropianu 12cm.

Zastanawiam się nad dodaniem dwoch kaloryferów: K4 i K5 podłączonych przed kaloryfer K2.

Proszę o informacje, rady i opinie oraz pomoc.

Mam nadzieję, że nie złamałem regulaminu ale to mój pierwszy post więc mogło się zdarzyć.

Pozdrawiam,

Piotr

Kto Ci każe liczyć na m3 ????

Dobierając grzejniki należy uwzględnić obliczeniowe parametry wody w instalacji c.o., a co za tym idzie współczynniki korekcyjne. Instalacja zasilana gazowym kotłem wiszącym będzie pracowała "na parametry" 80/60oC lub 75/65oC - grzejniki należy dobrać bezpośrednio z tabeli.

Dla parametrów odbiegających od standardowych np. 90/70oC, z tabeli współczynników odczytujemy współczynnik korekcyjny 0,8 i mnożymy go przez zapotrzebowanie na ciepło.

i w Twoim przypadku

48,23 x60W=2893,8 W a więc nie 8kW!!!! tylko niecałe 3kW!!!!

Pozdrawiam

Witam,

Patrzyłem na róźnych forach i widziałem, że różnie to liczą.

W niektórych miejscah obliczają względem objętości tak jak policzyłem a na innych względem powierzchni ale wtedy przyjmują moc okolo 120W na m2.

W związku z tym nie do końca wiem która metoda lepsza.

Rozumiem, że to są tylko obliczenia przybliżone bo wszystko zależy od konstrukcji ścian, ocieplenia rodzaju okien.

Pytanie dodatkowe z jaką temperaturą wody powinien pracować piec gazowy, w wielu miejscach widziałem informacje o temperaturze 55 do 60 stopni.

W związku z tym wychodzi, że moc kaloryferów wynosi:

P = 0,8(2948W + 1965W) + 378W = 4,3kW

Główny problem jaki widzę to, że od jednego kaloryfera w salonie musi ogrzać się hol i kuchnia, aby to się stało piec musi chodzić dość długo, co wydaj mi się nieekonomiczne.

Pozdrawiam,

Piotr